Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Във Франкфурт за ПАНАИРА НА КНИГАТА

Текст: Олга Георгиева
01.10.19

Две интересни събития ознаменуват октомври в Германия – разточителният бирен фестивал Октоберфест и най-голямото изложение в света на печатно и дигитално съдържание – Франкфуртският панаир на книгата. От седемдесет години насам всеки  октомври издатели, писатели, илюстратори, творци и читатели от близо и далеч се срещат на този форум, превръщайки го във фокус на световната медийна и издателска индустрия с изключително социално и културно значение. В този брой ще го посетим заедно.

Две интересни събития ознаменуват октомври в Германия – разточителният бирен фестивал Октоберфест и най-голямото изложение в света на печатно и дигитално съдържание – Франкфуртският панаир на книгата. От седемдесет години насам всеки  октомври издатели, писатели, илюстратори, творци и читатели от близо и далеч се срещат на този форум, превръщайки го във фокус на световната медийна и издателска индустрия с изключително социално и културно значение. В този брой ще го посетим заедно.

От самолета виждаме пълноводната река Майн, на чиито брегове е разположен Франкфурт в провинция Хесен, Германия. Залязващото слънце проблясва в завоите ú, виещи се из цветния есенен пейзаж. От летището взимаме направо метрото, което излиза като къртица на няколко пъти от земята, показвайки ни един от най-богатите градове в Европейския съюз и важен финансов център. Известен със своите небостъргачи, най-високите в континентална Европа, центърът на града е наричан шеговито Майнхатън по аналогия с нюйоркския квартал. Въпреки големите разрушения по време на Втората световна война, старият град е запазил късче от средновековното си обаяние. На прочутия площад „Рьомерберг“ ще се срещнат и издателите във вечерите след натоварените панаирни дни.

Messe Frankfurt
Франкфуртският панаир, един от най-големите търговски и конгресни центрове в света, се забелязва отдалеч по високата му сграда, напомняща с формата си молив от метал и стъкло. Закусили сме шварц кафе и ябълков щрудел и бързаме да отидем рано на панаира на книгата.

Тази година той отваря врати на 16 октомври, представяйки Норвегия като почетен гост, а неговите посетители ще влязат първи в изцяло обновената Зала 6. От 2020 г. Messe Frankfurt ще премине изцяло към зелена енергия, като ще набавя 100% от електроенергията си от възобновяеми източници.

Франфуртският панаир е домакин на множество събития и изложения, между които панаирът на книгата. Той е и уникално място, което режисьори и продуценти избират като фон за снимките на своите продукции.

Frankfurter Buchmesse
Панаирът на книгата във Франкфурт е най-важният за международната издателска индустрия със своите над 7500 изложители от 109 страни, повече от  285 000 посетители, 4000 събития и 10 000 акредитирани журналисти и блогъри. Издателите от целия свят се срещат тук с партньори от сектора на информационните технологии и свързаните творчески и културни индустрии, за да създадат нови партньорства и бизнес модели. Силната конферентна програма превръща панаира в източник на вдъхновение за експерти по съдържание от цял свят. Тук можеш да видиш съвременни световно известни писатели, дошли да се срещнат със своите международни читатели. Панаирът е насочен само към бизнеса през първите дни, а през уикенда е открит за широката публика. За обикновения посетител, влязъл за първи път на такъв панаир, щандовете представляват любопитно съчетание от изложбена част с книги и издания и маси за подписване на договори, които на пръв поглед приличат на кафенета, в които колегите сладко си бъбрят. В действителност в тези „кафенета“ се сключват договори за авторски права на обща стойност милиони долари и евро за най-различно съдържание – от романи и книги за деца до академични бази данни и истории за филми, игри и преживявания във виртуална реалност. Срещите се планират месеци предварително и графиците са препълнени, така че е почти невъзможно да говориш с представител на издателство, медия, фондация или друга организация без предварителна уговорка. Големи международни панаири на книгата се провеждат всяка година и в Лондон, Абу Даби, Москва, Лайпциг, Торино, Болоня, Истанбул,  Белград, но Франкфуртският има някаква магическа атмосфера, която го прави наистина уникален. Повечето щандове са много красиви, дело на доб-ри архитекти и интериорни дизайнери. Има щандове както на отделни издателства, така и на държави. Българският обикновено е голямо разочарование и напомня атмосферата на Софийския международен панаир на книгата в НДК... Но българските издатели са адекватни на международния книжен пазар, подписват договори и издават у нас всяка година най-актуалните и интересни заг-
лавия. Виждам колеги от успешни родни издателства и се уговаряме вечерта да се срещнем на немска бира и вурстчета и всеки да разкаже за впечатленията си. Разбира се, на живописния площад пред сградата на Кметството в стария град.

Römerberg
Прибирам се за малко до хотела, колкото да оставя всички книги и каталози от деня и да си взема душ. Хотелът ни се намира в турския квартал, навън леко започва да ръми и отнякъде се носи аромат на дюнери. Цели турски семейства от години живеят тук, а основният им бизнес са автокъщите. Хотелът ни също се менажира от любезен турчин с мустаци. Кварталът е много спокоен и уреден, с красиви нискоетажни кооперации и къщи, асфалтът и тротоарите са изрядно чисти. Дори да искаш, не можеш да се изгубиш, табелите и номерацията навсякъде те упътват. Както и в огромното пространство на панаирния град, където се движиш спокойно и без да знаеш немски, следвайки иконки, ясни указателни табели и номерация. А и хората са много любезни и готови да ти се притекат на помощ, ако забележат, че се озърташ притеснено. Слизам от метрото направо в стария град и се запътвам към площад Römerberg, историческия главен площад на град Франкфурт на Майн. Сцена на важни събития като церемониите по избирането и коронацията на императорите на Свещената Римска империя, на Франкфуртския панаир, на турнири и екзекуции, през XVI век той е смятан за най-красивия и важен площад в цялата империя. Почти изцяло разрушен при бомбардировките през 1944 г., той е възстановен в модерни форми, запазвайки сградата Römer (Рьомер, римски) и църквата „Св. Никола“. Всички къщи от източната страна на площада са реставрирани според оригиналните планове. Вече 600 години Römer е сграда на общината на Франкфурт. С характерната си фасада с три фронтона, тя е една от най-красивите и древни общински сгради в републиката и един от символите на града. До края на панаира ще изпробваме всичките заведения на площада, а догодина ще отидем в Мюнхен на Октоберфест!

cross