Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Видове чай и полезните им свойства

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
02.11.22
BETTY брой 102

Чаят е една от най-разпространените напитки по света. У нас билковият чай може да се приготвя от сушени плодове, цвeтове, листа, подправки и всякакви билки.

Чаят е една от най-разпространените напитки по света. У нас билковият чай може да се приготвя от сушени плодове, цвeтове, листа, подправки и всякакви билки.

Чай от лайка

Известен е със своите релаксиращи свойства. Хората, страдащи от проблеми със съня, могат да се възползват от отпускащото му действие. Спомага за намаляване на симптомите на предменструалния синдром. Има спазмолитични свойства, подобрява нивата на кръвната захар, инсулина и липидите в кръвта при хора с диабет тип 2.

Чаят от лайка притежава антибактериални, противовъзпалителни и предпазващи черния дроб свойства. Лайката също така помага при лечението на диария и стомашни язви, като намалява киселинността и възпалението в стомаха.

Зелен чай

Богат е на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и оксидативния стрес в организма. Предпазва клетките от увреждане.

Зеленият чай предотвратява запушването на артериите и осигурява плавен и регулиран кръвен поток в тялото. В резултат на това намалява рискът от болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Има високо съдържание на полифенол, който помага за предотвратяване на възпаления в тялото.

Чай от мента

Според изследванията притежава анти-
оксидантно, противораково, антибактериално и антивирусно действие. Най-често се използва за подобряване на здравето на храносмилателната система.

Друго проучване предполага, че чаят от мента помага за облекчаване на спазми в хранопровода и дебелото черво, като отпуска и успокоява мускулите, присъстващи в храносмилателния тракт.

Чай от джинджифил

Вкусна напитка с високо съдържание на антиоксиданти. Предотвратява възпаленията и засилва имунната система. Спомага за намаляване на гаденето, особено в ранна бременност. Благодарение на противовъзпалителните си свойства джинджифилът помага за предотвратяване на стомашни язви и облекчава лошо храносмилане или запек. Помага и при дисменорея или болезнена менструация.

Чаят от джинджифил регулира нивата на кръвната захар и липидите, тъй като ограничава освобождаването на ензими, които нарушават усвояването на инсулин в тялото.

Чай от ехинацея

Популярна напитка за предотвратяване и облекчаване на настинката. Подобрява работата на имунната система, подпомага организма в борбата срещу вирусите, намалява риска от заразяване с инфекции и облекчава възпаленото гърло и запушения нос.

Чай Ройбос

Ройбос е вид билков чай, произхождащ от Южна Африка. Приготвя се от листата на растението ройбос или „червен храст“. От векове африканците са го използвали за медицински цели.

Полезен е за здравето на костите. Когато се консумира със зелен и черен чай, активира клетките, отговорни за плътността и формирането на костите. Ето защо е полезен за възрастни хора, които имат по-рехави кости и страдат от чести болки в ставите.

Градински чай

Според проучванията градинският чай съдържа антиоксиданти и е полезен за когнитивното представяне. Бори се ефективно със симптомите на болестта на Алцхаймер и плаките.

Градинският чай е богат на антиоксиданти, които укрепват защитната система на мозъка. Също така ограничава разграждането на химическия пратеник ацетилхолин, отговорен за регулирането на паметта. В резултат на това ефективно подобрява настроението, умствената функция и паметта.

Чай от шипки

Богат е на витамин С и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, облекчава възпалението при ревматоиден артрит и остеоартрит.

Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на шипката помагат за предотвратяване на стареенето на кожата. Антиоксидантите запазват естествения блясък на кожата.

Насладете се на богатите растителни вкусове на класическите чайове или ги заменете с флорални, цитрусови, пикантни и плодови вкусове на билкови чайове. Този освежаващ еликсир несъмнено ще ви поддържа здрави и тонизирани.

 

cross