Текст: д-р Ирина Данчева, пулмолог от МБАЛ „Света София“

Не е болест, но често може да е ключ към много и сериозни диагнози. Понякога е безобидна, но в повечето случаи изисква незабавна консултация със специалист. Може да е остра и хронична, суха или влажна, дори – алергична.  Пулмологът от МБАЛ „Света София“ в столицата д-р Ирина Данчева разкрива за какво ни сигнализира този симптом и как да се погрижим за белия си дроб в навечерието на сезона на вирусите.

„Кашлицата е естествен защитен механизъм за прочистване на дихателните пътища от секрети, чужди частици, микроби. Представлява реакция, облекчаваща дишането. Сама по себе си кашлицата не е болест, но може да бъде проява на заболяване“, изтъква д-р Ирина Данчева.

„Превъплъщенията“ ѝ не са едно и две. „Сухата кашлица дразни гърлото и пречи на работата и почивката. В зависимост от продължителността си тя може да бъде остра, подостра и хронична. Острата суха кашлица например продължава не повече от 3 седмици и често е симптом на остра вирусна инфекция. Подострата се задържа до 2 месеца и може да е усложнение от вирусна инфекция“, подчертава пулмологът от МБАЛ „Света София“.

Влажната е белег за инфекция

„Влажната кашлица се придружава от отделяне на храчки. При нея се премахва натрупаната слуз и се облекчава пациентът“, разкрива механизма на защитното действие пулмологът. „Появата ѝ обаче не говори за бързо възстановяване, а за изостряне на основното заболяване или появата на вторична инфекция“, предупреждава д-р Данчева.

Понякога кашлицата може да се окаже и упорит „спътник“ в дните ни. „Хроничната продължава повече от 2 месеца и е тревожен признак, който изисква незабавно посещение на лекаря“, набляга специалистът от МБАЛ „Св. София“. Причината за упорити оплаквания пък невинаги се крие в белия дроб. „Немалък процент от сухите хронични кашлици се дължат на гастроезофагеален рефлукс“, отбелязва д-р Данчева.

Кога да потърсим пулмолог?

Като цяло подобен симптом много рядко може да влезе в графата „безобиден“. „Както казахме, сама по себе си кашлицата е естествен механизъм за самоочистване на белите дробове. А единични прокашляния съвсем не са опасни. При всички останали случаи обаче се налага да се обърнем към специалист, който ще прецени коя е причината за кашлицата“, пояснява специалистът по белодробни болести. Ако гърдите свирят, може да е и алергия.

Нерядко кашлицата е белег не за вирусна или бактериална инфекция, а за алергия. „Характерен е нейният пристъпен характер, обикновено започва като суха и след трудно отделяне на храчка се успокоява. По време на кашлицата може да се появи чувство за недостиг на въздух и свирене в гърдите“, разкрива специалистът по белодробни болести.

„Много често е провокирана от среща с някакъв алерген, в редица случаи е предшествана от продължителна хрема или стичане на секрет по задната стена на фаринкса, това е т.нар. задна хрема“, уточнява д-р Данчева. „Известната като „лаеща“ кашлица е признак за оток на ларинкса, често с алергична етиология и изисква незабавна консултация с лекар“, изтъква пулмологът от МБАЛ „Св. София“.

„Пушаческата“ е признак за ХОББ

Понякога кашлицата се „пробужда“ още със сутрешния тоалет. Любителите на цигарите са повече от добре запознати със задуха и секретите, съпътстващи миенето на зъбите след ставане от сън. „В никакъв случай не бива да се толелира т.нар. пушаческа кашлица!

Тя е хронична и се причинява от токсичния ефект на цигарения дим. Говори за категорична проява на увреждане на бронхиалната лигавица и може да бъде първи признак за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Всяка промяната на характера ѝ е тревожен признак и изисква незабавна консултация с пулмолог“, изтъква д-р Данчева.

Мръсният въздух е опасен колкото цигарите

Цигарите обаче не са единствената заплаха за здравето на белите ни дробове. „Освен тютюневия дим може би по-големият им враг е замърсяването на атмосферния въздух, особено в големите градове“, признава пулмологът. „Мръсният въздух, който дишаме, води до по-чести обостряния на хроничните белодробни заболявания, както и до по-чести инфекции“, не крие специалистът от МБАЛ „Св. София“.

Помислете за противогрипна ваксина

Ако цигарите и фините прахови частици са враг на белия ни дроб, то кои са приятелите му? „Спортът, разходките сред природата, правилното хранене, консумацията на пресни плодове и зеленчуци, както и добрата лична хигиена, са нещата, които ни  помагат да бъдем здрави“, категорична е д-р Данчева.

„Освен всичко това, на прага на есента противогрипната ваксина е желателна, а за хората с хронични белодробни и други заболявания – задължителна“, допълва пулмологът от МБАЛ „Св. София“.