Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Вкусни рецепти с кестени

BETTY - Вкусни рецепти с кестени
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
04.10.23
BETTY брой 113

Кестените предлагат множество възможности за вкусни и засищащи  ястия. Можете да ги включите във всяка своя любима рецепта за яхния, супа или гювеч. Те ще обогатят и вкуса, и здравословните ползи на ястието. По-долу ще намерите няколко лесни, но изключително вкусни рецепти с кестени.

Кестенова супа

Съставки:

  • 500 г кестени (обелени и нарязани на кубчета)
  • 1 глава лук (нарязана на ситно)
  • 2 скилидки чесън (ситно накълцани)
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 2 с. л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции:

  • Загрейте зехтина в голям тиган и задушете лука и чесъна до омекване.
  • Добавете кестените и задушете още 5 минути.
  • Добавете зеленчуковия бульон и оставете да заври.
  • Намалете температурата и оставете да ври на слаб огън около 30-40 минути или докато кестените станат меки.
  • Използвайте шейкър кана, за да разбиете супата до получаване на кремообразна текстура.
  • Подправете със сол и черен пипер по вкус и сервирайте топла.

Кестеново пюре

Съставки:

  • 500 г сварени кестени
  • 2 с. л. масло
  • 2 с. л. мед
  • 1 ч. л. ванилова захар
  • Сол на вкус

Инструкции:

  • Сложете сварените и обелени кестени в тенджерка и ги загрейте на слаб огън.
  • Добавете маслото, меда и ваниловата захар.
  • Разбъркайте добре и гответе около 5 минути, докато се получи хомогенна смес.
  • Постепенно прибавяйте сол на вкус.
  • Сервирайте кестеновото пюре топло, като го оформите с някои декорации по ваш избор.

Кестенов сладкиш

Съставки:

  • 500 г сварени кестени
  • 100 г кафява захар
  • 2 с. л. кокосово масло
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 100 г натрошени ядки (по ваш избор)

Инструкции:

  • Загрейте кокосовото масло и кафявата захар в тиган на умерен огън, докато се разтопят и се смесят.
  • Прибавете сварените и обелени кестени и ваниловата есенция.
  • Разбъркайте добре и гответе още няколко минути.
  • Преместете сместа в подходящ съд и поръсете с нарязаните ядки.
  • Оставете сладкиша да се охлади и стегне, след което го нарежете на парчета.

С тези рецепти ще можете да създадете вкусни и ароматни ястия, които ще оценят всички, обичащи кестени. Насладете се на този полезен сезонен продукт през цялата година!

cross