България се превърна в първата страна в света със система за наблюдение на виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия.

Военномедицинска академия вече разполага със система за наблюдение на пациенти в домашни условия. Тя е разработена от българската IoT компания „Алтерко Роботикс“ и представлява иновативен оксиметър за наблюдение на виталните параметри. Устройството вече премина успешно тестове във водещото лечебно заведение у нас, като в момента се тества и в болници в Италия и САЩ.

 

Първите 50 бройки за широка употреба бяха доставени във ВМА, като IoT компанията планира да предостави безвъзмездно общо 500 броя оксиметри за наблюдение на пациенти на български болници.

За програмата за домашно проследяване партньор е SatHealth – българска компания, занимаваща се с решения и консултации в сферата на здравеопазването. Тя ще се грижи за мониторирането и връзката с пациентите под домашно наблюдение.

Благодарение на новата разработка на „Алтерко Роботикс“ и SatHealth, България става първата и единствена страна в света, в която лекарите ще могат да наблюдават виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия. При влошаване на показателите медиците ще могат да реагират в кратки срокове и пациентът да бъде приет за болнично лечение навреме.

Защо е важна оксиметрията?

Учестеният пулс, насищането на кръвта с кислород и температурата на пациента са основните показатели, които дават достатъчно ясна индикация за потенциална или развиваща се пневмония. Към момента засичането на тези параметри е възможно само чрез лекарски преглед, включващ снимка на белите дробове или болнично замерване на оксиметрията.

Новата система, разработена от „Алтерко Роботикс“, включва домашен оксиметър и пулсомер с медицинска точност, както и мобилна апликация, която изпраща данните на пациента директно в централизирана система за наблюдение, достъпна за лекуващите лекари.

Системата може да следи стотици хиляди пациенти едновременно, като автоматично алармира докторите за тези, при които има влошени показатели и опасност от развитие на заболяване. В същото време използването ѝ е изключително лесно и не се налага обучение на пациента или наблюдаващия екип.