Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Все по-зелено у дома и в офиса

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Цветни идеи ООД
01.02.23
BETTY брой 105

За никого не е тайна, че през последните години и особено след тягостните затваряния заради пандемията хората в големите градове започнаха все повече да търсят допира с природата. Ако не могат да „избягат“ при нея, я „канят“ вътре в дома си, в офиса. Видяхме, че не можем да живеем, обградени само от бетон, метал и стъкло. Осъзнахме, че растенията и зеленината ни носят спокойствие и здраве. Повече по темата ни разказаха Юлия Ангелова и Деляна Бенчева, за които озеленяването е мисия.

Както често става, случайна среща на двама души с еднакво мислене и идеи довежда до едно искрено приятелство и ползотворно сътрудничество вече повече от 17 години. Деляна е ландшафтен архитект, а Юлия е икономист, но е истински вдъхновена от природата и градините в Англия и решава да пренесе тази красота и тук. Така през 2005 г. се ражда фирмата им „Цветни идеи“, която днес е сред компаниите - лидери в интериорното озеленяване на офиси, обществени сгради и заведения.

Защо решихте да се насочите само към интериорно озеленяване?

Интериорното озеленяване е нашето призвание и знаем, че тук можем да бъдем най-полезни на хората. Освен това през последните десетина години много чужди компании отвориха свои офиси в България. Те идват с културата и изискванията си в тази област и са причина за нарастващото търсене на професионални фирми за интериорно озеленяване. И не на последно място беше желанието ни да избягаме от неизбежната сезонност на работата навън, за да може да осигурим целогодишна заетост и сигурност за нашите служители.

Защо е важно да имаме растения в пространствата, които обитаваме? Какво ни дават те?

Връзката с природата е жизнено важна за човека, но в забързаното ежедневие и в затворените пространства ни е трудно да я опазим. Растенията съживяват всяко пространство, създават „зелената“ среда, усещането за уют и спокойствие, от които имаме нужда и у дома, и в офиса.

Има едно растение, което хората наричат „чудодейно“ или „домашна аптека“ и често го бъркат с кактус. Това е алое вера. За какво се използва ценният му гел, богат на полезни вещества?

Растения на младостта, домашен доктор – да, това е алоето. Сърцевината на сочните му листа съдържа стъкловидна желеподобна маса, в която могат да се открият значителен комплекс от витамини, антиоксиданти и имуностимулиращи вещества. Екстракти от нея се прилагат за лечението на голям брой заболявания и като козметично средство. В интернет може да се намерят много рецепти „направи си сам“, но винаги подхождайте към тях предпазливо. А готови препарати има наистина много.

Много хора отглеждат по балконите си билки и растения, които могат да използват за чай или за готвене, като босилек, розмарин, чубрица, мента, мащерка, индрише. Важно ли е да бъдат посадени в почва за ядливи растения, а не в обикновена за цветя?

Не мисля, че почвата има голямо значение. Ако е бедна на хранителни вещества, това може да се компенсира с подходящ тор. По-сложно стоят нещата с вредителите, които трябва да се третират с препарати. В домашни условия, особено за ядливите растения, е по-добре те да се избягват. По-добре изхвърлете болното растение. Ако все пак използвате такива, винаги обръщайте внимание на карантинния срок.

Какви други растения препоръчвате да имаме у дома и в кои помещения да ги поставяме?

Всяко растение изпуска много свеж кислород и пречиства токсини и летливи органични съединения. Затова, когато става дума за пречистване на въздуха у дома с помощта на зелените ни приятели, правилото е колкото повече, толкова по-добре. Изключение може би прави спалнята. Там растенията не са добре дошли, но има видове, които са полезни. Индийският меч например произвежда значително количество кислород през нощта, което го прави идеално растение за спалнята. Не забравяйте, че има много растения с отровни листа, като сциндапсуса, и е по-добре да ги държите надалеч от кучета, котки и малки деца.

А в офиса? Освен че носят красота, имат ли друго влияние растенията върху хората в работна среда?

Когато сме заобиколени с растения, изпитваме по-малко стрес. Сградите са по-тихи и релаксиращи, но същевременно по-стимулиращи и интересни. Хората в офисите са по-продуктивни, по-рядко се разболяват, правят по-малко грешки и са по-щастливи като цяло, когато средата им е наситена с растителност.

Какви растения избирате обикновено за интериора и за терасите?

За да изберем подходящи видове, първо преценяваме условията, които предлага мястото – наличие на естествена светлина, разпределение на климатиците, разпределение на работните места, роля на помещението В много офиси има помещения с малко естествена светлина. В други дори и изложението да е благоприятно, често пъти щорите са спуснати през по-голяма част от деня, за да не блести слънцето в мониторите. Това обаче не означава, че там няма място за интериорно озеленяване. Напротив. За всяко пространство има подходящо решение.

Какво бихте посъветвали читателите ни за отглеждането на растения в апартамента и на балкона?

Условията, с които се съобразяваме в офиса, важат и у дома. Всеки вид има своите изисквания към светлина, поливане, подрязване. На балкона е същото. Не може да очакваме мушкатото да цъфти обилно на северна тераса. Когато знаем от какво се нуждае едно растение, ще му намерим най-подходящото място у дома, а то в замяна ще ни радва всеки ден.

cross