Текст: Катя Кирилова

Въпреки че косъмът е мъртъв и изграден от протеини, неговият корен е жив. Затова приемът на пълноценни храни, съдържащи необходимото количество витамини, протеини и желязо, е изключително важен.

Витамин А играе важна роля в растежа на косата, като запазва нейния цвят и блясък и спомага за нейното укрепване. Съдържа антиоксиданти, които хидратират кожата на главата и предпазват косата от изсушаване.

Биотин или витамин В7
Принадлежи към семейството на витамините от група В – възстановява изтощената коса, подобрява здравето и структурата на косъма. Работи в полза на плътността и обема на косата, стимулира производството на мастни киселини в клетките, растежа на самите клетки, както и други важни процеси, включващи участието на аминокиселините и мазнините.

Витамин В12
Той помага на организма да усвоява необходимото количество желязо, за да изпълнява правилно своите функции.

Витамин С
Витамин С притежава способността да предпазва от преждевременно посивяване на косата, както и от нейното прекомерно изсушаване. Един от витамините, които се грижат ефективно за здравето и красотата на вашата коса.

Витамин Е
Съществен витамин за растежа на косата! Той заключва влагата в косъма и го предпазва от изсушаване като в същото време се грижи за неговата лъскавина. Освен това витамин Е поддържа доброто здравословно състояние на скалпа и подпомага кръвообращението.

Фолиева киселина
Прави косата гъста и сияйна и се бори ефективно с побеляването й.

Желязо
Често загубата или накъсването на косата са следствие от недостиг на желязо в организма. Ежедневният прием на необходимото количество от него не само регулира състоянието на кръвта, но и значително подпомага растежа на косата.

Протеини
Те поддържат силата на косата в корените, като я правят здрава и лъскава.

Мед
Спомага за регулиране на нивото на естествена загуба на коса всеки ден.

Мастни киселини
Имат силни противовъзпалителни свойства, което ги прави чудесен помощник за подобряване на здравето на скалпа.