Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Видовете мляко в летните напитки

BETTY - Видовете мляко в летниве напитки
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
15.08.23
BETTY брой 111

В горещите летни месеци, когато търсим освежаващи напитки, млякото може да бъде добра основа за различни напитки. Въпреки това прясното мляко не е винаги препоръчвано от нутриционистите като здравословен избор, особено за тези, които имат непоносимост към лактоза или търсят алтернативни варианти. Затова в тази статия ще представим някои здравословни заместители на прясното мляко в летните напитки.

Кисело мляко: Киселото мляко е ферментирал млечен продукт, който е богат на пробиотици, калций и протеини. То е известно със своите ползи за храносмилането и здравето на червата. Киселото мляко може да се консумира самостоятелно или да се използва в различни рецепти като салати, десерти, сосове и застройки.

Кефир: Кефирът е ферментирала млечна напитка, която също е източник на пробиотици и полезни бактерии. Той има кремообразна текстура и леко въглехидратен вкус. Кефирът се използва за консумация самостоятелно или за приготвяне на различни напитки и десерти.

Скир: Скирът е традиционен и плътен млечен продукт, който произлиза от Исландия. Той е богат на протеини, калций и витамини. Скирът е известен с високото си съдържание на протеини и се използва за приготвяне на различни напитки, шейкове и кремове.

Растителни млека: Растителните млека, като овесено, бадемово, кокосово или соево мляко, са отлични заместители на прясното мляко в летните напитки. Те са богати на хранителни вещества, като витамини, минерали и фибри, като са и подходящи за хора с лактозна непоносимост или вегетарианци и вегани. Растителните млека също така предлагат различни вкусове и текстури, които могат да обогатят вашите напитки.

Кокосова вода: Кокосовата вода е отлично средство за хидратация и охлаждане – перфектна съставка в летните напитки. Тя е с ниско съдържание на калории, богата на електролити и съдържа важни минерали като калий. Можете да добавите свежи плодове или сок към кокосовата вода, за да създадете освежаващи и хидратиращи напитки.

Лешниково мляко: Лешниковото мляко е още един вкусен заместител на прясното мляко. То е богато на витамин Е и здравословни мазнини, които са полезни за здравето на сърцето. Лешниковото мляко може да се използва за приготвяне на напитки като лешникови кафета или сладки шейкове с добавяне на пресни или замразени плодове.

Семково мляко: Консумацията на мляко от тиквено, сусамово или слънчогледово семе може да подпомогне здравето на кожата, имунната система и функцията на нервната система. Освен това семковото мляко съдържа мононенаситени и полиненаситени мазнини, които са полезни за сърдечносъдовата система и помагат за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол.

Приготвянето на летните напитки с тези здравословни заместители на прясното мляко е лесно и вкусно. Можете да комбинирате различни съставки и да създадете уникални напитки, които са подходящи за вашите индивидуални предпочитания и хранителни нужди. Запомнете, че разнообразието е ключът към здравословното хранене и имайте предвид тези заместители, докато се наслаждавате на летните си напитки.

cross