Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ВЪШКИ

11.04.17

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Неприятните гости[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false"]Какво представляват въшките?

Човешките въшки са малки безкрили външни паразити, които прекарват целия си жизнен цикъл върху хората. Той преминава през три стадия: яйце (гнида), нимфа и зряла въшка. Яйцата на въшката се снасят в основата на косъма и се захващат здраво за него. Те са много малки (могат да се сбъркат с пърхот) и могат да имат различен цвят: бял, жълтеникав или кафяв. От яйцата се излюпват нимфи (незрели млади въшки), които се хранят с кръв. Нимфата се превръща в зряла въшка около 9-12 дни след излюпването си. Зрялата въшка има размер на сусамово зърно с жълтеникаво-кафяв цвят. Има 6 крака, храни се с кръв от 2 до 5 пъти на ден, живее около 30 дни, в човешка коса – само един или два дни. Женските са по-големи от мъжките, снасят всеки ден около 6 яйца. Въшките „гостуват“ на хората по цял свят, те са много неприятни и силно заразни, но не са опасни.

Видове
Съществуват три вида въшки: главови, дрешни и срамни.
Най-често срещани са главовите, които обитават скалпа, тила и областта над ушите. Дрешните се „настаняват“ в дрехите и спалното бельо и се преместват по кожата, за да се нахранят (лошата хигиена е добра покана за появата на този вид въшки). Срамните живеят по кожата и космите на срамната област, рядко по гърдите, веждите и миглите.

ДОБРАТА ЛИЧНА ХИГИЕНА НЕ ПРЕДПАЗВА ОТ ВЪШКИТЕ. ДОРИ НАПРОТИВ – ТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ЧИСТАТА КОСА.

Симптоми и диагностициране
Някои признаци за появата на въшки са: усещане за гъделичкане в косата, сърбеж от алергична реакция от ухапването, раздразнителност и проблем със съня (въшките са по-активни на тъмно), рани по кожата на главата (от разчесването). Диагностицирането на въшлясването (медицинският термин е педикулоза) става с прецизен оглед, с лупа или специална лампа. Яйцата са с големината на пърхот, но разликата между тях и пърхота е, че не се премахват лесно, защото са здраво закрепени за косъма. Специалистите, към които можете да се обърнете при съмнение за въшки, са личният лекар и дерматологът.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Въшките се срещат най-много при децата в детските градини и учениците от началните класове заради близкия контакт. Въпреки че те обикновено се предават с допир глава до глава, добре е да избягвате използването на чужди шапки, шалове или гребени.

Лечение
Лечението на главовите въшки се състои в обезпаразитяване и обеззаразяване чрез лекарствени продукти и хигиенни средства. При дълги и гъсти коси то изисква повече усилие. Окосмената част на главата се третира с лосиони, балсами, шампоани, концентрирани емулсии или аерозоли, които не съдържат инсектициди, имат приятен аромат и не изсушават косъма. Продуктите се втриват в основата на косата и се оставят за времето, посочено на листовката. След това главата се измива обилно с вода и сапун и косата се разресва с гъст гребен. Важно е да се следват предписанията. Обикновено с лекарствените продукти въшките се унищожават бързо. Препоръчително е след изчистването им да се направи профилактично намазване. Задължително е да бъдат дезинфекцирани и изпрани с гореща вода дрехите, хавлиените кърпи и спалното бельо.

ОТРЯЗВАНЕТО НА КОСАТА НЕ Е ГАРАНЦИЯ, ЧЕ ВЪШКИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ. ОТСТРАНЯВАНЕТО ИМ ПРИ БРЕМЕННИ ЖЕНИ И МНОГО МАЛКИ ДЕЦА МОЖЕ ДА СТАНЕ И ПО ИЗПИТАНИ „БАБИНИ РЕЦЕПТИ“.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Във въшките няма нищо срамно. Много важно е да не карате детето си да се чувства така, все едно е направило нещо лошо. То и без това е притеснено от подигравките на връстниците си. Както грипът и настинката, и този проблем ще отмине.

Профилактика
Вече са създадени продукти, които осигуряват превенция и могат да се използват, когато има въшки в близкото обкръжение на детето, както и след третиране с продукт против въшки, с цел да бъде избегнато повторното заразяване. Добре е да се избягва директния контакт с чужда коса и ползването на чужди аксесоари.

В АПТЕКИ BETTY МОЖЕМ ДА ВИ КОНСУЛТИРАМЕ КАК ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ НАЙ-ЕФЕКТИВНО С ВЪШКИТЕ, КАТО ВИ ПРЕПОРЪЧАМЕ ДОКАЗАНО ДОБРИ ПРОДУКТИ.

За допълнителни съвети се обърнете към вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross