Едно много опасно състояние

д-р Маргарита Бранкова
акушер-гинеколог, АГ Болница „Св. Лазар”
www.st.lazar-hospital.com

Основният симптом е болката. Различна от тази при цикъл, овулация или настинка. Болката е силна, най-често двустранна. Може да стане непоносима. Уринирането става болезнено, получават се газове и запек, в някои случаи болката отива и към кръста. Ако не бъде лекувано незабавно, възпалението на яйчниците може да доведе до много сериозни последствия.

Възпалението на яйчниците рядко възниква самостоятелно. Предизвиква се от инфекция в организма, която може да има различен произход (стрептококи, стафилококи, ешерихия коли, туберколоза и др.) Както и различни благоприятстващи фактори: спад в имунната система, стрес, хипотермия, менструални нарушения, прекалено чести полови контакти. Най-застрашени са жените в детеродна възраст.

Какво може да причини възпаление на яйчниците?
Инфекцията може да бъде възходяща, т.е. влагалище, шийка, матка, тръби и да обхване и яйчниците. Или някакъв процес в корема, който да е свързан с друга, по-специфична инфекция, каквато е туберколозата, гонореята и други специфични заболявания.

Какви са симптомите?
Те могат да бъдат много специфични, могат да бъдат и неспецифични. Т.е. да има обща болка в корема и да симулира общ абдоминален процес, да бъде като „остър корем” в гинекологията. Примерно гонореята може да се изяви с остър корем с цялата клинична картина. Може да се изяви и с периодични болки, но обикновено има раздвижване и в параклиниката (данните от изследванията на кръв, урина и т.н.). Болките обикновено са доста неприятни, доста силни и най-често са двустранни, в ляво и в дясно, като могат да обхванат и задното параметрално пространство. Това е един тежък възпалителен процес.

Как се диагностицира възпалението?
Не е лесна диагнозата. Ако има обща инфекция, е малко по-лесна. Но когато е изолирана само в тази област, диагностиката е по-трудна. Тук подпомага и параклиниката, с допълнителни кръвни изследвания. Гинекологичният преглед е много важен. Най-често яйчниците са увеличени и силно болезнени.

Може ли да се сбърка?
Да. Може да се сбърка например при руптура на фоликул, при руптура на киста, извънматочна бременност. Може да се сбърка. Това са състояния на „остър корем”.

В каква форма може да се развие възпалението?
Възпалителният процес може да бъде остър (акутен), субостър (субакутен) и може да бъде хроничен. При яйчниците не са изключени такива хронични данни за възпаление, когато и тръбите са
увлечени. Често хламидиалните инфекции са тези, които причиняват промени в тръбите и в яйчниците. Те са водещи в това отношение. Както и триперът, гонореята. Не трябва да го подценяваме. Но може процесът да протече субостро, да върви по-бавно. Диагнозата тогава е малко по-трудна. Или да протече остро. Острото възпаление най-често се получава при специфичните инфекции, каквато е гонореята.

Какво е лечението при различните форми на възпаление?
Ако можем да видим откъде идва инфекцията, за да се докаже откъде идва причинителят. Но обикновено се назначава широкоспектърен антибиотик, за да се покрие цялата флора, и грам-положителна, и грам-отрицателна, заедно с метронидазоли, за да се покрие целият възпалителен процес.

Приложимо ли е природолечението при възпаление на яйчниците?
Не разбирам от природолечение и не се бъркам там. Но смятам, че ако се приложи природолечение е желателно да се приложи и класическо лечение. При едно сериозно възпаление на яйчника, природолечението не би било достатъчно само по себе си, тъй като това е много сериозно заболяване.

Има ли случаи, в които се налага оперативна намеса?
Да, ако има гнойни процеси. Тогава се налага оперативна намеса, тъй като гнойните колекции могат да причинят един общ сепсис и да се загуби пациентката.

Какви могат да бъдат последствията от възпалението на яйчниците?
Най-често се затруднява по-нататък овулацията и отделянето на фоликул, много често се запушват тръбите с един хроничен процес, който води до трудно забременяване и стерилитет.

Как можем да се предпазим?
И най-малките инфекции във влагалището или в шийката, които се проявяват, трябва да бъдат своевременно лекувани. Ако има някакви клинични насоки и оплаквания на клиентката в тази посока, че евентуално са увлечени тръбите и яйчниците, трябва да се предприеме веднага сериозно лечение, защото последиците са сериозни. Самолечението не е оправдано! То може да доведе до тежки усложнения.