Текст: д-р Татяна Василева, семеен лекар

Тръгне ли живакът нагоре, едно е сигурно – имунната система се „стяга за бой“. Повишената температура е естествена реакция на организма, който се бори да се самоизлекува, най-често – освобождавайки се от „натрапници“ като вируси и бактерии.

Обичайно асоциираме треската със студеното време, но патогените не излизат „в отпуск“ и през лятото. Нещо повече – в жегите рискът живакът да скочи до „червената зона“ е голям, заради опасността от прегряване.

За какво най-често сигнализира колебанието в температурата през този сезон? До каква степен да я „толерираме“? И как да се опазим от опасни състояния като слънчев и топлинен удар? Отговаря семейният лекар с над 30-годишна практика д-р Татяна Василева.

Високата температура ни е по-скоро приятел, отколкото враг, категорична е д-р Татяна Василева. „Фебрилитетът най-често се появява в резултат на инфекция, но може да е симптом и на автоимунно заболяване – например ревматоиден артрит, реакция от медикамент или ваксина, както и симптом на слънчево изгаряне или прегряване – особено през лятото“, допълва семейният лекар.

С повишаването на температурата хипоталамусът, от една страна, се опитва да създаде неблагоприятна среда за „натрапниците“ – вируси и бактерии. От друга, колебанието на живака е знак, че имунната система се е мобилизирала. Затова и препоръката на д-р Василева е – бъдете „толерантни“, ако термометърът сочи до 38 градуса. „Не бързайте да сваляте температурата изкуствено, оставете организма да се пребори с проблема“, съветва джипито.

Летният грип – заподозрян №1

Втриса ви в разгара на знойния юли? „Обичайният заподозрян“, разбира се, е т.нар. летен грип. Висока температура, повръщане или гадене, диария – така изглежда типичната клинична картина, споделя опита си д-р Василева. Хубавото е, че характерните за лятото чревни инфекции си отиват изневиделица, както и са дошли, до ден, два или най-много три.

„Много важ-но през този период обаче е да се спазва подходящ постелен режим и изключителна хигиена“, напомня семейният лекар. Болните трябва да се изолират, да спят с отделни завивки – най-добре в самостоятелна спалня, да използват собствени прибори и съдове, за да не заразят близките си. „Хубаво е да вземат приятно хладен душ сутрин и вечер, да проветряват добре стаята си – през лятото това поне не е проблем“, препоръчва семейният лекар.

Ако температурата не се вдига над 38 градуса, инфекцията може да се бори само с балансирана диета и пълноценна почивка, категорична е д-р Василева. „В противен случай е добре да се вземат антипиретици, най-добре през поне 4 часа, като различният тип медикаменти се редуват. Помагат и разхлаждащите компреси – на челото или около глезените“, обяснява семейният лекар.

Пийте по много, особено чайове

Ефективната хидратация е ключова за добрата терморегулация, напомня д-р Василева. „Когато хванат летен грип, пациентите нямат апетит, но това не е фатално. Празният стомах дори помага в случая, защото не затормозява излишно борещия се с вируса организъм“, признава семейният лекар.

Течностите обаче трябва да са „на корем“ – да се приемат напитки най-малко на всеки половин час. Семейният лекар препоръчва въпреки топлото време да се пият чайове – особено с билки като джоджен, жълт кантарион, лайка или шипка, които имат благотворен ефект върху стомаха. „Дори да има гадене, оводняването трябва да е постоянно – на малки глътки, но често“, съветва д-р Василева.

Особено внимателни трябва да са родителите с малки деца. „До 3-годишна възраст имунната система е незряла и вирусните инфекции по правило протичат по-драматично“, предупреждава семейният лекар. „Мъниците много бързо вдигат висока температура – от порядъка на 39 градуса, обезводняването става за часове, ако има повръщане и диария. Затова и обикновено ги насочваме към болница – там им се правят вливания и се стабилизират под лекарско наблюдение“, споделя опита си д-р Василева.

При сковаване на врата и отоци – търсете лекар!

Летните инфекции „изпращат в болница“ не само най-малките пациенти. Понякога се стига до много тежки усложнения, не крие д-р Василева. „Има случаи на менингити и енцефалити, както и на парези, ако се засегне периферната нервна система. За щастие, повечето пациенти се възстановяват“, споделя опита си семейният лекар.

Все пак, препоръката ѝ е, ако температурата не спадне до 3 дни, задължително да се направи консултация с лекар – може да се окаже, че има бактериална инфекция, която изисква сериозно лечение. Градуси над 39, които не могат да се овладеят ден или два, също са тревожен сигнал. „В комбинация с фебрилитета особено притеснителни са и оплаквания като ригидност (сковаване) на врата, остро главоболие, световъртеж, повръщане, замъгляване на съзнанието и халюцинации, отоци и спазми, обриви. Ако се появят, незабавно посетете лекар!“, призовава д-р Василева.

Бебе и баба да се крият на сянка

През лятото температурата може да „хвръкне до небето“ не само заради инфекция, а и след прегряване, предупреждава семейният лекар. „Никога не подценявайте жегите, слънчевият и топлинният удар са животозастрашаващи състояния!“, подчертава д-р Василева.

И изтъква, че особено уязвими са най-малките – до 2 годинки, чиято терморегулация все още е несъвършена, и най-възрастните, които често страдат от сърдечносъдови проблеми и куп хронични заболявания. Хората с наднормено тегло също са „на мушка“.

„В най-горещите часове – между 11 и 16 часа, рисковите пациенти трябва да се крият на сянка и в никакъв случай да не ходят на плаж. През останалото време да не излизат без шапка, да пият много течности, да не се натоварват излишно физически, да са с леки дрехи от памучни материи. Възрастните не бива да пият алкохол преди залез и е желателно да не преяждат“, съветва д-р Василева.

Слънчев и топлинен удар – открийте разликите

Симптомите на слънчевия и топлинен удар много си приличат, затова и мнозина не правят разлика между двете опасни състояния, признава семейният лекар. „И в двата случая има главоболие, зачервяване и загряване на лицето, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове“, изрежда ги д-р Василева.

Разликата е, че не е задължително топлинният удар да ни „връхлети“ на слънце – може да се случи и в горещо, задушно и влажно помещение. „Опасното усложнение при него е, че заради дехидратацията потните жлези буквално „блокират“, допълва семейният лекар. В по-тежките му фази може да стигне до рязко повишение на температурата – над критичните 41-42 градуса, гърч и загуба на съзнание. „Ако човекът не получи адекватна медицинска помощ, последиците могат да са фатални – кома, дори смърт“, не крие д-р Василева.

Как да помогнем при прегряване?

Как да помогнем на човек, покосен от жегата? „На първо място, трябва да бъде пренесен на хладно и сенчесто, докато се чака медик. Дрехите да се съблекат, да се поставят студени компреси – на челото, гърдите, под мишниците, около бедрата, лицето да се напръска с вода“, обяснява семейният лекар.

При положение, че пострадалият е в съзнание, трябва да му се дават охладени, най-добре подсладени, напитки. „Ако човекът бъде охладен навреме, терморегулацията и нормалният тонус се възстановяват за няколко часа“, успокоява д-р Василева.