Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ВИСОКИЯТ ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНАТА МАСА УВЕЛИЧАВА РИСКА ЗА ВТОРИЧЕН РАК ПРИ КАРЦИНОМ НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА

01.07.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1624603247509{margin-bottom: 0px !important;}"]Пациентите често се интересуват с кои фактори, подлежащи на контрол, може да се намали рискът от нов рак или от повторна поява на такъв.

Дискусиите често са фокусирани върху диетата, приема на алкохол и физическото натоварване, но при жените с рак на гърдата ефектът на високия индекс на телесната маса (BMI)* върху развитието на вторичен рак все още е неизвестен.

Използвайки медицински регистри и здравни досиета на кохорта от 7500 жени, диагностицирани с неметастатичен рак на млечната жлеза, авторите получават информация относно BMI, туморните характеристики, лечението и диагностицирането на други онкологични заболявания.

По време на първоначалната диагностика 33% от жените са с тегло над нормата (BMI 25 – <30 kg/m2), а 34% са със затлъстяване (BMI ≥ 30 kg/m2), средната възраст е 61 г. Повечето пациентки са диагностицирани с рак на гърдата в първи стадий, като участниците със затлъстяване са с по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с рак в степен II/III, в сравнение с тези с нормален BMI.

По време на проследяване от 88 месеца 12.7% от пациентките са диагностицирани с вторичен рак, от които 62% са свързани със затлъстяването (включително колоректален карцином, рак на тялото на матката, на панкреаса, на бъбрека, на щитовидната жлеза, миелом, рак на черния дроб, на стомаха, на жлъчния мехур и на хранопровода; както и постменопаузален рак на гърдата).

След последвал анализ става ясно, че за всяко увеличение с 5 kg/m2 в BMI рискът за всяка нова диагноза на онкологично заболяване нараства със 7%, за свързан със затлъстяването рак с 13%, за втори рак на гърдатa с 11%, а за втори положителен за естрогенния рецептор рак с 15%.

Резултатите от изследването показват увеличен риск за повторно раково заболяване сред жени със затлъстяване и с тегло над нормата. Авторите споменават ограниченията в проучването, включително дали участниците изпълняват напълно скрининговата програма, препоръчаната физическа активност или стратегиите за редуциране на телесната маса.

Въпреки това получените данни подчертават опасността от второ раково заболяване при пациентите с наднормено тегло. Все още е обект на клинични проучвания дали този риск намалява след редукция на телесната маса.

Източник:

Feigelson HS et al. Body mass index and risk of second cancer among women with breast cancer. J Natl Cancer Inst 2021 Apr 5; [e-pub]. (https://doi.org/10.1093/jnci/djab053)

J watch: https://www.jwatch.org/na53617/2021/05/19/high-bmi-increases-risk-second-cancers-women-with-breast

*BMI- измерва се в килограми на квадратен метър; изчислява се като телесната маса в килограми се раздели на квадрата на височината в метри. Физиологчният диапазон е от 18.5 до 24,4 кг/м2.

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross