Текст: доц. д-р Христо Златанов, началник отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести (УНГ) във Военномедицинска академия (ВМА)-София

„Боли ме гърлото!“ е вероятно най-баналното оплакване в сезона на пронизващия студ и върлуващите вируси. Какви рискове от тежки усложнения обаче крие подценяването на наглед „безобидния“ фарингит? И кога режещата болка в гърлото и „подкашлянето“ могат да се превърнат в „доживотна присъда“? Отговорите дава оториноларингологът доц. д-р Христо Златанов, който ръководи отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести (УНГ) във Военномедицинска академия (ВМА)-София.

Възпаление на фаринкса (гълтача) – така от латински се превежда диагнозата „фарингит“. „Гълтачът е орган, който няма как да изолираме. Ако например сме порязали или ударили ръката си, ще я имобилизираме и превържем и няма да ни боли така. Фаринксът обаче непрекъснато функционира – дори когато спим, несъзнателно преглъщаме слюнка и секрети, които се образуват в носоглътката. Така че там болковият синдром постоянно създава чувство за дискомфорт“, пояснява доц. Златанов.

Вирусите са причина №1 за острия фарингит
Фарингитът е както остър, така и хроничен. „В първия случай говорим за възпаление с вирусен, бактериален или токсичен характер“, уточнява специалистът от ВМА. Заподозрян №1 обаче са вирусите. Причина за над 80% от случаите на остро възпаление са именно те. „Вирусите могат да са най-различен тип, в гъсто населената градска среда предаването им по въздушно-капков път е много лесно. Особено благоприятен е и есенно-зимният период – месеците от края на септември до средата, че и до края на април. В по-хладното време постоянно наблюдаваме малки епидемии от остри заболявания на горните дихателни пътища“, споделя опита си оториноларингологът. Разбира се, от всички вируси най-голяма тревога буди грипният. Защо? „Защото има капацитета да предизвиква големи епидемии, както и усложнения – нерядко и сериозни“, обяснява доц. Златанов.

От зачервено гърло до енцефалит
„Грипът по правило започва с остър фарингит, но може да предизвика много тежки състояния – трудни за лечение, а понякога и с фатален край“, не крие УНГ специалистът. Най-често инфекцията „слиза“ към долните дихателни пътища – при над 50% от усложнените пациенти се стига до пневмония. „На мушката“ на грипния вирус обаче са и централната нервна система и черепно-мозъчните нерви. Част от болните развиват тежки за лечение менингити и енцефалити, предупреждава оториноларингологът от ВМА. Не са изключение и риносинузитите, при които адекватната терапия е ключова, за да се избегнат опасни усложнения от страна на слуховия нерв и вестибуларния апарат, допълва доц. Златанов.

Стига се и до глухота
Възможно ли е гърлото да се зачерви и „дращи“ няколко дни, след това симптомите да изчезнат, но с тях да си „отиде“ и слухът? Оказва се, че УНГ специалистите се сблъскват и с такъв „сценарий“. „Имам само шум или кънтене в едното ухо“, е типичното оплакване на пациентите, при които инфекцията е поразила слуха. „В подобен случай по най-бързия начин трябва да се направи консултация с оториноларинголог. Само специализирано изследване на слуха може да определи дали се касае за банален катарален отит. Тоест на базата на възпалението във фаринкса да се е инфектирало средното ухо. При катаралния отит имаме болка и намаляване на слуха, но когато инфекцията проникне във вътрешното ухо, вече е засегнат и нервът“, обяснява разликата доц. Златанов. Бързата реакция е задължителна, защото всяко забавяне може да доведе до глухота. „Природата ни е създала така, че за разлика от останалите тъкани в организма, които имат възможност да зарастват в рамките на 7 до 10 дни, нервната не регенерира. Клетките, които загинат в острата фаза на възпалението – от 24 до 48 часа, не се възстановяват и се стига до трайни, тежки загуби на слуха. Това е сериозна инвалидизация!“, алармира оториноларингологът.

