Кестенова супа
Съставки:
- 500 г кестени (обелени и нарязани на кубчета)
- 1 глава лук (нарязана на ситно)
- 2 скилидки чесън (ситно накълцани)
- 1 литър зеленчуков бульон
- 2 с. л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Инструкции:
- Загрейте зехтина в голям тиган и задушете лука и чесъна до омекване.
- Добавете кестените и задушете още 5 минути.
- Добавете зеленчуковия бульон и оставете да заври.
- Намалете температурата и оставете да ври на слаб огън около 30-40 минути или докато кестените станат меки.
- Използвайте шейкър кана, за да разбиете супата до получаване на кремообразна текстура.
- Подправете със сол и черен пипер по вкус и сервирайте топла.
Кестеново пюре
Съставки:
- 500 г сварени кестени
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. мед
- 1 ч. л. ванилова захар
- Сол на вкус
Инструкции:
- Сложете сварените и обелени кестени в тенджерка и ги загрейте на слаб огън.
- Добавете маслото, меда и ваниловата захар.
- Разбъркайте добре и гответе около 5 минути, докато се получи хомогенна смес.
- Постепенно прибавяйте сол на вкус.
- Сервирайте кестеновото пюре топло, като го оформите с някои декорации по ваш избор.
Кестенов сладкиш
Съставки:
- 500 г сварени кестени
- 100 г кафява захар
- 2 с. л. кокосово масло
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 100 г натрошени ядки (по ваш избор)
Инструкции:
- Загрейте кокосовото масло и кафявата захар в тиган на умерен огън, докато се разтопят и се смесят.
- Прибавете сварените и обелени кестени и ваниловата есенция.
- Разбъркайте добре и гответе още няколко минути.
- Преместете сместа в подходящ съд и поръсете с нарязаните ядки.
- Оставете сладкиша да се охлади и стегне, след което го нарежете на парчета.
С тези рецепти ще можете да създадете вкусни и ароматни ястия, които ще оценят всички, обичащи кестени. Насладете се на този полезен сезонен продукт през цялата година!