маг. Весна Кнежевич

Психофизическото възстановяване продължава около осем седмици и за това време органите на жената се връщат в нормално положение, нивата на хормона естроген спадат с 90 процента, а стойностите на хормона пролактин са високи. На родилката ѝ е нужна помощта и подкрепата на семейството и обкръжението ѝ, за да се чувства сигурна и да може да се грижи добре за себе си и бебето.

Възстановяването на жената след раждане обикновено продължава шест до осем седмици, защото по време на бременността в тялото ѝ настъпват сериозни промени. Например, непосредствено преди раждане матката се увеличава с цели 25 пъти и ѝ трябва време да се върне в нормално състояние, а това е процес, който продължава около четири седмици. Подобно е и с другите органи в тялото на жената, след като бебето се появи. Стомахът, пикочният мехур, тънкото и дебелото черво също се връщат по местата си и ако става дума за дребни проблеми като неволно изпуснати газове и неконтролиране на изхождането, трябва да се знае, че това е временно и че е част от възстановяването. Паралелно с тези процеси започва и отделянето на кърма, при което гърдите стават твърди, защото млякото идва, процес, който отново изисква специално внимание и грижи.

В периода на възстановяване е напълно естествено родилката да бъде по-емоционална, настроението ѝ да е променливо и да се притеснява дали се справя добре. След раждането нивата на хормона естроген спадат с 90 процента спрямо тези по време на бременност. Психичните възходи и спадове са нещо нормално, но би трябвало да намалеят и отшумят за няколко седмици. В този период помощта на обкръжението, бащата, семейството и приятелите, както и оказаната емоционална подкрепата са от изключително значение. Ако и след няколко седмици жената продължи да има резки промени в настроението, трябва да се консултира с лекар, защото може да се стигне до състояние наречено следродилна депресия.

Първите дни: След раждането жената е уморена и изтощена, а изпитва и голяма жажда. Всичко това е нормално, трябва да ѝ се помогне да приема достатъчно течности (ако забрави, да бъде подсетена). Не трябва да бъде насилвана да яде, ако няма апетит, но е хубаво да се храни по малко. Също така, през първите дни след раждането жената може да изпитва страх да отиде до тоалетната, да чувства парене при уриниране и е хубаво да бъде успокоена и да ѝ се обясни, че това е временно състояние.

Хранене: Родилката може да яде няколко часа след раждане, но най-важно е да приема достатъчно течности. Трябва да избягва тежката и подправена храна и храните, които предизвикват подувания и газове (бобови растения, зеле, цитруси). Най- препоръчителна е лесно храносмилаема и освежаваща храна като кисело мляко или зеленчукови супи.

В последващия период родилката трябва да се придържа към напътствията на лекаря относно храненето. Да не яде „за двама“, да се храни здравословно (с немазно месо, пълнозърнести храни, мляко и млечни продукти, зеленчуци и плодове по препоръка на лекаря), да внимава за броя на храненията и да приема повече течности (вода, прясно изцедени сокове, супи). Трябва да избягва продуктите като маргарин, пакетирани сладки и солени изделия и месни преработени продукти. Храната директно повлиява качеството и количеството на майчиното мляко, но и телесната маса на родилката.

Кърмене: Лактацията започва бързо след раждане, най-късно до два-три дни. Известно е, че кърмата е най-полезната храна за бебето. Ако майката, поради каквато и да е причина не кърми, или бебето няма достатъчно сили да изпразни гърдата, трябва да се прибегне към изцеждане и масажи с кръгови движения, за да не се стигне до мастит.

Коремни мускули: За да укрепнат коремните мускули и да се върнат в нормално положение, родилката може през първите дни да носи колан за стягане около кръста. Ако всичко е наред, след няколко седмици, може да се консултира със своя лекар и фитнес треньор относно това какви упражнения да прави. Разходките и упражненията с изтягане винаги са добре дошли.

Първият преглед: Ако здравето на родилката е в норма, първият преглед се провежда след четири до шест седмици. Прави се гинекологичен преглед, както и профилактичен (измерване на килограмите, кръвното налягане, кръвна картина и др.). Изключително важно е, ако не се чувства добре, или се опасява, че нещо не е наред, да се консултира с лекаря и гинеколога си, защото само така може да се гарантира адекватна реакция на всяка нова за нея ситуация.

Първата менструация: Докато майката кърми бебето, нивата на хормона пролактин са високи и обикновено възпират хормоните на менструалния цикъл (фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон, FSH и LH). Когато количеството кърма започне да намалява, обикновено менструалният цикъл се възстановява. Употребата на тампони не е препоръчителна минимум шест седмици след раждането, а е най-добре да се изчака дори няколко месеца. През първите няколко седмици се препоръчва взимане на душ, а не къпане във вана.

Нова бременност: Въпреки че родилката няма менструация, или пък менструацията е нерегулярна, тя може да забременее много бързо след първото раждане. Много важно е да се консултирате със своя лекар относно контрацептивните методи, защото на тялото ви са му необходими време да се възстанови от раждането и енергия за кърмене на детето и не е достатъчно силно и напълно възстановено за една нова бременност в толкова кратък срок.

Упражнения на Кегел: Тези упражнения помагат на стените на вагината и мускулите на тазовото дъно да възвърнат нормалната си големина, твърдост и еластичност след раждане. Те представляват стягане на мускулите на тазовото дъно, което се прави в продължение на пет секунди и се повтаря след 10 секунди. То наподобява най-много на спиране на уринирането. За задоволителен ефект е препоръчително упражненията на Кегел да се изпълняват няколко пъти на ден.

Мама и бебе
След раждане, майката развива инстинкт да се грижи за бебето и иска то да е до нея възможно най-много. Ето защо трябва да знаете следната информация:

Вагинално раждане: Ако раждането е преминало без усложнения, майката много бързо ще бъде преместена в родилното отделение заедно с бебето.

Раждане с вакуум екстрактор: Ако бебето е извадено с помощта на вакуум екстрактор, може да бъде преместено в отделение за неонатология или в интензивно отделение. Там ще му бъдат предоставени всички специални грижи и интензивен надзор.

Секцио: Бебето, родено секцио, се поставя в отделение за новородени, защото през първите няколко дни след тази процедура родилката няма сили и не е достатъчно подвижна, за да се грижи за него.

Днес частните болници дават много повече свобода на избор на родителите и дори бащата може да бъде заедно с майката и бебето, ако състоянието им позволява.