Влиянието на слънцето върху кожата при прием някои лекарства

маг. фарм. Душан Голич

Кожата ни е проникната от кръвоносни съдове и нервни окончания. Тя има защитна, метаболитна, сетивна и терморегулационна функция. Всички вещества, които приемаме, достигат в дадена форма до тъканта на кожата, дори и медикаментите. Ето защо е важно да се знае, че някои лекарства, под въздействието на ултравиолетовото лъчение, променят своята структура и  по този начин могат да предизвикат реакция по кожата. Този отговор на организма се нарича фоточувствителност към вид лекарство. Ако провеждате някакво лечение, а планирате да ходите на плаж по време на годишната си отпуска, трябва да се консултирате с лекар или фармацевт, за да знаете дали и до каква степен да очаквате появата на промени по кожата.

Съществуват два вида реакции на фоточувствителност – фотоксичност или фотоалергичност.

Фототоксична реакция: Дължи се на видоизменението на медикамента в кожата под въздействието на ултравиолетовото лъчение, при което лекарството става алергизиращо за околната тъкан. Процесът настъпва непосредствено след контакт със слънчева светлина. Първо се появява усещане за боцкане и парене, а зачервяванията се образуват няколко часа по-късно и наподобяват изгаряне. В по-тежките случаи може да се стигне до отичане и поява на болезнени мехури. В този случай се препоръчва спиране на лекарството и избягване на излагане на слънчева светлина. Обикновено симптомите отшумяват след два до три дни, а засегнатите части от кожата се белят. След това отново може да се излагаме на слънце, защото споменатото лекарство вече е изчистено от организма.

Фототоксична реакция могат да предизвикат отделни антибиотици (доксициклин, тетрациклин, ципрофлоксацин, сулфонамиди), след това цитостатиците, антиартимиците (амиодарон, нифедипин, хинидин, дилтиазем), диуретиците (фуроземид, хидрохлоротиазид), аналгетиците (напроксен), медикаментите за лечение на акне (изотретиноин), отделни антипсихотици (хлорпромазин) и антидепресанти (имипрамин, сертралин).

Фотоалергични реакции: Те представляват системен отговор на организма като промените се появяват по зони, които не са били директно изложени на слънчева светлина. Имунната система разпознава видоизмененото лекарствено вещество като чуждо тяло и предизвиква алергична реакция. Първо се наблюдава сърбеж, който може да продължи и няколко дни, след което се появяват зачервяване, обрив и структурни промени по кожата, подобни на екземи. Фотоалергиите могат да продължат дълго и да се повторят дори, когато източникът е изхвърлен от организма, така че трябва да се консултирате с дерматолог.

Фотоалергичните реакции често се появяват вследствие на употребата на козметични продукти, чиито отделни компоненти реагират при контакт със слънцето. Известни са фотоалергиите към салицилати, парабени и бензохинони). Компонентите на слънцезащитните препарати (цинамат, циклохексанол, както и парфюмите) също могат да предизвикат алергична реакция. Не се препоръчва употреба на препарати на базата на катран.

Фоточувствителност може да бъде проявена и вследствие на употребата на определени растения, които се приемат под формата на хранителни добавки или като храна. Такива са жълтият кантарион, лаймът, целината, смокините, мангото и по-рядко морковите.