Витамините са помощниците, с които организмът ни работи всекидневно. Те регулират обмяната на веществата (метаболизма) и помагат на тялото да преобразува белтъчините, мазнините и въглехидратите в енергия. Витамините са органичните съединения, без които правилното и нормално функциониране на организма е невъзможно. Те са помощниците за почти всички биохимични процеси в организма. Приемането на витамини е жизненоважно, тъй като оказват действие върху редица физиологични процеси - растеж, развитие, обмяна на веществата, функционирането на черния дроб, образуването на кръвни клетки и др.
По-голяма част от витамините е необходимо да се набавят всекидневно от храни или периодично от хранителни добавки.
Често при диети и хранителни режими се стига до недостиг на ценни витамини. Затова е важно да се обърне допълнително внимание върху разнообразието на храната, която се приема.
Витамините (с много малко изключения) не могат да се синтезират самостоятелно от организма и затова се налага да ги приемаме чрез храна или хранителни добавки.
Витамините се разделят на две големи групи - мастноразтворими (А, D, Е, К) и водноразтворими (витамин С и всички витамини от група В). Доказано е, че за оптимално здраве е нужен добър баланс в приема и на двата вида витамини.
Витамин А
Укрепва имунната система, стимулира растежа и развитието. Допринася за здравата кожа, поддържа в добра форма дихателните органи, помага на ретината и роговицата да функционират правилно, повишава способността да се вижда при лоша светлина. Недостигът му води до т. нар. "нощна слепота".
Храни, богати на витамин А: черен дроб, краве масло, млечни продукти, яйца, моркови, спанак, броколи, печени сладки картофи, жълто-оранжеви плодове като кайсия, пъпеш, ананас и манго.
Витамин D
„Слънчевият витамин” играе важна роля за физиологичната регенерация на клетките. Влияе на около 2000 гена в човешкия организъм. Синтезира се в кожата под въздействието на слънчевите UV лъчи. Необходим е и за здрави кости и зъби. През зимата е нужен допълнителен прием на витамин D под формата на хранителна добавка за поддържане на добър калциевофосфорен баланс в организма.
Храни, богати на витамин D: мазни риби (риба тон, скумрия, сьомга, сардини), черен дроб, яйчни жълтъци, млечни продукти, гъби.
Витамин Е
Мощен антиоксидант, предпазва стените на клетките от вредното действие на свободните радикали. Витамин Е повишава имунитета и намалява риска от развитието на заболяване на коронарните артерии на сърцето.
Витамин Е е наричан и „витаминът на плодовитостта”, тъй като стимулира сперматогенната дейност на тестисите.
Храни, богати на витамин E: растителни мазнини, зърнени и бобови култури, ядки, соя, слънчоглед, зеленолистни зеленчуци, авокадо, яйца.
Витамин К
Той е необходим за нормалното зарастване на раните - спомага за съсирването на кръвта и така предпазва организма от вътрешни кръвоизливи. Заздравява костите и осигурява правилното функциониране на бъбреците.
Храни, богати на витамин К: черен дроб, соя (ферментирала), млечни продукти, зеленолистни зеленчуци, броколи, кисело зеле, карфиол, морски водорасли, магданоз, босилек.
Витамин С
Най-известният витамин заради ролята му в борбата с настинките и различните щамове на грипа. Мощен антиоксидант, който укрепва имунната система. Има главна роля за растежа на клетките и съединителната тъкан. Участва в образуването на колаген и улеснява тъканното дишане.
Храни, богати на витамин С: ягоди, домати, черни боровинки, шипки, цитрусови и тропически плодове, броколи, домати, картофи, магданоз, копър, чушки, аспержи, спанак, ряпа и др.
Витамини от група Β
Всички витамини от група В (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12) участват в правилното усвояване на въглехидрати, мазнини и белтъчини, имат важна роля за безпроблемното функциониране на нервната система, помагат на организма да се пребори и със стреса. Те предотвратяват загубата на памет, появата на главоболие, важни са за здравето на кожата и косата. Не могат да се складират от организма и трябва да се приемат редовно.
Приемът на витамини от група В или т. н. В-комплекс повишават тонуса, подобрява работата на нервната система и мускулатурата, както и перисталтиката на червата.
