След всекидневно продължително седене

Предраг Груич

Тялото ни страда от продължителното седене, а това е лошо за гръбнака, ставите, циркулацията и състоянието на целия организъм. Поради липсата на физическа активност ни болят гърба, главата, раменете и врата, възможни са схващания, подувания и скованост, в резултат на което могат да се развият различни заболявания.

Има няколко основни упражнения, които помагат при продължително седене, но ако чувстваме остри или хронични болки, първо трябва да се посъветваме с лекар. Ако работим в седнало положение, трябва да ставаме на всеки 45 минути и за около пет минути да се поразходим и да направим няколко упражнения за разтягане. Специалистите по трудова медицина препоръчват на всички, които седят на работното си място осем часа, да се опитат да стоят прави поне два часа (например, докато телефонират). Освен това е хубаво да се правят упражнения по 15 минути три пъти на ден, отколкото 45 минути наведнъж.

Упражнение 1: Застанете в изправено положение и с леко раздалечени крака, разширете ръце с изпънати пръсти под ъгъл от 90 градуса и леко без свиване ги вдигнете нагоре докато върховете на пръстите не се докоснат над главата ви. Повторете упражнението 12 пъти.

Упражнение 2: Застанете в изправено положение с ръце прибрани до тялото и длани обърнати към пода. Наведете се напред, спуснете ръце към стъпалата и пода, като се постараете да ги докоснете. Повторете упражнението шест пъти.

Упражнение 3: Застанете в изправено положение с ръце изпънати напред и леко раздалечени крака. Клекнете бавно, като постепенно разширявате ръце настрани. Повторете упражнението шест пъти.

Упражнение 4: В изправено положение сложете ръце на тила. Завъртете тялото първо в едната, а после в другата посока и повторете общо 12 пъти.

Упражнение 5: В същото начално положение – с ръце на тила, внимателно се наклонете наляво, а след това надясно и повторете 12 пъти.

Упражнение 6: Легнете по гръб с ръце на тила и с изпънати и леко раздалечени крака. Внимателно се повдигнете нагоре до седнало положение, като се стараете да не свивате краката.

Упражнение 7: Легнете по корем, хванете с ръце глезените и опитайте да се люлеете в това положение 10 секунди.

Упражнение 8: В легнало положение се обърнете по гръб със събрани крака и ги вдигнете бавно от пода. Направете упражнението 12 пъти.

Упражнение 9: Легнете по гръб, повдигнете краката с едно движение, подпрете се на лакти и направете свещ. Останете в това положение десетина секунди.

Упражнение 10: Застанете в изправено положение и на пръсти. Вдигнете ръце над главата колкото можете – сякаш берете плодове от някой висок клон. Преместете тежестта на тялото от единия крак на другия и така се разтягайте десетина секунди.