Текст: д-р Ирина Димитрова, стоматолог от Дентална клиника „Маринови“ – София

За неустоима и здрава усмивка и свеж дъх е необходимо да поддържаме отлична орална хигиена и да полагаме ежедневни грижи за здравето на зъбите си. Наред с редовното измиване на зъбите, използването на конец и правилното хранене експертите препоръчват употребата на вода за уста, съобразена с индивидуалните стоматологични нужди.

Избор на подходящ продукт
На пазара се предлага широк асортимент от води за уста, които можем да разделим условно на козметични и терапевтични. Първите притежават освежаващ и антибактериален ефект, докато вторите комбинират тези действия с допълнителни лечебни свойства.

Предназначение
Водите за оралната хигиена целят предотвратяването на появата на кариеси, зъбен камък, плака и гингивит.

Води за превенция срещу кариеси
Употребата на вода за уста, която съдържа флуорид с концентрация 200-500 мг/кг, осигурява ефективна защита срещу кариес и се препоръчва като допълнение към ежед-
невната грижа за зъбите. За оптимални резултати е препоръчително да се комбинира с паста за зъби, съдържаща флуорид. Ефикасността на флуорните съединения зависи от концентрацията на нивото на pH. Ниското ниво на pH в комбинация с флуорида оказва положителен ефект по отношение предпазване от образуването на кариеси, докато при високото ниво на pH не можем да очакваме същата активна защита срещу появата им.

Води срещу зъбен камък и чувствителни венци
Тези продукти за уста съдържат вещества като цинк хлорид 0,2% например, които предотвратяват натрупването на зъбен камък. Намаляването на чувствителността на венците се наблюдава при редовна употреба на води за уста, съдържащи калиеви съединения.

Вода срещу плака и гингивит
Антибактериалните активни вещества във водите за уста целят да намалят плаката и гингивита. Едно от тези вещества е хлорхексидинът – по-известен като „химическа четка за зъби“. Употребата на води, съдържащи хлорхексидин 0,06%, рядко предизвиква странични ефекти, докато тези с концентрация от 0,2% се изписват при специфични терапии, по лекарско предписание и с определена продължителност на употребата.

Ефективност
Максимален ефект от употребата на вода за уста се постига, когато се използва след измиването на зъбите и почистването им с конец. По този начин активните съставки, които се съдържат в нея, оказват най-ефективно своя терапевтичен ефект. Важно условие е да ограничите консумацията на храни и напитки до 30 минути след употребата на водата за уста. Времето за изплакване с водата за уста и необходимото количество продукт са оказани на листовките на продукта или са предписани от стоматолога.

Съвет на експерта
Ключовите фактори, които оказват най-голямо значение за здравето на зъбите и отличната орална хигиена са:

  • измиването с подходяща четка и паста за зъби
  • старателното почистване на междузъбното пространство с конец
  • изплакването на устата с вода със състав, съобразен с индивидуалните нужди на пациента
  • редовните профилактични прегледи при стоматолога