Текст: проф. д-р Никола Александров, дългогодишен ръководител на Клиниката по токсикология на Военномедицинска академия и бивш началник на ВМА

Случва се и на най-добрите. Градусът на настроението се вдига, а с него – и темпото, с което доливаме чашката. И после идва „угризението“, най-често под формата на жестоко главоболие, гадене и неутолима жажда, които ни „държат влага“ поне за ден. На езика на медицината махмурлукът се нарича „веисалгия“.  А през декемврийския празничен маратон мнозина от нас ще си припомнят неприятните му симптоми. Как да се забавляваме, без да съжаляваме на сутринта? Попитахме едно от емблематичните имена в българската токсикология – проф. д-р Никола Александров, който бе дългогодишен ръководител на Клиниката по токсикология на Военномедицинска академия и бивш началник на ВМА.

„Махмурлукът се дължи на неразграден алкохол. При един човек може да се провокира след 20 грама, при друг – да няма неразположение и след 100. Ако алкохолът не се разгради и отдели, се получават токсични вещества, които са причина за оплакванията“, обяснява проф. Никола Александров. И напомня, че алкохолът въздейства на организма буквално от първата глътка. „Усвоява се още в стомаха, за разлика от повечето храни, при които това става в тънките и дебелите черва. Затова степента на опиянение зависи и от стомашното съдържимо“, допълва токсикологът.

На гладен стомах – гарантирана „беля“
„Ако в стомаха ни има някаква храна, алкохолът се размесва с нея и усвояването му се забавя“, разкрива механизма проф. Александров. Тази „спирачка“ срещу бързо „омагьосване“ на масата действа ефективно, ако мезето е по-тлъсто. „Мазнините се свързват с алкохола и благодарение на това той започва да се усвоява малко по-бавно – в тънките и дебелите черва“, допълва токсикологът. В обратния случай – на гладно, бързо може „да ни завърти главата“ и да ни вкара в истинска беля.

Вездесъщият ензим
Колко бързо ни „хваща“ зависи от различни фактори – възраст, тегло, пол, големина на черния дроб, общо състояние и най-вече – от количествата алкохолдехидрогеназа (ADH), които синтезира организмът ни. „При някои хора този ензим, произвеждан от черния дроб, липсва по рождение. Те не могат да разграждат алкохола“, обяснява професорът. И допълва, че през първия час, когато седнем на маса с чашка, черният ни дроб има запаси от ADH, които обаче постепенно се изчерпват. А оттам и възможността на организма ни да се „изчисти“ от токсичните съединения.

Проф. Александров предупреждава още, че с годините черният ни дроб започва да се „задъхва“ при разграждането на алкохола. С възрастта синтезирането на алкохолдехидрогеназа се забавя, а оттам и опиянението настъпва след по-малко количество.

Народопсихологията ни спасява
Имаме ли главоболие и неразположение на сутринта, със сигурност сме си превишили дозата, категоричен е токсикологът. И признава, че декларациите от типа „Аз никога нямам махмурлук!“ не са непременно перчене без покритие. „Възможно е да нямат, ако наистина си знаят добре мярката“, смята професорът.

Каква е рецептата му срещу сутрешни „угризения“? „Пийте по български – нашенецът винаги си казва „Наздраве“ с мезе, а не на гладно“, изтъква проф. Александров. „Руснаци, поляци, американци поглъщат големи количества за кратко време и се стига до алкохолна наркоза. Българинът търси в алкохола отпускането, социалния контакт, а не тоталната забрава“, коментира още токсикологът. В този смисъл народопсихологията помага.

За дозата и отровата
Бавното пиене с мезе обаче не оправдава поглъщането на бутилка ракия. Било то и по време на празничния маратон под наслов „Три дни яли, пили и се веселили!“. Проф. Александров напомня, че старите българи са пиели не повече от 20-50 мл концентрат. По отношение на традицията, преди вечеря да започнем с аперитив, а след нея да завършим с чаша вино, токсикологът отново е категоричен – ако всеки си знае мярката, махмурлукът няма да е на дневен ред.

Що се отнася до комбинирането на алкохоли от различен вид, специалистите винаги са подчертавали, че тъмните – като уиски, коняк, червено вино и т.н., не трябва да се смесват. Поне ако не се боите от тежък махмурлук. А напук на американската традиция бирата не бива да се възприема като разредител. Още по-малко като лекарство срещу махмурлук.

Кисело мляко и туршия спасяват при махмурлук
„Пий една бира, ако си препил, и ще ти мине!“ – тази рецепта е повече от коварна, категорични са токсиколозите. Дори да ви спечели мигове на „просветление“, само влошава състоянието на нервната система. Истината е в традиционните български храни – киселото мляко, туршията и киселото зеле. „Ако млякото е истинско, в него се съдържат Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, благодарение на които алкохолът се разгражда и извежда от организма“, обяснява проф. Александров. Отново заради лактобацилите благотворен ефект при веисалгия имат туршиите и сокът от киселото зеле. Т.нар. „бульон Трезве“ е богат и на витамин С, а антиоксидантите тушират токсичния ефект от повечкото чаши предишната вечер. Що се отнася до медикаментите след тежка нощ, съдоразширяващите средства са по-ефективни от обезболяващите. Препоръката на проф. Никола Александров е да не търсим „вълшебно хапче“, а по-скоро да заложим на добрата хидратация. И най-вече – да си знаем мярката.

КЛАСАЦИЯ на най-типичните симптоми
Симптомите на махмурлука могат да варират в зависимост от индивидуалните особености на организма ни, както и от токсичните съединения, които са ги предизвикали. Най-типичните все пак са десетина, а лошото е, че обичайно вървят „в комплект“ от няколко оплаквания:

 • Главоболие
 • Гадене и повръщане
 • Сухота в устата
 • Треперене
 • Замаяност
 • Диария
 • Тежка умора и обща слабост
 • Болки и скованост в мускулите
 • Неспокоен сън
 • Повишена температура
 • Нарушена концентрация и забавени реакции
 • Дразнене от светлина или шум

Жените „носят“ по-малко
„При жените количеството подкожна мастна тъкан е по-голямо. Ето защо в нея се усвоява значителна част от алкохола. Като резултат, освобождаването му се забавя, а наред с това и възстановяването на главния мозък отнема повече време“, обяснява проф. Никола Александров.

Освен дамите, едно наум с алкохола трябва да имат и тийнейджърите, и техните родители. „Децата и подрастващите нямат добре развита ензимна система. Затова при тях опиянението може да се получи много по-бързо, а рискът от увреждане на органи и системи е сериозен“, алармира токсикологът.