Текст: д-р Лора Василева

Чрез изправеното положение на тялото човек придобива много предимства, но също така се увеличава натоварването на гръбначния стълб. Той е част от скелета и е свързан с главата чрез шията и чрез долните сегменти с таза. Освен че е една от най-важните, тя е и една от най-проблемните зони в човешкия двигателен апарат.

Гръбначният стълб е изграден от 7 шийни, 12 гръдни, 5 поясни прешлена, кръстцова кост, която представлява 5 сраснали прешлена, и опашна кост от 4 до 6 сраснали прешлена. Той има двойно извита S-овидна форма, като образува 3 кривини. Има шийна лордоза, гръбна кифоза и поясна лордоза.
Лоша позиция, липса на физическа активност и дълги периоди на седене могат да доведат до намаляване или увеличаване на обема на движения в тези три кривини (хипер- или хиполордоза, хипер- или хипокифоза, сколиоза). Между прешлените се намират междупрешленните дискове, които намаляват триенето или служат като амортисьори и спомагат за намаляване на тежестта, оказвана върху прешлените.
Дискът има фиброзен пръстен (annulus fibrosus) и меко ядро (nucleus pulposus). Два свързващи се диска и техните принадлежащи межупрешленни дискове образуват динамичен гръбначен сегмент, място, където дегенеративните процеси или болката се проявяват най-често, защото действат като стави.

Причините, защо болката се проявява в гърба, са много: заседнал начин на живот, липса на физическа активност, старост, генетични фактори, травми. Статистически данни показват, че над 80% от населението изпитват болка в гърба.

Дегенеративните процеси първо започват в дисковете, еластичността се увеличава, променя се формата им, нишките на фиброзния пръстен може да добият малки разкъсвания или вдлъбвания, междупрешленното пространство може да се стесни, дискът може да се измести от мястото си и дори ядреното вещество да се излее, ако пръстенът се скъса. Всички тези промени водят до струпване на голяма тежест върху прешлените.
Гръбначните деформации са причинени от изместване на прешлените от правилните им позиции и това може да доведе до притискане на околните нерви. Te могат да възникнат в резултат от отслабване на мускулите в областта на гръбначния стълб, от липсата на физическа активност или вследствие от дълго стоене в неправилна поза.

Деформациите и болката в гърба могат да доведат до серия от неприятни усещания в други части на тялото като мигрена, изтръпване на ръце, крака, ходила, болка в гърдите, промяна в тазовата позиция, загуба на чувствителност.

Болката може да е остра, породена от травма или определени движения, които превишават допустимите движения в гърба. Тя най-често възниква в области, където по-подвижна част се свързва с по-неподвижна (поясна област L4-L5 или L5-S1).
Както беше отбелязано, възможни са дегенеративни промени в областта на гръбначния стълб и сегментите му с пренасяне на други места като например болка в шията, шийно-мишничен болков синдром (болка в шията, която се разпространява в раменете и ръцете), шийно-главов болков синдром (болка в шията, която се разпространява в основата на главата), ишиас, спондилолиостеза, изпъкване на диск.

Начините за предотвратяване на дегенеративните промени и болките в гръбнака са свързани с образоване и информиране за правилната позиция на тялото, движенията, които се извършват при повдигане и носене на тежки предмети, ставане от легло или лягане, спане, седене или ставане от седнало положение.
Извършване на програма за стягане на мускулите на гърба, избор на подходящ стол и обувки, ако работата изисква дълго седене на едно място, често и правилно физическо натоварване, което е съобразено с начина на живот.

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg