Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Високото кръвно под контрол – мисията е възможна

BETTY - Високото кръвно под контрол – мисията е възможна
Текст: д-р Гергана Кърцелянска, специализант в Отделението по кардиология на УМБАЛ-Бургас
13.05.24
BETTY брой 120
BETTY - д-р Гергана Кърцелянска, специализант в Отделението по кардиология на УМБАЛ-Бургас

Подмолно. Така най-често високото кръвно руши здравето ни. Хипертонията може с години да живее и да се развива в нас, без дори да усетим. И да „излезе на светло“ едва, щом ни връхлетят усложненията ù. Можем ли да избегнем този коварен капан? И „мисия възможна“ ли е да я държим под контрол, за да не ù позволим да ни порази фатално? В месеца, който минава под знака на Световния ден за борба с хипертонията (17 май), разговаряме с д-р Гергана Кърцелянска, която е специализант в Отделението по кардиология на УМБАЛ-Бургас.

„Още се смята, че хипертонията е проблем на застаряващото население в Европа  в това число и България, но в последните години това състояние все повече се „подмладява“, признава д-р Гергана Кърцелянска. И допълва, че причините са комплексни, но водещите са заседналият начин на живот, неправилното хранене и стресът. „Много сме близо до това 40-50% - или иначе казано всеки втори българин – да е с диагнозата „артериална хипертония“, притеснява  се младата лекарка.

Защо не усещаме симптомите?

„Изключително важна е профилактиката в тази насока, защото заболяването често се развива или безсимптомно, или с нехарактерни оплаквания – отпадналост, лошо настроение, избухливост, нервност, лош нощен сън с чести събуждания. Повечето пациенти съобщават, че не „усещат“ високото кръвно, защото вече организмът им е привикнал на високите стойности артериално налягане“, обяснява специализантката по кардиология. Като уточнява, че в по-ранните стадии на хипертоничната болест хората по-често съобщават за следните характерни оплаквания:

  • главоболие – особено в тилната област;
  • световъртеж;
  • тежест в сърдечната област с недостиг на въздух.

Стресът, гените и цигарите

Кои са най-значимите рискови фактори за „отключването“ на хипертония? „Разделяме ги на такива, които не можем да променим, и такива, които можем. В първата група са фамилната обремененост, възраст, пол, раса. Те са ни генетично зададени и колкото и да ги отлагаме, не можем да избягаме от тях“, откровена е д-р Кърцелянска. При втората група обаче не е така. „Това са рисковите фактори, които можем да профилактираме. Като най-значими в световен мащаб са посочени най-вече тютюнопушенето, захарният диабет и прекомерният прием на сол. Но все повече се открояват лошият диетичен режим, липсата на двигателна активност и стресът, особено в развитите страни“, отбелязва лекарката от екипа на Отделението по кардиология в УМБАЛ-Бургас.

Не подценявайте годишния профилактичен преглед

Хипертонията се оказва „невидим враг“, при положение че често се развива без симптоми. Как можем да я победим тогава? „Колкото по-рано се открие едно заболяване, толкова по-лесно се лекува. Именно затова профилактичните прегледи са така важни. Ако успеем да открием артериалната хипертония в ранните стадии, ще можем да отложим във времето всички негативни последици за здравето ни, като най-сериозните от тях са инфарктът на миокарда, инсултът и хроничното бъбречно заболяване“, подчертава младата лекарка. Специализантката напомня, че в рамките на профилактичния преглед се измерва кръвното, правят се електрокардиограма, ехокардиография, а наред с това се назначават лабораторни изследвания на пълна кръвна картина, кръвна захар, креатинин, липиден профил. „Редно е всеки човек над 30-годишна възраст да знае стойностите на артериалното си налягане и при нормални такива поне веднъж годишно да го измерва отново“, посочва д-р Кърцелянска.

Как да си мерим кръвното у дома?

Младата лекарка дава и конкретни насоки как правилно да проверяваме кръвното си в домашни условия. „Измерваме с добре калибриран апарат (електронен или механичен), в седнало положение с опора на гърба и ръката след 5-минутна почивка. Краката не трябва да са кръстосани. Измерванията е редно да се правят на една и съща ръка, която е на нивото на сърцето, а при първоначален преглед се правят и на двете ръце“, дава полезни съвети специализантката от УМБАЛ Бургас. „Много пациенти неглижират болестта именно защото „не усещат“ високото кръвно, но както вече споменах, това е така, тъй като организмът им вече е привикнал. Това от своя страна води до по-бързото развитие на тежките усложнения на хипертоничната болест и при тях е още по-важно навременното започване на терапия“, алармира лекарката от екипа на Отделението по кардиология.

Революция в режима на живот

Д-р Кърцелянска е категорична – овладяването на хипертонията определено е „мисия възможна“. „В съвременната медицина има много мощни медикаменти, които единично или в комбинация успяват на контролират артериалното налягане в норми. Стига пациентът да се отнася отговорно към терапията си и да не пропуска прием на лекарства“, обръща внимание специализантката. Разковничето обаче не е само в медикаментите. „Според препоръките в световен мащаб, когато се установят гранични стойности на артериално налягане, тоест т.нар. високо нормално – до 139/89mmHg, трябва да се предприемат промени в начина на живот. Това включва подобряване на хранителния режим – избягване на животинските мазнини, прекомерния прием на сол, алкохолните и газираните напитки, бялата захар“, разяснява д-р Кърцелянска. Физическата активност също е ключова – нужно е минимум 30 минути ходене на ден. Кардиолозите препоръчват още спиране на тютюнопушенето, както и стриктно следене на кръвната захар. „В менюто ни трябва да участват повече растителни мазнини, риби, зелени салати, плодове. Най-добри за сърдечно болните са средиземноморската и DASH диетата“, уточнява младата лекарка.

