Тескт: д-р Нурай Велиева, специализант по „Детски болести“ във Второ детско отделение на УМБАЛ Бургас

Челото гори, очите „плуват“, а живакът безмилостно „пълзи“ нагоре. Когато детето е с треска, рационалният аргумент, че „организмът му се бори с болестта“, бързо отстъпва пред страха и безпокойството.

Как да действаме адекватно, щом температурата скочи? Кои стойности са в „опасната зона“? Колко дълго да „дежурим“, с термометъра и как да сме сигурни, че няма да прекалим с лекарствата? И защо не бива да се паникьосваме при най-лошия сценарий – фебрилен гърч?

Полезни съвети за родителите дава д-р Нурай Велиева, специализант по детски болести, във Второ детско отделение на УМБАЛ-Бургас.

„Температурата е защитен механизъм на имунната система. Повишаването ú е белег, че реагира на някакъв външен дразнител. Това пък означава, че имунната система си изпълнява функцията“, успокоява д-р Нурай Велиева. И уточнява, че живакът не скача непременно при всяка вирусна инфекция, а реакцията на имунната система е строго индивидуална при различните деца.

До 37.6 не бързайте с лекарствата

Кога температурата се превръща от „приятел“ във „враг“ на детския организъм? „При стойности от 37 до 37,9  градуса е субфебрилна. Тоест все още не е опасна. Но след 38 градуса е – вече има сериозна реакция на организма“, не крие лекарката от УМБАЛ-Бургас.

Затова и педиатрите често напомнят, че при нива между 37-37,6 не бива да се бърза с лекарствата. „На този етап все още е рано за прием на антипиретици. След 38 градуса обаче е задължително“, категорична е д-р Велиева. „Има родители, които чакат температурата да стане 39 градуса и повече, за да дадат лекарство, но това не бива да се прави, защото при по-малките деца има риск от фебрилен гърч“, предупреждава специалистът от Второ детско отделение.

И деветте месеца в утробата са фактор

Фебрилният гърч не се среща при всички деца, разкрива д-р Велиева. „Съществува генетична предразположеност, перинатална анамнеза – установени инфекции по време на бременността или по време на раждане, травми“, обяснява лекарката.

При тези малки пациенти има по-голям риск от гърч при повишаване на стойностите над 38 градуса. Какво всъщност се случва? „Фебрилният гърч изглежда като всеки друг – просто се развива в хода на вирусна или бактериална инфекция. Проявява се с висока температура, втрисане, стягане на челюстта, загуба на съзнание, прехапване на езика. Това е опасно състояние и трябва да се реагира веднага с подходящите медикаменти!“, категорична е д-р Велиева.

Не бъркайте в устата при фебрилен гърч

Паника – такава е естествената реакция на всеки родител, чието дете получи гърч. Важно е обаче да възвърнем бързо самообладанието си и да окажем първа помощ на мъника. Бъдещата педиатърка обяснява как.

„Родителите трябва да обърнат детето на една страна, защото, ако повърне, има риск да аспирира повърнатото и да се задави. В никакъв случай не бива да пъхат ръка в устата му или да се опитват да отварят челюстта! Така рискуват да си прехапе езика или ръката на родителя“, предупреждава лекарката.

„Нужно е, когато обърнат детето на една страна, да поставят подложка под главата, за да не я удря и да няма травматични последствия. И, разбира се, веднага да потърсят лекарска помощ“, подчертава д-р Велиева. Но пък успокоява, че в повечето случаи няма последствия след фебрилния гърч.

„Проблемът може да се израсте – след 6-годишна възраст се среща доста по-рядко. Най-важното е да не се чака след покачване на температурата над 38 градуса, да се започне навреме с температуропонижаващи медикаменти и влажни обвивания“, отново напомня специалистът от екипа на Второ детско отделение.

Редувайте лекарствата през 6 часа

Колко често и какви медикаменти за понижаване на температурата обаче трябва да се дават, чудят се родителите. „Правилото е антипиретиците да се прилагат на интервал не по-кратък от 6 часа, само ако се наложи – на 4 часа. Не повече от 4 дози за 24 часа“, съветва д-р Велиева.

„По-добре е да се редуват нурофен, панадол със свещички, а не да се действа с едно и също лекарство“, допълва лекарката. Важно е детето да се наблюдава 24 часа, а температурата да се мери през 3-4 часа, за да се следи дали терапията действа. „Не бива да се предозира, защото тези медикаменти увреждат черния дроб и бъбреците“, алармира д-р Велиева.

Хладните компреси – под мишниците и на челото

„Бабините рецепти“ – като хладните компреси, също не са за подценяване, когато детето е с треска. „Влажните обвивания се препоръчват, когато температурата не пада, защото не можем да даваме антипирептични средства през 2 часа“, изтъква лекарката.

Къде да ги поставяме? „Могат да се комбинират – влажни кърпи на челото и под мишниците например. Ако температурата е много висока и не спада, няма интервал между приема на лекарства, може да се прибегне и до влажни обвивания на цялото тялото“, допълва д-р Велиева.

Дилемата да завиваме или отвиваме детето, което зъзне заради треската, също е сериозна. „Не бива да е навлечено, нито увито с одеяла, а да му сложим тънки и леки дрехи“, препоръчва бъдещата педиатърка. Хубаво е в стаята нито да е хладно, нито горещо – да поддържаме нормална температура от около 22-24 градуса.

Загубата на течности е опасна

Когато детето гори и се поти и хидратацията е много важна. „Количеството течности, които трябва да се приемат, е строго индивидуално – зависи от възрастта, от това колко дълго се поддържа високата температура, колко големи са загубите на вода, колко килограма тежи и какви са нуждите му за деня“, подробно разяснява д-р Велиева.

Известно е, че при най-малките рискът от дехидратиране е сериозен, затова нерядко се прибягва до болнично лечение и оводняване със системи. „Ако детето е по-голямо – 10-12-годишно например, можем по-лесно да компенсираме загубата на течности през устата“, уточнява специалистът от Бургас.

Толерирайте колебанията в живака до 3 дни

Колко дълго обаче можем да „толерираме“ температурата и да оставим имунната система да се бори с инфекцията? „Правилото е – до 3 дни. Ако и след третия ден детето продължава да поддържа температура въпреки приема на антипиретични средства, трябва да се търси лекарска помощ“, обяснява д-р Велиева.

И предупреждава още: „Ако 24 часа температурата не спада въпреки даването на 4 дози лекарства и не се повлиява от нищо, не бива да се чака повече, а незабавно да се търси лекар!“