Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Коренът на това вълшебно растение се използва при лечението на разнообразни нарушения в работата на чревния тракт. Счита се, че неговата популярност се дължи на антибиотичните му свойства. Различни инфекции като дизентерия или ламблиоза, изследвано и доказано се повлияват от употребата на джинджифилa.

Джинджифилът е използван за допълваща терапия при остеоартрит и ревматизъм, а резултатът е ограничаване на възпалителните процеси и намаляване на подуването и болката в ставите. Едно от проучванията, което сравнява джинджифила с ибупрофена, доказва, че и двете средства влияят положително при възпалителни процеси. В аюрведичната медицина този корен има дълга история и от векове се използва като противовъзпалително средство. Антивъзпалителните му свойства се дължат на факта, че понижава нивата на съобщителните молекули, които поставят началото на възпалителния процес.

Под формата на екстракти – като чай или капсули, джинджифилът загрява и подобрява кръвообращението в организма. По-голямото количество може да предизвика обилно изпотяване, което е полезно за изчистване на организма от токсините. Джинджифилът засилва кръвния ток и се използва при гадене и морска болест, подобрява храносмилането и носи само ползи за здравословното състояние на организма. Коренът действа като антиоксидант – намалява нивата на холестерол и предпазва от заболявания на сърдечносъдовата система. Освен това инхибира и агрегацията на тромбоцитите, или иначе казано – намалява вероятността от атеросклероза и тромби. Чрез стимулиране на свойствата на тромбоцитите джинджифилът подобрява и цялостното здраве на сърдечносъдовата система.

Джинджифилът действа като горчивка и стимулира храносмилането. Той е класически храносмилателен тоник с многобройни ползи за стомашно-чревния тракт – подпомага чревните мускули, подсилва притока на жлъчни сокове, разгражда мазнините и намалява риска от възпаления по лигавицата на червата.

Използваният в медицината джинджифил е от растението Zingiber officinale. Повечето му свойства са описани в натуропатичната литература, като напоследък този вълшебен корен се радва на все по-широко медицинско внимание. Употребява се безопасно и при бременност, когато бъдещата майка има гадене. Джинджифилът може да се консумира както под формата на чай и капсули, така и в различни рецепти – супи, ястия, смути или като сок.