Чесън и билки не помагат – търсете специалист
„Някои болни, при които инфекцията е започнала с фарингит, но се усложнява с болка в ухото и намаление на слуха, се лекуват с гаргара с билки, чесън и витамини, мислейки си, че ще отмине. Не, всичко друго отминава, но глухотата остава!“, подчертава доц. Златанов. И е категоричен – ако след 48 часа болки в гърлото „баналните лекарства“ от домашната аптечка – таблетки за смучене, локални спрейове, общоукрепващи противовъзпалителни средства и витамини, не усетите подобрение, потърсете личния си лекар. „Ако той забележи, макар и начални симптоми на усложнения, моментално трябва да ви насочи към съответния специалист. Казваме, че рискът болен да загине от пневмония или енцефалит или пък да загуби слуха си, е 1 на 5000, но за този пациент той е 100%. Човешкият живот е безценен! Дори един пропуснат шанс да спасим някого е все едно не сме спасили цялото човечество – това е презумпцията на добрата медицинска практика“, смята доц. Златанов.

Хроничният се обостря всяка зима
Неглижирането на болното гърло – освен до коварни усложнения, може да доведе и до хронифицирането на оплакванията. „Хроничният фарингит е много често състояние, изключително неприятно, трудно лечимо и винаги обострящо се в есенно-зимния период“, не крие специалистът от ВМА. Лошото е, че дори най-съвестните пациенти трудно могат да се опазят от мъчителните симптоми. „Хората се потискат и психически, защото си казват: „Какво ли не съм пробвал, от 15 години не съм близвал бира и лимонада! И въпреки всичко цяла зима ме боля гърлото, през нощта ме реже като с ножчета, налага се да ставам в 2.30 ч. да пия вода и да смуча таблетки…“, разкрива през какви изпитания минават болните оториноларингологът.

Най-често хроничният фарингит се появява след няколко последователни „епизода“ на остър, който е недобре излекуван. „Повтори ме!“, си мислят хората. Но щом се случи три или четири пъти, на практика започва един подостър процес, който преминава в хроничен в рамките на 2 до 3 месеца“, обяснява механизма доц. Златанов.

И отровите поразяват лигавицата
Подценяването на зачервеното гърло не е единствената причина за хроничен фарингит. Понякога „виновни“ са различни токсични вещества. „Особено уязвими са хора, които работят с химикали или корозивни елементи. Дори да са в малки количества, когато се вдишват дълго време, водят до хронични изменения на фаринкса и до симптоматика, която после продължава през целия живот“, предупреждава УНГ специалистът. За съжаление, мнозина от работещите във вредна среда не вземат адекватни мерки. „Не обичат да носят маски, казват: „Докторе, като Дарт Вейдър съм с нея“! Но не си дават сметка, че хроничното заболяване не преминава за 3 или 5 дни. То подлежи на лечение години наред, а резултатът е неясен“, откровен е оториноларингологът от ВМА. В терапията обикновено се включват локални имуностимулатори и пробиотици за дълга употреба.

Мъчителната кашлица идва и на сън
Хроничният фарингит преминава през няколко фази. „Първата е хипертрофична – с неравна повърхност на фаринкса и множество лимфоидни фоликули, които се образуват по него и често се възпаляват“, обяснява доц. Златанов. С времето се стига до т.нар. атрофична фаза, при която лигавицата вече е слабо хранена. „За нея са характерни сухотата в гърлото, непрекъснатото дразнене, кашлицата по време на сън. Тя изисква много дълго лечение и поддръжка – без резултатът да е гарантиран“, споделя опита си УНГ специалистът. А предизвикателството е както за пациента, така и за лекаря. „Primum non nocere!“ (Преди всичко не вреди) е принцип, от който не отстъпваме. Затова и съвременната медицина се стреми да запази и поддържа качеството на живот. Всеки човек е вселена и заслужава да живее достойно!“, категоричен е доц. Христо Златанов.