Витамин В1
Грижи се за сърдечно-съдовата и мускулна системи, регулира апетита, повишава концентрацията и паметта.
Храни, богати на витамин В1: месо (предимно свинско), черен ориз, пълнозърнести храни, овесени ядки, бобови растения, морски дарове.
Витамин Β2
Нужен е за растежа и развитието, защитава епидермиса, участва в образуването на червените кръвни телца, укрепва имунната система, подобрява зрението.
Храни, богати на витамин В2: черен дроб, месо, бадеми, гъби, сьомга, мляко, банан, мая.
Витамин Β3
Освобождава тялото от токсини, понижава холестерола, предпазва от сърдечни болести, помага за подобряване на храносмилането.
Храни, богати на витамин В3: месо, фъстъци, риба тон, черен дроб, бирена мая, сушени плодове, кресон, сирене.
Витамин В5
Подпомага изграждането на защита срещу инфекции, допринася особено за доброто състояние на дихателната система.
Храни, богати на витамин В5: месо, черен дроб, пъстърва, херинга, скариди, орехи, слънчоглед, грах, яйчен жълтък, пълнозърнести храни, кисело мляко.
Витамин В6
Естествен диуретик, засилва активността на щитовидната жлеза, защитава от инфекции, спомага за регулиране на кръвната захар.
Храни, богати на витамин В6: говежди черен дроб, зеле, яйца, мляко, авокадо, фъстъци, банани, пъпеш, нахут.
Витамин B7
Подобрява растежа и развитието на нервните клетки, предпазва от кожни болести, екземи и косопад.
Храни, богати на витамин В7: месо, риба, зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти, яйца, авокадо.
Витамин Β9
Жизненоважен е за образуването на генетичния материал (ДНК), укрепва имунната система. В9, заедно с витамин B12, образуват червените кръвни клетки от костния мозък.
Храни, богати на витамин В9: черен дроб, бирена мая, риба, орехи, нахут, моркови, спанак, портокалов сок, пъпеш, ягоди.
Витамин В12
Витамин В12 има голяма роля за нормалното функциониране на нервната система, за формирането на ДНК и червените кръвни клетки. Повишава концентрацията и работата на паметта, предпазва сърдечно-съдовата и мускулната система от претоварване, снабдява клетките с кислород и увеличава издръжливостта.
Храни, богати на витамин В12: черен дроб, говеждо и свинско месо, мляко, сирене, кашкавал, яйца, банани.
От повишен прием на витамини се нуждаят активно спортуващите, упражняващите тежък физически труд, бременните и кърмещи жени, децата, хората с някои заболявания.
Една от важните роли от приема на витамини е, че поддържат здрава и силна имунна система.
При недостатъчен прием на някои важни антиоксидантни витамини, като А, С и Е, имунната ни система може да бъде отслабена и податлива на различни вируси.
Семейството от група B витамини участват активно в метаболитните процеси на тялото. Тези витамини помагат на клетките в производството на повече енергия.
Всички знаем, че за да сме здрави, трябва да се движим и спортуваме. За да бъдат разходките, тренировките, плуването и танците достатъчно ефективни и истинско удоволствие трябва костите, мускулите и ставите ни да работят гладко и без проблеми.
За производството на червени кръвни клетки, освен добре познатия минерал желязо, организмът изисква и прием на витамини В9 и В12.
За блестяща и гъста коса, за сияйна кожа, както и за здрави нокти е необходим допълнителен прием на някои витамини от група В и витамин Е.
Витамините имат важна в роля в поддържането на здрави кости и тъкани. Голям брой полезни вещества, сред които калций, магнезий, витамин D, омега 3, витамин Е, допринасят за справянето с болките в гръбнака, сутрешната скованост и намалената подвижност.
Антиоксидантните витамини помагат за предпазване на ДНК от увреждане и нормализиране на клетъчния оборот. Семейство витамини В оптимизира метаболитните процеси и изхвърлянето на отпадъци от тялото. Така хората изглеждат по-добре и се чувстват здрави.
От витамини не се пълнее, тъй като те нямат калорийна стойност и не са източник на енергия. Те помагат на тялото ни да използва или освобождава енергията, съдържаща се в храната.
Видовете витамини – мастноразтворими и водноразтворими