маг.-фарм. Душан Голич

В съвремието думата витамини е синоним на здраве. Често се спори кое е по-полезно – да ги приемаме директно с храната или във вид на добавки. И като говорим за витамини, нека видим за какво е полезен витамин Е, как се приема и в какви количества.

Под витамин Е имаме предвид незаменимото съединение токоферол. То се среща в природата под различни форми, но нашият организъм има най-много ползи от алфа-токоферола – черният ни дроб го усвоява най-добре, най-бързо и лесно се освобождава в човешкото тяло и му въздейства.

Това съединение е задължителен за човешкия организъм антиоксидант. Той предпазва клетките от оксидативен стрес, който се образува всекидневно, вследствие на сложните процеси на метаболизма. Освен това, витамин Е играе много важна роля при производството на кръвни клетки, благоприятства на имунната система и предпазва вътрешните стени на кръвоносните съдове от полепването на тромбоцити по тях. Приемът на витамин Е намалява риска от сърдечно-съдови заболявания както и от инсулт.

Токоферолът, също така, се прилага и при лечението на болести, свързани със старческата възраст – намалява прогресията на болестта на Алцхаймер и макулната дегенерация. Препоръчва се хората, които консумират много мазни храни, да увеличат приема на витамин Е – така ще понижат значително риска от заболявания на дебелото черво.

Кожата е огран, който също търпи всекидневен оксидативен стрес, така че този витамин отдавна е намерил своето приложение в козметиката. Маслата от авокадо, жожоба, бадем и арган са богати на токоферол и са незаменима съставка в козметичните продукти. Маските с извлек от краставица освежават и регенерират кожата на лицето и правят тена по-светъл.

От много отдавна витамин Е се ползва и като добавка в хранителната индустрия, заради антиоксидантите си, защитни свойства. С добавянето му удължаваме срока на годност на продуктите, съдържащи мазнини. Той ги предпазва от процесите на оксидаци (гранясване). В списъка с хранителните добавки е означен като Е306.

Ако искате да увеличите приема на този антиоксидант, то е време да включите в менюто си студено пресовани растителни масла, маруля, спанак и обезмаслени млечни продукти. В природата в най-големи количества се съдържат в зърната и семковите растения, така че в пшеничните зародиши, овесената каша и зърнените храни ще го намерите в изобилие.

Засега приемът на големи количества на витамин Е не е показал вредни ефекти. Впрочем, в единични случаи, предозирането с хранителни добавки може да доведе до кръвотечение. Максималната доза за възрастни не трябва да надвишава 800 до 1000мг дневно. Витамините са наистина задължителен елемент за правилното функциониране на организма, но не трябва да се взимат в неограничени количества. Посъветвайте се с Вашия фармацевт кога, колко и защо да взимате някой определен витамин.