Укрепете имунитета преди зимата

маг. фарм. Душан Голич

Хората, които приемат мултвитамини имат 32 процента по-голям шанс да избегнат първата настинка. По аптеките може да се намери широк асортимент от витамини и минерали под формата на хапчета, капсули, ефервесцентни таблетки или разтворими прахчета.

Промените във времето винаги представляват стрес за организма, стремящ се да бъде в баланс с външната среда. Понижаването на температурите се отразява първо на мускулите. При студено време те се съкращават и започваме да чувстваме треперене, така че е препоръчително да носим топли дрехи. По-голямата влажност на въздуха и ниските температури представляват особено предизвикателство за органите на респираторния тракт – те са подложени на стрес при всяко вдишване. Свиването на кръвоносните съдове в носната кухина обикновено е първата реакция на тялото към студения въздух и по-нататък може да бъде придружено от възпаление на носната лигавица, хрема, ринит, умора или слабо главоболие. През това време имунната система увеличава броя на клетките си и води битка с множество вредни микроорганизми. Ако сме изтощени или уморени, имунитетът ни отслабва.

За да предотвратим появата на първите симптоми, трябва да подсилим организма с основните за правилното му функциониране хранителни вещества. При днешното забързано темпо и постоянния социално-икономически стрес правилното хранене и пълноценната почивка са трудно изпълнима задача. Най-добрият съвет, който фармацевтът може да ви даде е да приемате повече витамини и минерали.

През слънчевите дни се препоръчват разходки, защото витамин D се синтезира с помощта на слънцето. Освен това е необходимо да се компенсира недостигът на витамини A и E, които в този период не могат да се набавят лесно. Хората, които консумират месо, риба, яйца и мляко в малки количества, трябва да приемат хранителни добавки с витамини B2, B6 и B12. Приемът на високи дози витамин C е добра профилактика за по-податливите към настинки.

Полезни за организма са и хранителните добавки с калций, магнезий, желязо и мед. Горещо се препоръчва приемът на по-големи дози селен и цинк, които са жизненоважни за функционирането на имунната и ендокринна системи. Препоръчват се хранителните добавки с хром, тъй като той е един от основните минерали, отговорен за правилния метаболизъм на въглехидратите.

По аптеките може да се намери широк асортимент от витамини и минерали под формата на хапчета, капсули, ефервесцентни таблетки или разтворими прахчета. Дозата им е изчислена според препоръчителния дневен прием за всяка възраст. Могат да се намерят поотделно или в различни комбинации, които се усвояват по-добре от организма.

Такива са комбинациите от магнезий и витамин B6 и калций и витамин D, а витамини A, C и E са често в комбинация със селен или цинк. Има и мултивитамини, съдържащи оптимални дози от всички споменати елементи и витамини в една таблетка. Статистиката показва, че хората, които приемат мултивитамини имат 32 процента по-голям шанс да избегнат първата настинка. Оставете на фармацевта да ви препоръча подходяща за вас хранителна добавка – комбинациите са различни спрямо нуждите. Тези препарати не са заместител на разнообразното хранене, но ако ги приемаме с храната, могат да допринесат за по-добрата издръжливост на организма.

Ако първите симптоми на настинка все пак се появят, трябва да се обърнете към лекар или фармацевт, който да ви предпише подходящо лекарство. В очакването на студените месеци, профилактиката се препоръчва горещо на всички.