Текст: Лора Симеонова

Българският Баден-Баден. Така отпреди век е известен Вършец – любимият СПА курорт на българската аристокрация и бохема в царски времена. Сгушено в „прегръдката“ на северните склонове на Стара планина, само на 90 км от София, градчето може и да е позагубило някогашния си блясък. Но магията му не увяхва благодарение на лековитите минерални води, мекия климат и невероятната природа.

Медека. Под това име Вършец се появява за първи път във византийските хроники още през VI в.н.е. Не е изненадващо, че градът се „ражда“ край минералния извор и заслужено носи името „лечебен“. Водата, която блика от него, е с уникален състав – не е варовита, а температурата ù е като телесната.

Ето защо преди повече от век Вършец се превръща в първия български балнеокурорт, рожба на труда, ентусиазма и таланта на завършилия в Австрия балнеолог д-р Дамян Илиев. Старата баня в града, наподобяваща бляскавия Баден-Баден, е построена още през 1910 г. Новата, която е действаща и днес и на 1 юни 2022 г. отвори врати след 2-годишна пауза в пандемията, пък краси града от 1930 г. А заради впечатляващата ù архитектура и интериор, и досега я оприличават на дворец.

Баните помагат след инсулт и инфаркт

„Дворецът“ на Вършец днес се стопанисва от Специализираната болница за рехабилитация „Св. Мина“ във Вършец. В новата баня се предлага водолечение, има две крила с басейни и 10 кабинкови вани. Водата с температура 36,4 градуса е лековита при пациенти със следните заболявания:

  • Заболявания на централната нервна система: неврози, неврастении, слединсултни състояния, мозъчно-съдова болест, детска церебрална парализа /ДЦП, отоневрологични заболявания.
  • Сърдечносъдови заболявания: хипертонична болест (I и II стадий, исхемична болест на сърцето, слединфарктни състояния – стабилизирани и неусложнени форми).
  • Заболявания на периферната нервна система: радикулити, плексити, неврити, полиневрити и др.
  • Заболявания на опорно-двигателния апарат: състояния след фрактури, луксации, дисторзии, контузии, разкъсване на ставни връзки.
  • Професионални заболявания: полиневропатии, вибрационна болест, интоксикации.
  • Заболявания на обмяната на веществата: диабет, затлъстяване.
  • Заболявания на кожата: трофични язви, невродермит, хронични екземи.

Есеннa слънчева градина в град Вършец, област Монтана, България.

СПА ваканция за всеки джоб

Вършец може да се похвали и с няколко хотела с модерни СПА центрове и големи басейни. Хубавото е, че достъпът до релакс зоната и водните им атракции е отворен дори за хората, които не могат да си позволят нощувка в тях.

Така – на цени между 10 и 20 лв. за възрастен и символична сума за децата – избралите по-бюджетна почивка в някоя от многобройните къщи за гости могат да се насладят на СПА изживяванията. Алтернатива на градските басейни са и комплексът „Минкови бани“ и общинският минерален плаж в съседното село Спанчевци, които са „по джоба“ на всеки.

Зеленото „сърце“ на града

Не само водата, но и росата във Вършец е лековита, напомнят местните. Причината градският парк – сбъднатата мечта на д-р Илиев, приютил вековни дървета като секвоя, лирово дърво, кедър, гинко билоба, магнолия, райска ябълка, може да си съперничи единствено с Борисовата градина в София. Боровата гора се слива с известната Слънчева градина, която се вие около баните и най-старото БГ казино, в което някога е хвърлял зарове принц Кирил.

Името ù идва от проектираните под формата на лъчи алеи, изградени от специален камък, който блести под слънцето. Чарът на Вършец допълва и „Булевардът с чинарите“. Разходката под сянката на вековните дървета позволява на туристите да разгледат и пищните вили на някогашната аристокрация, накацали от двете страни на двукилометровия „зелен булевард“.

Слънчеви бани на Иванчова поляна

Парк Водна планина, река Вършец

Алеите на градския парк водят до още едно „бижу“ на Вършец – Иванчовата поляна, ширнала се на най-високото му място, само на 10 минути от центъра. С годините тя се превръща в част от т.нар. Пътека на здравето. Местните вярват, че сутрешната роса там лекува, стига човек да се измие с нея преди изгрев. Затова и в курорта си имат максима – когато се ходи във Вършец, се става рано за разходка до Иванчова поляна. Днес тя е чудесно място за пикник и слънчеви бани на чист въздух – със своите дървени беседки и шезлонги.

От парка започва и друга популярна екопътека – до Водопада. 30-минутната разходка през буковите и иглолистните гори си заслужава, за да се насладиш на прохладата, която носи каскадата на р. Орлощица. За по-опитните планинари добър избор е пътеката към Тодорини кукли, но за покоряването на върха се изисква цял ден.

Безплатна разходка с варан и кино под звездите

От тази пролет Вършец предлага и „пътешествие във времето“, истинско приключение за малките туристи. Единственият по рода си Палеопарк на Балканите се простира на 1 хектар от градския парк. Входът е безплатен, а посетителите се връщат 2,5 млн. години назад, разхождайки се сред диви коне, съблезъби котки, носорози, хиени, лешояди и варани, кръстосвали тези земи в праисторията.

През август Вършец предлага и безплатни забавления всеки ден – постановки, концерти и лятно кино в амфитеатъра, както и куп спортни състезания за децата и дори кулинарен фестивал. Пълната програма на тазгодишния „Празник на курорта, минералната вода и Балкана“ е достъпна на сайта на общината на адрес: https://www.varshets.bg/index.php?option=news&range=news&id=1538