Важен за целия организъм

маг. инж. Неманя Стоилкович

Витамин D е наименование, обобщаващо клас органични съединения, необходими за нормалната дейност на организма, най-важните, от които са D2 (ергокалциферол) и D3 (холекалциферол). Необходим е за метаболизма на калций и фосфор, за правилното развитие на костите и зъбите, за функционирането на мускулите и нервната система, както и като защита от бактерии и вируси. Набавяме си го по три начина – чрез слънчеви бани, храна и хранителни добавки.

Слънчеви бани: Дневната доза витамин D се равнява на около 20 минутна слънчева баня и то без да си ползвате продукт със слънцезащитен фактор, което е потенциално опасно. Ако имате чувствителна кожа, трябва да се излагате на слънце по няколко минути и в определени интервали от деня. Освен това на организма му е необходимо време за абсорбцията на витамин D, така че е хубаво да отложите къпането с един час след излагането на слънце.

Хранене: Витамин D се съдържа в мазната риба (скумрия, сьомга и сардина), в яйчения жълтък, киселото мляко, говеждия и телешкия черен дроб, гъбите и авокадото. Проблемът е, че е почти невъзможно да изядем такова количество храна, съдържаща витамин D, че да си набавим количеството, необходимо на организма ни. Например 10 минутна слънчева баня ни предоставя 10 000 IU витамин D, 100 гр сьомга – само 360 IU, 85 гр сардина – 250 IU, а едно яйце – 41 IU.

Хранителни добавки: Голяма част от хората страдат от дефицит на витамин D, вследствие на недостатъчно излагане на слънчева светлина и недостатъчен прием на храни, богати на витамин D. Хубаво е да се направят тестове, както и да се консултирате с лекар или фармацевт относно приема на витамин D под формата на хранителни добавки. Витамин D2 (ергокалциферол) се получава от маята, а витамин D3 (холекалциферол) от рибеното масло, а организмът ги абсорбира отлично.

Дефицит на витамин D: Липсата на витамин D може да предизвика рахит, да повиши риска от развитие на остеопороза, да създаде проблеми със сърдечно-съдовата система, да влоши налична депресия или да понижи имунитета.

Излишък на витамин D: Това състояние  е по-рядко срещано от дефицита и се характеризира с високи нива на калций в кръвта, загуба на апетита, гадене, повръщане, диария, умора и жажда.

Правилна дозировка: Това колко витамин D ни е нужен зависи от възрастта, здравословните проблеми, физическото и умственото натоварване. Най-добре е да се консултирате с лекар или фармацевт, защото правилната дозировка е различна при подрастващи, възрастни, спортисти или например хора, които имат проблем с остеопороза. Витамин D е жизненоважен. Той има антиканцерогенно свойство, допринася за нормалната работа на ендокринната система, играе важна роля в регулирането на телесното тегло, помага при пародонтопатия, ревматоиден артрит, остеоартрит и е особено важен за силния имунитет и за предотвратяване на развитието на автоимунни болести.