Спининг за начинаещи

Предраг Груич

Карането на велоергометър (indoor cycling, spinning) е вид упражнение, което се изпълнява на закрито. То е полезно за здравето, защото спомага за укрепването на сърдечно-съдовата система. Подходящо е и за хора, които имат проблеми със ставите. Преди да започнете с тренировките, трябва да се консултирате с лекар, особено, ако имате здравословни проблеми, както и с треньор, който ще ви даде основни инструкции как да карате правилно.

Според британското списание The Rambler още през втората половина на 19-ти век карането на класическо стационарно колело било популярно за поддържането на добра форма. Почти 100 години по-късно професионалният треньор Джони Голдбърг измисля така наречения спининг (колоездене на закрито) и през 1980 година в Лос Анджелис отваря първия център за колоездене.

Настройване на велоергометъра: Правилната стойка на колелото ще намали вероятността от травми, а тренировката ще бъде по-ефективна. Първо трябва да регулирате височината на седалката и разстоянието от нея до кормилото. По правило, когато поставите стъпало на педала, кракът ви трябва да бъде в изпънато положение. Седалката трябва да бъде отдалечена толкова, че ръцете да бъдат отпуснати на кормилото. Начинаещите могат да наместят кормилото на удобна за тях височина, а с времето да го спускат.

Загрявка: Не е препоръчително още със ставането от дивана да седнете на велоергометъра. Тренировката на този уред изисква загрявка. Направете за пет минути упражнения за разтягане на гърба, ръцете и краката.

Групово и индивидуално каране: Груповото колоездене във фитнес центъра е подходящо, защото сте под наблюдението на треньора, а това може да бъде много мотивиращо. Имайте предвид, че не трябва да се състезавате с другите, особено, ако сте начинаещ.

Уважавайте тялото си: За да влезете във форма, са ви необходими няколко седмици. От голямо значение е да наблюдавате тялото си. Ако то ви сигнализира, че трябва да намалите темпото, направете го. Класическата спининг тренировка продължава 45 минути, но ако мислите, че е твърде много, започнете с 10 до 20 минути, като в края на всяка седмица удължавайте времето с 5 минути. С разумни тренировки ще укрепите мускулите и сухожилията и ще повишите общата издръжливост.

Болка и затруднение: Съвсем нормално е в началото да се появят болки и лека умора в краката. Ако почувствате неудобство, намалете темпото. Спирането не трябва да е рязко, за да не стресира тялото ви. Намалете скоростта постепенно, изчакайте дишането да се нормализира и едва тогава спрете.