Текст: д-р Цветелина Лазарова,  специалист по вътрешни болести и клинична алергология в УМБАЛ „Александровска“

Комарите могат да пренасят малария, вирусни енцефалити, западнонилска треска, жълта треска, денга и други. Основното заболяване, което кърлежите могат да ви донесат, е Лаймската болест, но също и марсилска треска, Ку-треска и други рикетсиози. С особено внимание трябва да подходим при ухапванията от оси, пчели или кърлежи, особено ако симптомите наподобяват наличие на алергична реакция.

Репелентите (от латински repello – отпъждам, отблъсквам, изгонвам) са средства за защита от вредителите. Те не убиват насекомите, а само ги отблъскват като предотвратяват кацането или полазването им върху хората. Създават защитна бариера, която „маскира“ естествения аромат на кожата и така „обърква“ и отблъсква насекомите. 

В зависимост от приложението си репелентите могат да бъдат:

– за директно нанасяне върху кожата. Те съществуват под различни форми – спрейове, лосиони, гелове, стикове, ролони, кърпички, гривни;

– за приложение върху дрехите и други предмети под формата на спрей или лепенки;

– за защита на закрити помещения или открити площи под формата на машинки против комари, аерозоли, електрически лампи, димящи спирали, ароматизирани свещи и други.

Според съставките, които съдържат, те се разделят на:

– Синтетични – съдържащи най-често DEET (N,N-diethyl-m-toluamide), IR3535 (Съкратено от Insect Repellent 3535), KBR 3023 (пикардин, икардин), пиретроиди.

– С натурален произход (извлеци от различни растения като например хризантеми, лимонов евкалипт, цитронела; смеси от етерични масла, съдържащи дъхаво мушкато, лимонова трева, лавандула, лицеа и мента).

Най-често употребяваните съставки в репелентите са:

DEET – надеждно и ефективно синтетично вещество, особено срещу комари, кърлежи и бълхи. Съдържанието на DEET в репелентите е указано в проценти и от него зависи ефективността на продукта. Например 5% съдържание осигурява защита за около 90 минути при еднократно третиране. Само продукти, съдържащи повече от 20%  DEET, осигуряват защита срещу кърлежи. За Европа продукти с 20% от веществото гарантират много добра степен на защита. При по-чувствителни хора може да предизвика неприятно усещане при употреба върху кожата или реакция, както и дразнене на очите, устните и други чувствителни зони. Може да се отрази неблагоприятно на някои синтетични и естествени тъкани. При концентрация до 20% няма системни странични действия. Не се препоръчват при деца до 2 годишна възраст.

IR3535 – ползва се в Европа от около 20 години. С него може да се третира директно кожата както на хора, така и на животни. Веществото е безцветно и няма осезаем мирис. Не предизвиква дразнене, не се наблюдават странични ефекти. Безопасен е за употреба от бременни, кърмачки и деца. Веществото е изключително ефективно за защита от кърлежи, бълхи, въшки и има частична защита срещу оси и пчели. Еднократно третиране с 10% разтвор може да осигури до 7 часа защита в зависимост от активната дейност на човек. 

Икаридин или Пикардин – основните му предимства са, че няма мирис, не предизвиква дразнене, включително и при контакт с очите. Също така не уврежда материите. Не се изпарява лесно от кожата като DEET и може да осигури по-дълга защита, дори от IR3535. Безопасен е за употреба при деца, препоръчва се като надеждно средство за защита от комари, пренасящи болести.

Цитронела – естествен репелент, извличан от листата и стъблата на различни видове лимонена трева. Веществото не е токсично и е безвредно за повечето тъкани и материи. Има и противогъбично действие. Маслото от цитронела е официално регистриран препарат за отблъскване на насекоми.

Търговските продукти, разработени на базата на масло от цитронела, не са токсични и като цяло може да се използват от хора с чувствителна кожа. Но маслото има свойството да изветрява бързо и трябва да се нанася по-често върху кожата – на всеки 30-60 минути, за да се осигури добра защита.

Цитриодиол – маслото от лимонов евкалипт може да бъде естествено или синтетично синтезирано. 30% масло от него осигурява защита, каквато дават 10%-15% DEET.

При по-високи концентрации маслото от лимонов евкалипт е ефективно и за отблъскване и на кърлежи. 5% лимонов евкалипт осигурява защита от един час и половина, а 30% концентрация – около шест часа.

За да изберем подходящ репелент и да го прилагаме правилно трябва да познаваме някои особености на отделните насекоми, техните предимства и недостатъци. В листовките, съпътстващи търговския продукт, задължително трябва да има информация за химичния състав, концентрацията на активното вещество и възрастовите ограничения. И те непременно трябва да се четат преди употреба, за да направим правилен избор, който да ни защитава ефективно.

На пазара се предлагат и репеленти, съдържащи комбинация от растителни съставки – лимонова трева, лавандула, мушкато и мента. Те не съдържат агресивни вещества, затова се използват и за защита на нежната бебешка кожа. Те създават защитен биофилм и предпазват бебето от ухапвания от комари и някои мухи.

Преди да изберете репелент за вас или семейството си, е необходимо винаги да се консултирате с лекар или фармацевт. Така ще бъдете по-уверени какво купувате и ще сведете страничните действия от продукта до минимум. Ако спазвате инструкциите в листовките на съответните търговски продукти, репелентите са напълно безопасни. Разбира се, при някои по-чувствителни кожи може да се появи дразнене, независимо от правилната им употреба. В тези случаи се препоръчват тези продукти, които се нанасят върху дрехите или са разработени за защита в закрити помещения или открити площи.

Много важно е да вземете и профилактични мерки – да избягвате черните и жълти дрехи и тези в ярки нюанси. Подходящите цветове са: бяло, зелено, тютюнево, каки. Не бива да се употребяват дезодоранти и парфюми със силна миризма и да се консумират храни и напитки на открито. За предпочитане е да се носят дълги и проветриви панталони и блузи. остните атаки от насекоми през лятото крият риск за здравето. Неприятните „дразнители“ – комари, оси, пчели, кърлежи и паяци са преносители на различни инфекции, затова защитата срещу тях не бива да се подценява.