Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Възрастните хора

08.04.16

[vc_row][vc_column width="1/1"][mk_fancy_title tag_name="h2" style="false" color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" letter_spacing="0" margin_top="0" margin_bottom="18" font_family="none" align="left"]

Полезни съвети

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text disable_pattern="false" align="left" margin_bottom="0"]Възрастните хора

Възрастни наричаме хората над 65 години. Стареенето е нормален физиологичен процес, който започва още от раждането и се изразява по-значително след около 50 годишна възраст, когато се появява отслабване на функциите на тялото заради промени в самите тъкани. Въпреки че промените са индивидуални и значително зависят от наследствеността и начина на живот, като цяло отслабват костите, ставите и мускулите, натрупва се мастна тъкан, кожата губи еластичност, слухът и зрението отслабват, при жените значително се променя хормоналният статус, храносмилателната система и целият метаболизъм постепенно се забавят, а пикочният мехур отслабва. Също така започва развитието на различни хронични заболявания, най-често на сърцето, кръвоносните съдове и на костно-мускулната система.

Vuzrastni_2_site

Пенсиониране
Излизането в пенсия при някои хора, особено при самотните, причинява социални и психологически проблеми, придружени от екзистенциални въпроси.
Появява се недоволство, усещане за изгубеност, непотребност, страх, размисли за постиженията в живота и за края на живота. Но това би трябвало да бъде време, през което хората ще се наслаждават на дните си без ежедневния стрес заради трудови задължения и постигането на резултати. Изключително важно е възрастните хора, доколкото им го позволява здравословното състояние, да поддържат редовни социални контакти с роднини, приятели, та дори и ако първоначално това означава и определена самопринуда.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Депресията е по-честа при хората, които по-тежко приемат излизането в пенсия и на тези лица се препоръчва да потърсят помощта на професионалист, за да може депресивното им състояние да се облекчи максимално бързо.

Здравословно хранене в напреднала възраст
Здравословното хранене в по-напреднала възраст намалява смущенията в храносмилането, укрепва имунитета, повишава енергията и значително подобрява състоянието на хората, страдащи от хронични заболявания.
• Закуската е задължителна и трябва да съдържа плодове и нискомаслени млечни продукти: нискомаслено мляко, нискомаслено сирене, кисело мляко, кефир, тофу, но и ядки и пълнозърнест хляб.
• Обядът включва колкото се може повече зеленчуци и риба, като са позволени и 100 ml червено вино. Препоръчва се по-висок прием на броколи, карфиол, брюкселско зеле, цвекло, кромид лук и чесън, соеви продукти. Червеното месо трябва да се замени с птиче, а като мазнини да се използват зехтин, слънчогледово и тиквено олио. Специално трябва да се ограничи консумирането на сол, захар, бяло брашно и бял ориз.
• Вечерята трябва да бъде лека, най-късно три часа преди лягане.

ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ЧЕСТО ПРИЕМАТ ПО НЯКОЛКО ЛЕКАРСТВА ЕДНОВРЕМЕННО. ЗАТОВА Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПРОВЕРИ И УГОВОРИ ПРАВИЛЕН НАЧИН НА ТЯХНОТО ДОЗИРАНЕ, А НИЕ В АПТЕКИ BETTY МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ ЗА ТОВА.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
За възрастните хора течностите са особено важни. В организма би трябвало на ден да се внасят общо 1,6 литра течна храна и вода или негазиран и неподсладен натурален сок или лек билков чай.

Физическата активност е много важна!
Физическата активност е от решаващо значение за забавяне на началото на зависимостта от друг човек, но също така и за поддържане на физиологичните и умствените функции. Тя подобрява контрола върху съществуващите болести, намалява риска от затлъстяване, остеопороза, инконтиненция, дори се смята, че забавя деменцията при хората с начални симптоми.
Възрастните хора трябва да се консултират за физическата си активност с лекар, като се препоръчват упражнения, които подобряват работата на сърцето, кръвния поток и дишането, които поддържат мускулите и осигуряват гъвкавост, а повлияват и на равновесието и координацията. Само 30 минути на ден малко по-бързо ходене значително подобрява общото здравословно състояние на организма на възрастните хора.

Как да избегнете безсънието?
При повечето възрастни хора сънят е по-кратък, но и като цяло по-некачествен. Всяко лечение на безсънието започва с установяване на хигиена на съня, което включва адаптиране на начина на живот:
• през деня трябва да се занимавате с някаква физическа активност и да избягвате подремването;
• лягането и ставането трябва да започват винаги по едно и също време;
• преди лягане да се избягват разсънващи дейности: гледане или четене на напрегнати или агресивни теми и консумиране на храна, алкохол, цигари и кафе;
• помещенията за сън трябва да бъдат добре проветрени, по-студени, тъмни, а преди лягане се препоръчва релаксация с топла вана, слушане на тиха музика или четене на леко четиво;
• ако е необходима помощ от лекарства срещу безсъние, трябва да се опитат билкови препарати;
• към синтетичните лекарства, които се наричат бензодиазепини, след известно време се получава привикване, а често има и странични ефекти след събуждане, като сънливост, обърканост и дезориентация. Трябва да се има предвид да се прилагат само за ограничен период от време.

Лекарства за възрастни хора
Лекарствата най-често се предписват на възрастните хора за доживотна терапия на хронични заболявания. Трябва да се има предвид, че по-възрастните хора, заради физиологичния процес стареене, са по-чувствителни към лекарствата и е много важно лекарят периодично да проверява дозата на предписаното лекарство, за да се предотвратят нежелани странични ефекти. Тъй като възрастните хора често вземат по четири или повече видове лекарства едновременно, начинът на тяхното вземане може да ги обърка, а често могат и да забравят за приема. Ето защо при всяко купуване трябва да се провери и уговори с фармацевта правилния начин на дозиране, за да могат лекарствата да постигнат желания терапевтичен ефект!

Помощни средства за възрастни
Помощните средства се използват често в напреднала възраст и не трябва да бъдат причина за срам. Трябва да се приемат като средства, които подобряват качеството на живота. Най-често това са очила, слухови апарати, патерици. Понякога са и помощни средства за инконтиненция на урината. Инконтиненцията се появява заради отслабване на пикочния мехур и съответно отслабване на мускулите на тазовото дъно. Именно тези мускули косвено предотвратяват неволното изпускане на урина от пикочния мехур, при което се стига до загубата на по-малки количества урина, обикновено на капки, дори и при дейности като кашляне или кихане.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross