Текст: д-р Анна Ганчева

В топлото време вирусите поразяват не само гърлото и корема, но често засягат и очите. Кои са любимите „жертви“ на вирусния конюнктивит? Как става заразяването с него? И защо е трудно лечението? Отговорите потърсихме от офталмолога от клиника Vision д-р Анна Ганчева.

„Вирусният конюнктивит – или възпалението на повърхността на окото, е често срещано през горещите летни дни. Започва със зачервяване на едното око, но после се заразява и другото“, обяснява д-р Анна Ганчева. Коварното е, че се предава много лесно. „Много често, дори и при елементарен контакт, може да се заразят и околните – близки, роднини, особено податливи са малките деца и хората с отслабена имунна система“, предупреждава офталмологът. И уточнява, че вирусният конюнктивит се среща в две форми – епидемичен кератоконюнктивит и фарингоконюнктивална треска.

„Виновни“ са аденовирусите
Вирусният конюнктивит настъпва като остро заболяване, а причинител са аденовирусите. Оплакванията започват изведнъж. Първо страда едното око, после заразата се прехвърля и на другото. „Източникът на инфекцията – аденовирусите се предават по въздушно-капков път, както и чрез замърсени ръце, вода, а понякога – и хранителни продукти“, разкрива д-р Ганчева.
Инкубационният период, т.е. времето от заразяването до развитието на инфекция, може да е различно – но най-често е между 5 и 12 дни.

Започва със сърбеж и сълзене
Внезапен оток на клепачите, сърбеж, парене, силно зачервяване и сълзене на окото. Това са типичните симптоми на вирусния конюнктивит. „Макар и рядко, може да се стигне до намаление на зрението поради „заболяване” на роговицата – виждащата предна част на окото“, разяснява д-р Ганчева. Затова е важно да се потърси консултация с очен лекар и да се започне своевременно лечение, което може да предотврати развитието на други усложнения.

При децата поразява и гърлото
„При някои пациенти инфекцията поразява не само очите”, допълва специалистът от клиника Vision. „Може да се наблюдава увеличение и болезненост на лимфните възли около ушите и в областта на врата“, предупреждава д-р Ганчева. И допълва, че – особено при малките деца, не е изключено възпалението на конюнктивата да протече едновременно с инфекция на гърлото и симптоми като при грип. „Състоянието се нарича фарингоконюнктивална треска. Протича с повишена телесна температура, възпаление на гърлото и конюнктивит. Тежестта на състоянието е различна, може да продължи от няколко дни до две седмици“, алармира очният лекар.

Лечението е дълго
„Лечението на вирусния конюнктивит е продължително, защото вирусите се повлияват по-трудно – дори и от лекарства. Желателно е да се приемат противовирусни препарати, съчетани с поставяне на овлажняващи и противовъзпалителни капки“, обяснява д-р Ганчева. При тежки случаи е необходимо приложението и на кортикостероидни капки – но не „на своя глава“, а само след назначаването им от наблюдаващия очен лекар. „Продължителността на терапията е от 5 дни до 2 седмици, като е необходимо да се провеждат контролни прегледи“, уточнява офталмологът.

Не търкайте очите!
Вирусният конюнктивит е силно заразен и затова е необходимо заразените стриктно да следят хигие-ната си. „Важно е да се ограничи, доколкото е възможно, контактът с околните. Да се избягва търкането на очите и честото пипане на лицето. Ръцете трябва да се мият редовно, като е задължително да се използват отделни кърпи и капки“, напомня д-р Ганчева.
И препоръчва на заразените с неприятната инфекция да избягват контакта с малки деца и възрастни хора – при които евентуалното възпаление би протекло по-тежко.

Конюнктивата е особено уязвима
„Конюнктивата е лигавицата, която покрива „бялата” част на окото”, обяснява д-р Анна Ганчева. Тя е прозрачна и се намира в непрекъснат контакт с околната среда и затова лесно се атакува от вируси, замърсявания, прах. Възпалението на конюнктивата се нарича конюнктивит и е съпроводено от зачервяване, дискомфорт, сърбеж, сълзене, чувство за чуждо тяло, секрет от окото.

Носете качествени слънчеви очила!
Вирусите не са единствената заплаха за очите през лятото, обяснява д-р Анна Ганчева. С напредването му силата на слънцето нараства, а заедно с него – и количеството на вредните UV лъчи, които влияят неблаготворно върху зрението. „За да се предпазят ефективно, е необходимо хората да използват слънчеви очила с гарантирана ултравиолетова защита и блокиране на UV лъчи с дължина на вълната до 400 нанометра. Може да се използват и шапки с широка периферия и козирка“, съветва специалистът от очна клиника Vision.