Благоприятстват влагата, водата и топлината

Милена Исакович

Възпалението на външното ухо е типична лятна инфекция, предизвикана от бактерии и гъбички във водата. Ако се появят симптоми, трябва да се обърнете към лекар, както и да избягвате плуването, докато възпалението отшуми.

Възпалението на външното ухо може да се появи след къпане в басейн, море, река или езеро. Обичайните начални симптоми са слаби. Първо се появява запушване на ухото, дискомфорт, сърбеж и отслабен слух, след което може да се развие интензивна целодневна болка, която пациентите описват като че ли ги боли „половината глава“. Инфекцията се разпространява бързо и не преминава от само себе си. След 24 часа болката се разраства и към долната част от ченето – затруднени са отварянето на устата и консумацията на храна и напитки.

Възпалението на външното ухо е типична лятна инфекция, която освен болките, може да бъде съпътствана и от повишена температура, подуване на лимфните възли около болното ухо и оток. Основните причинители за това кожно възпаление, обхващащо ушния канал, са бактерии и гъбички, срещащи се най-често в сладководните басейни, а много по-рядко в солена, морска вода. Ето защо е хубаво след плуване ушите да се почистят, ако в тях е останала вода, да се измият под душа и да се подсушат с внимателно потупване с чиста суха кърпа.

За да предотвратите възпалението на външното ухо по време на летуване, е важно да се грижите за имунната си система. Това се постига с прием на витамини и минерали, редовен сън и почивка, избягване на къпането в замърсени води и умерени слънчеви бани, защото те изтощават организма. Освен това, веднага след появата на първите симптоми, трябва да избягвате къпането и плуването (те влошават инфекцията), чистенето на уши с клечки за уши (може да причини микро наранявания), поставяне на памук в ухото. Ако се появи болка, трябва да се консултирате с лекар или фармацевт във връзка с терапията.

Когато става дума за малки деца и възрастни, които са предразположени към алергични дерматити (екземи) или имат чувствителна кожа, трябва да обърнете особено внимание на превенцията от възпаление на външното ухо по време на летуването. Прекомерното отстраняване на ушна кал, също не е полезно, защото тя е естествена бариера за бактериите и гъбичките и без нея сме по-податливи към инфекции. При плуване тези, които са склонни към инфекции на външното ухо, могат да ползват защитна шапка за вода или гумени или силиконови тапички за уши, които задължително да са безупречно чисти.