Укрепване на имунната система в борбата срещу ангината

Милена Исакович

Възпалените и подути сливици са последица от проникването на бактерии или вируси в организма през гърлото. Най-честите симптоми са болка в гърлото, затруднено гълтане, лош дъх, повишена температура. Сливиците могат да се уголемят, да бъдат зачервени и с гнойни налепи.

Акутно възпаление
Акутното възпаление е най-често вследствие на вирусна инфекция, но може да бъде предизвикано и от бактерии. Лекарят ще установи дали сливиците са уголемени, зачервени и с белезникави тапички. При бактериалните инфекции обикновено се подуват и лимфните възли в областта на врата. Намазката на гърлото и анализът на кръвната картина ще изяснят причината за инфекцията. Ако възпалението е вирусно, по правило се предписват витамини, противовъзпалителни лекарства и почивка, в случай че е бактериално – лечение с антибиотици.

Кога е необходима консултация с лекар
Възпалението на сливиците може да се усложни, ако не започнете лечението му своевременно. Ако симптомите (болка, затруднено гълтане) продължат повече от два дни, особено ако са съпътствани от висока температура (по-висока от 38,5°C), трябва да потърсите лекарска помощ.

Усложнения
Ако ангината не се лекува навреме, може да се стигне до натрупване на гной между сливиците и околните меки тъкани в задната част нa небцето. Това е особено опасно при децата, тъй като затруднява дишането. Могат да последват и възпаление на синусите, средното ухо и бронхите. Ето защо е от съществено значение да се консултирате с лекар още при появата на първите симптоми и да проведете предписаното ви лечение до край, независимо дали се чувствате по-добре. При по-често боледуване (над четири пъти годишно), когато сливиците станат развъдник на инфекции, се препоръчва отстраняването им.

Превенция
Възпалението на сливиците не може да се предотврати винаги, но укрепването на имунната система благоприятства за намаляване на риска. Препоръчват се хранителни добавки и достатъчно физически дейности, както и избягване на обществени мероприятия и престой в задимени и непроветрени помещения по време на инфекция.