Движението – „безплатно лекарство“

„Накратко казано – движението е „безплатното лекарство“, напълно достъпно за всички. Ежедневните разходки на въздух понижават стреса, което намалява активността на симпатиковата нервна система ù вредното и влияние върху сърдечносъдовата система, директно понижава нивата на кръвна захар и кортизол в кръвта, което има благоприятен ефект и върху наднорменото тегло на пациентите. Подобрява още перисталтиката на червата, повишава доброто настроение, прекарваме повече време на въздух и слънце, което води и до повече метаболизиране на витамин D. Това от своя страна оказва и положителен ефект върху опорно-двигателната система на хората”, подробно се спира на ползите д-р Кърцелянска. Почивката също не е за подценяване. „Пълноценният сън има подобен ефект върху организма, като понижава нивата на стресови хормони, дава ни възможност да отпочинем и да възвърнем силите си. Затова и пациентите със сънна апнея, които имат нарушен цикъл на сън и дихателни паузи, най-често развиват тежка степен артериална хипертония“, не пропуска да отбележи специализантката по кардиология.

Отслабване = подобрение

Присъда „до живот“ ли е хипертонията? „Не е задължително. Често се наблюдава при пациенти с наднормено тегло, които поправят хранителните и двигателните си навици и свалят излишните килограми, да се намалят и стойностите на артериалното налягане. Според голяма част от проучванията при хората със затлъстяване за всеки свален килограм горната граница на кръвното ще спадне с 1 mmHg. Тоест, ако свалите 10 кг, вероятно ще понижите и артериалното си налягане с 10 mmHg. Това при пациенти с артериална хипертония I степен може дори да доведе до спиране на лекарствата“, дава надежда и стимул на болните младата лекарка. И допълва, че в повечето случаи прегледът веднъж годишно е напълно достатъчен за контрол на хипертонията, когато нямаме оплаквания. Естествено, когато се появят такива, е веднага да посетим наблюдаващия ни кардиолог.

Капризите на сезоните

Резките колебания в живака пък са друг повод хипертониците да се допитват до лекуващия си лекар. „По правило през летните месеци е нормално да има спад в стойностите на артериалното налягане и тогава самите пациенти съобщават за редукция на антихипертензивната си терапия. Това е така, защото високите температури водят до разширяване на кръвоносните съдове, загуба на вода и соли от организма и като резултат намаляване на артериалното налягане. Обратно през зимните месеци, поради студения въздух, се наблюдава свиване на съдовете и оттам покачване на кръвнотото налягане“, коментира ефекта на сезоните върху хипертонията лекарката от УМБАЛ-Бургас.

Сърце, мозък и бъбреци „на мушка“

Не при всички обаче „мисията“ се оказва успешна. „Лошият контрол на хипертонията води до увреда най-вече на трите таргетни органа – сърцето, мозъка и бъбреците. Нелекуваната хипертонична болест води до „задебеляване“ на сърдечния мускул и атеросклеротични плаки в коронарните съдове, които могат да доведат до различните видове исхемична болест на сърцето. В мозъка увреждането на кръвоносните съдове може да причини преходни нарушения на мозъчното кръвообращение или мозъчен инсулт“, предупреждава д-р Кърцелянска. „На мушка“ са и бъбреците. „Увреждането на гломерулния апарат, отговорен за филтрирането на урината, може да бъде и причина за, а и последица от високото кръвно налягане. Влошаването на бъбречната функция се изявява като прогресираща бъбречна недостатъчност“, не крие младата лекарка.

Търсете „златната среда“

Пациентите все още са на двата полюса по отношение на превенцията, сочат наблюденията ù. „От една страна са тези, които редовно проследяват артериалното си налягане и се отнасят отговорно към посещенията при лекуващия ги лекар. А, от друга, онези, които не са измервали никога кръвното си налягане или не приемат медикаментите, които са им изписани, и неглижират оплакванията си“, споделя опит д-р Кърцелянска. „През последното десетилетие се наблюдава и още една група хора, които имат по два-три апарата за кръвно у дома. Измерват артериалното си налягане по 8-9-10 пъти на ден – дори и нощно време, което води до записване на по-високи от реалните стойности. При посещение в лекарския кабинет на тези пациенти им се предписва по-мощна терапия от нужното и се стига до хипермедикация. Затова е нужно да се придържаме към „златната среда“ по отношение на контрола на артериалната хипертония“, убедена е специализантката от Отделението по кардиология на
УМБАЛ-Бургас.

Хипертонията е есенциална и вторична

Кръвното налягане представлява силата, която циркулиращата кръв упражнява върху стените на артериалните съдове в цялото тяло. „Има точно определени граници за артериалното налягане, като трайното повишаване над 140/90mmHg (в две последователни измервания при 2 или 3 посещения в лекарския кабинет) се диагностицира като артериална хипертония. Хипертоничната болест е два вида – есенциална и вторична, като по-честа е първата. Вторичната е в резултат на друго заболяване – най-често сънна апнея, бъбречни и ендокринологични заболявания“, обяснява д-р Кърцелянска. Характеризира се с начало в ранна възраст (преди 40 г. и особено в детска възраст), трудно овладяване, хипертонични кризи, бъбречно заболяване, клинични данни за сънна апнея и др. „Есенциалната хипертония се поставя като диагноза при изключване на вторична“, уточнява специализантката по кардиология.

cross