Предпазни мерки

Милена Исакович

Престоят на чист въздух и слънчева светлина действа добре на организма и подобрява качеството на съня, но яркото слънце увеличава риска от очни заболявания. Колкото и безобидно да ни изглежда съзерцаването на морската синева, очите ни трябва да са защитени от отблясъците на слънцето.

Слънчевите очила със стъкла предпазват от ултравиолетовото лъчение, което може да увреди повърхността на окото, роговицата и лещата. В периода между 10 и 15 часа се препоръчва да се носят и шапка с широка козирка или каскет. Не забравяйте, че слънчевите лъчи преминават през облаците и носете слънчеви очила и в облачно време. Предпазвайте и най-малките – на пазара се предлага голямо разнообразие от качествени детски очила за слънце.

При плуване директният контакт с морската вода също може да предизвика проблем. Морската вода е полезна, но не е обеззаразена и гмуркането с отворени очи повишава риска от вирусни и бактериални очни инфекции.

Препоръчително е да ползвате очила за плуване както и да се обърне внимание на кожата около очите – тя е чувствителна и морската вода може да я раздразни. Клепачите и зоната около тях е най-добре да предпазим с кремове на базата на минерални съставки (те дразнят най-малко) със защитен фактор 30. Тези, които носят контактни лещи трябва да знаят, че плуването с тях може да влоши зрението или да предизвика инфекция на роговицата. Свалете ги преди да влезете във водата или ползвайте очила за плуване.

Докато се препичате на плажа е възможно да ви влезе пясък в очите. Ако ви се случи, в никакъв случай не трябва да ги търкате – може да нараните повърхностния слой на роговицата. Измийте очите с чиста сладководна вода и мигайте докато дразненето не отшуми. Задължително се консултирайте с лекар, ако то не престане до час.