Текст: д-р Хрипсиме Каспарян, началник на Второ детско отделение  в УМБАЛ Бургас АД

„Ужас, бебето ми кашля!“. Няма родител, който да не се е смразявал пред тази мисъл. При бебета усложненията при респираторна инфекция могат да се развият буквално за часове, затова е важно винаги да сме нащрек. Кога и защо кашля бебето? Как да разпознаваме тревожните симптоми? И защо винаги е добре да се презастраховаме, вместо да подценим кашлицата? Разкрива педиатърът д-р Хрипсиме Каспарян, началник на Второ детско отделение в УМБАЛ Бургас АД.

„Кашлицата най-често се провокира от възпаления на горните дихателни пътища, ринофарингити, пневмонии. Само понякога тя може да бъде защитен механизъм, в повечето случаи е проява на конкретно заболяване“, подчертава д-р Хрипсиме Каспарян. При деца с алергии може да се провокира и при експозиция или досег с алергена. Три са видовете кашлица – суха (без отделяне на секрет), влажна (със секрет) и лаеща (дълбока, придружена с характерно звучене), уточнява специалистът по детски болести.

Дали е болно?
Кога кашлицата не означава, че бебето е станало жертва на инфекция? „Например при влизане в запрашено помещение или при попадане на чуждо тяло в дихателните пътища“, обяснява д-р Каспарян. Внезапната нощна кашлица може да се окаже белег на рефлукс. „Когато детето е в легнало положение, при връщане на храната играе роля на защитен механизъм срещу навлизането й в дихателните пътища“, допълва педиатърът.

Колко често е нормално?
Кога родителят не бива да се паникьосва и може ли да възприеме кашлицата като „нормална“? Колкото и условно да е това понятие, началникът на Второ детско отделение в
УМБАЛ Бургас има конкретен отговор. „Като „нормално“ можем да възприемем до 7-10 пъти през деня. Стига кашлицата да не е пристъпна, дразнеща и да не е по време на сън“, подчертава д-р Каспарян.

Кога да се притесним?
И обратното – кога не бива да губим и минута, а да тичаме към педиатъра? „При съчетание с температура!“, отсича специалистът по детски болести. При затруднено дишане, повръщане след закашляне, увредено общо състояние или когато бебето е отпуснато, незабавно трябва да потърсим лекарска помощ. Същото правило важи и при нощна кашлица, допълва педиатърът. „Неглижирането на тези симптоми може да доведе до тежки пневмонии, плевропневмонии (при които възпалението въвлича и плеврата), астма“, предупреждава д-р Каспарян.

Защо е опасно самолечението?
Влизане в болница с усложнена пневмония. Това е „цената“, която може да плати бебето, ако родителите си позволят самолечение или заложат само на хомеопатия, категорична е д-р Каспарян. Къде тогава остават модерните в последните години инхалации или широко достъпните сиропи и медикаменти без рецепта? „Само след като са минали през педиатър и той ги е уверил, че състоянието на детето не е сериозно и им е препоръчал методи на действие, родителите могат да предприемат всичко, каквото преценят“, подчертава началникът на детското отделение в бургаската болница.

СЪВЕТ – проветрявайте спалнята често
Как условията в детската стая влияят на дишането на бебето и могат ли да го затруднят? „Позата на сън не влияе. Обикновено детето само заема най-удобната. По време на сън температурата в стаята трябва да е 21-22 градуса, да се поддържа нормална влажност, да не е нито много сухо, нито много топло“, обяснява д-р Хрипсиме Каспарян. И не препоръчва поставяне на овлажнител на въздуха в стаята, а често проветряване, което е по-важно за доброто дишане на бебето.

СПРАВОЧНИК – Суха, влажна или лаеща – открийте разликите
Какво ни „говорят“ различните видове кашлица? Вижте разликите, за да реагирате адекватно и навреме:

Суха – обикновено се появява на старта на респираторните инфекции при децата. Продължителна и мъчителна е. Често е съпътствана от значително дразнене в гърлото и промени в гласа. Децата с такава кашлица могат да се оплакват и от болки в гърдите.

Влажна – характеризира се с отделянето на храчки заради увеличеното количество секрет в дихателните пътища. Важно е да следите дали наред с нея се появяват хрема, температура, задух, обриви и т.н. Нерядко причина за влажната кашлица, която се появява само сут-
рин и вечер, е т.нар. задна хрема. В този случай трябва да се овладее възпалението в носа и синусите.

„Лаеща“ – „дълбока“ е и звучи като лай. При бебетата най-често се дължи на вирусна инфекция на дихателните пътища, предизвикала ларингит. Отокът около гласните струни възпрепятства свободното движение на въздуха. Затова и дишането се затруднява, а гласът е по-дрезгав. Децата под 3 години често имат „лаеща“ кашлица и са особено уязвими заради по-тясната си трахея.