Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Витилиго - болестта на Майкъл Джексън

Текст: доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“.
04.02.22

Болестта на Майкъл Джексън. И така е известно витилигото заради „неравната битка“ на Краля на попа с автоимунното заболяване. Коя е „голямата четворка“, провокираща появата на депигментирани бели петна по кожата? Кои зони от тялото най-често поразява? Има ли ефективна терапия при витилиго и какви са възможностите на съвременната медицина за лечението му? Попитахме изтъкнатия специалист доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“

Болестта на Майкъл Джексън. И така е известно витилигото заради „неравната битка“ на Краля на попа с автоимунното заболяване.

Коя е „голямата четворка“, провокираща появата на депигментирани бели петна по кожата? Кои зони от тялото най-често поразява? Има ли ефективна терапия при витилиго и какви са възможностите на съвременната медицина за лечението му? Попитахме изтъкнатия специалист доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“

„Витилигото е болест, при която по кожата се появяват млечно бели „депигментирани“ петна с ясно очертани граници. Дължи се на деструкция на пигментните клетки (меланоцити)“, обяснява доц. Жана Казанджиева.

„Витилигото се приема за системно автоимунно заболяване, асоциирано с нарушен имунен отговор. В повечето случаи пациентите са здрави. Но редица проучвания показват, че при тях се наблюдава по-голяма честота на автоимунни заболявания като диабет, болести на щитовидната жлеза, пернициозна анемия, болест на Адисон, лупус еритематозус, ревматоиден артрит, алопеция ареата“, разкрива още дерматологът от „Александровска“.

„Отключва“ се на младини

„Витилигото обхваща 0,5–1% от общата популация. Може да се види при всички раси. Най-голяма честота заболяването има в Индия – над 8,8%“, споделя данни доц. Казанджиева. „При половината от болните с витилиго заболяването започва преди 20-годишна възраст, а при 80% от всички пациенти белите петна се появяват преди 30-ата година.

Мъжете и жените са засегнати поравно. При 20% от болните в семейството има и други роднини със същата диагноза. Научните хипотези за генетично предразположение са свързани с предполагаем дефект в ензима тирозиназа“, коментира особеностите кожният лекар.

Стресът може да го провокира

Доц. Казанджиева разкрива, че „голямата четворка“ на провокиращите болестта фактори включва:

  • емоционален стрес – приема се за една от най-честите причини;
  • изгаряне/травма;
  • бременност (само при някои пациентки);
  • автоимунни заболявания.

„Допълнително при някои професии има опасност от провокиране на витилиго при контакт с цитотоксични вещества (предимно фенолови деривати)“, не пропуска да отбележи дерматологът.

Най-често поразява лицето и пръстите

Каква е клиничната картина? „Както вече обясних, при витилигото в различни участъци на кожата се появяват млечно бели „депигментирани“ петна с ясно очертани граници. Може да засегне всяка част от тялото.

Възможно е бялото петно да е само в един участък или множество петна да са разпръснати навсякъде“, обяснява специалистът от Клиниката по кожни и венерически болести на „Александровска“. „Най-често витилигото се появява в областта на лицето, шията, клепачите, около устата и ноздрите, по пръстите на ръцете и краката. Може да се засегнат и мишниците, слабините, гениталиите.

Понякога депигментирани участъци се появяват на местата на травма – изгаряния, наранявания, разчесвания“, допълва дерматологът.

И „самотен“ бял кичур може да е белег

„Нерядко витилигото започва като бял кръг около невус (т.нар. невус на Сътън). В тези случаи белият кръг постепенно се уголемява и „поглъща“ централно разположения пигментен невус“, споделя опита си доц. Казанджиева. „Един-единствен бял кичур в косата също може да бъде проява на витилиго и се обозначава като „полиозис“ или „левкотрихия“, разкрива още специалистът.

Според разпространението си, витилигото може да бъде генерализирано или сегментно. „При второто измененията в пигментацията остават само в една област, докато при генерализираната форма е възможно разпространение по цялото тяло, но има много подварианти и при всеки пациент ходът на заболяването е различен“, подчертава дерматологът.

Препоръчва се скрининг за други автоимунни заболявания

Болестта не се разпознава трудно от опитните специалисти. „Витилигото най-често е клинична диагноза – т.е. поставя се при преглед от лекар дерматолог и не се изискват допълнителни тестове. В някои случаи се използват дерматоскопия или лампа на Wood за по-точна диагноза при съмнителните случаи. Рядко се изисква биопсия за потвърждаване. При вече поставена диагноза „витилиго“ се препоръчва да се направи скрининг за други автоимунни заболявания“, отбелязва доц. Казанджиева.

„Вълшебно лекарство“ няма, фототерапията е ефективна

„Има различни схеми на лечение, но все още не съществува „вълшебно“ лекарство, което със сигурност да предизвика репигментация на белите участъци“, признава опитният специалист от „Александровска“. „Най-добре от лечение се повлиява витилигото по лицето и тялото, докато ръцете и краката реагират по-бавно“, допълва още дерматологът.

Фототерапията е често прилаган метод. „Използва се предимно тясноспектърна (311нм) терапия с ултравиолетови Б лъчи. Друг метод е т.нар. ПУВА, която комбинира псоралени с УВА лъчи. ПУВА терапията има 2 разновидности – орална (с прием на таблетки) и локална (с локално приложение на псоралена)“, подробно разяснява доц. Казанджиева. „По-модерни опции са балнеофототерапия и лечение с т.нар. Excimer лазер (308нм). Най-често фототерапията се провежда 2-3 пъти седмично, но схемата е строго индивидуална и зависи както от лекуващия лекар, така и от апаратурата, която се използва“, подчертава дерматологът.

Трансплантират меланоцити

Доц. Казанджиева обяснява, че в локалната терапия се използват предимно кортикостероидни кремове (за кратко време и под контрола на дерматолог), калциневринови инхибитори и препарати, съдържащи различни растителни екстракти. „Системното лечение при витилиго предлага различни възможности: комбинация от ниско дозирани цитокини; средства на базата на растителни екстракти и някои все още експериментални терапии с биологични средства“, разкрива специалистът от „Александровска“.

Хирургичното лечение пък е свързано с трансплантация на меланоцити и се извършва само в специализирани центрове, допълва доц. Казанджиева.

„Маскират“ го с изкуствен тен и татуаж

Болестта на Майкъл Джексън нанася сериозен удар върху самочувствието. Ако репигментацията на този етап е почти невъзможна задача, то удачно ли е пациентите да „маскират“ проблема и как? „Камуфлажните“ методи включват фон дьо тен, продукти за създаване на изкуствен тен и т.нар. методи на микропигментация или татуиране“, изрежда възможностите доц. Казанджиева.

„От козметичните продукти се избират специално разработените серии фон дьо тен, които са водоустойчиви и осигуряват 24-часово покритие. Продуктите за изкуствен тен трябва да са на базата на дихидроксиацетон. Микропигментацията и татуажът рядко се използват и изискват наистина експертни технически умения“, предупреждава изтъкнатият дерматолог.

UV защитата е важна

На финала специалистът от „Александровска“ напомня, че на пациентите се препоръчва висока степен на фотозащита. „Първо, поради опасността от изгаряне на местата с витилиго, както и заради факта, че почерняването на останалата част от кожата води до подчертаване на белите петна. Но, както стана ясно, фототерапията може да бъде и част от лечението. Всичко зависи от избрания метод и съответно – от лекуващия лекар“, подчертава доц. Жана Казанджиева.

cross