Текст: д-р Севда Найденска, УМБАЛ „Александровска“

Пневмонията е най-тежката инфекция на дихателната система и една от водещите причини за заболеваемост и смъртност сред населението по света. Всяка година от нея боледуват близо 150 млн. души, като между 10 и 20 млн. са хоспитализирани заради усложнения.

Съществуват няколко вида пневмония, като диагностиката на голяма част от тях остава предизвикателство за много лекари. Какво представлява вирусната пневмония и как да се предпазим от нея, коментира д-р Севда Найденска от Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести „Проф. Стоян Киркович“ към УМБАЛ „Александровска“.

Какво представлява вирусната пневмония?
Вирусната пневмония е възпаление на белите дробове, причинено от вируси. Тя спада към атипичните пневмонии, засягащи белодробния интерстициум – пространството между капилярите и алвеолите. Най-често се причинява от вируса на грипа (инфлуенца вирус), но също така може да се развие от контакта с други вируси като например – аденовируси, варицела зостер вирус и т.н.

Kои групи от населението засяга най-често?
Най-рисковите групи са хората на възраст над 65 години, децата под 2-годишна възраст и бременните. Особено уязвими са пациентите, страдащи от хронични заболявания като ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), бронхиална астма, диабет, сърдечносъдови заболявания и тежки бъбречни заболявания.

Други групи от населението, които може да бъдат засегнати, са имунокомпрометирани пациенти – болни от СПИН, наркомани, хора с алкохолна зависимост, пушачи, болни от левкемии, пациенти с карциноми, които провеждат химиотерапия и такива след органна трансплантация или други тежки операции.

Какви са симптомите на заболяването?
В ранните стадии на вирусната пневмония са налице оплаквания, характерни за вирусните инфекции. Например висока температура, суха кашлица, главоболие, зачервено гърло, липса на апетит, болка в мускулите. Често обаче след третия ден може да се насложи бактериална инфекция и тогава кашлицата става продуктивна, с отделяне на жълто-зелени храчки. Има задържане на температурата или повишаване след афебрилен период (треска без повишена температура), втрисане, обща отпадналост, обилно изпотяване, изразена умора, затруднено дишане.

Кои са рисковите фактори за отключване на вирусната пневмония?
Основните рискови фактори са простуден момент и понижен имунитет, както и затворени пространства с много хора.

Каква е разликата между вирусна, бактериална и атипична пневмония?
Разликата е в клиничната картина и рентгенологичните изменения. Вирусните пневмонии спадат към групата на атипичните пневмонии. Tе се наричат атипични, тъй като клиничната картина се отличава от тази на типичната пневмококова пневмония. Обикновено имат бавно начало, придружено с главоболие, болка в мускулите, лека температура, суха дразнеща кашлица и оскъдно отделяне на храчки. Липсата на физикална находка при прегледа не изключва атипична пневмония. Поради това при неясните случаи винаги се прави рентгеново изследване.

Клиничната картина на типичната пневмокока пневмония е с остро начало, втрисане, висока температура, кашлица – в началото суха, а след втория ден с отделяне на кафяво-червеникави храчки, затруднено дишане, болка в гръдния кош. При физикалния преглед се откриват признаци на инфилтрат – проникване на твърди частици или течности в биологичната тъкан. Диагнозата отново се поставя с рентгеново изследване.

Какви допълнителни изследвания са необходими за поставяне на диагнозата вирусна пневмония?
За поставяне на диагноза пневмония е необходимо рентгеново изследване на гръден кош. А за доказване на инфекциозната генеза за вирусна етиология – серологично изследване (за антитела срещу съответния вирусен причинител). Друг диагностичен метод е разпознаването на вируса с PCR метода, и по-специално чрез неговите аминокиселини.

Как се лекува вирусната пневмония?
Със симптоматични средства и антивирусни препарати. При тежко протичане на заболяването се налага лечение в болница, където при необходимост може да се приложи кислородотерапия и венозно вливане на антибиотици.

Има ли риск за здравето, ако болните се самолекуват и не потърсят навреме лекарска помощ?
При ненавременна лекарска помощ може да настъпят усложнения, които да влошат състоянието, а понякога дори да доведат до фатален изход за болния. Самолечението с антибиотици не е ефективно, тъй като вирусите не се повлияват от тях.

Има ли ваксина против вирусната пневмония?
Да, съществува противогрипна ваксина, която е най-удачно да бъде поставена в началото на есента, за да има време организмът да изработи достатъчно антитела срещу грипния вирус.

Кои са начините за превенция?
Хората могат да се предпазят от вирусната пневмония, като вземат профилактични мерки срещу грипа. Важно е да избягват хора, болни от грип, да спазват отлична хигиена, да се хранят рационално – с повече плодове и зеленчуци. Нужно е да спят достатъчно, да спрат тютюнопушенето и да поддържат умерена физическа активност.

Ако имате пневмония, не работете, а почивайте на легло, за да се възстановите по-бързо. Пийте много течности и не се самолекувайте, а спазвайте стриктно предписанията на лекуващия лекар.