Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ВЪРШЕЦ зеленият СПА оазис на Северозапада

Текст: Лора Симеонова
01.08.22
BETTY брой 99

Българският Баден-Баден. Така отпреди век е известен Вършец – любимият СПА курорт на българската аристокрация и бохема в царски времена. Сгушено в „прегръдката“ на северните склонове на Стара планина, само на 90 км от София, градчето може и да е позагубило някогашния си блясък. Но магията му не увяхва благодарение на лековитите минерални води, мекия климат и невероятната природа.

Българският Баден-Баден. Така отпреди век е известен Вършец – любимият СПА курорт на българската аристокрация и бохема в царски времена. Сгушено в „прегръдката“ на северните склонове на Стара планина, само на 90 км от София, градчето може и да е позагубило някогашния си блясък. Но магията му не увяхва благодарение на лековитите минерални води, мекия климат и невероятната природа.

Медека. Под това име Вършец се появява за първи път във византийските хроники още през VI в.н.е. Не е изненадващо, че градът се „ражда“ край минералния извор и заслужено носи името „лечебен“. Водата, която блика от него, е с уникален състав – не е варовита, а температурата ù е като телесната.

Ето защо преди повече от век Вършец се превръща в първия български балнеокурорт, рожба на труда, ентусиазма и таланта на завършилия в Австрия балнеолог д-р Дамян Илиев. Старата баня в града, наподобяваща бляскавия Баден-Баден, е построена още през 1910 г. Новата, която е действаща и днес и на 1 юни 2022 г. отвори врати след 2-годишна пауза в пандемията, пък краси града от 1930 г. А заради впечатляващата ù архитектура и интериор, и досега я оприличават на дворец.

Баните помагат след инсулт и инфаркт

„Дворецът“ на Вършец днес се стопанисва от Специализираната болница за рехабилитация „Св. Мина“ във Вършец. В новата баня се предлага водолечение, има две крила с басейни и 10 кабинкови вани. Водата с температура 36,4 градуса е лековита при пациенти със следните заболявания:

  • Заболявания на централната нервна система: неврози, неврастении, слединсултни състояния, мозъчно-съдова болест, детска церебрална парализа /ДЦП, отоневрологични заболявания.
  • Сърдечносъдови заболявания: хипертонична болест (I и II стадий, исхемична болест на сърцето, слединфарктни състояния – стабилизирани и неусложнени форми).
  • Заболявания на периферната нервна система: радикулити, плексити, неврити, полиневрити и др.
  • Заболявания на опорно-двигателния апарат: състояния след фрактури, луксации, дисторзии, контузии, разкъсване на ставни връзки.
  • Професионални заболявания: полиневропатии, вибрационна болест, интоксикации.
  • Заболявания на обмяната на веществата: диабет, затлъстяване.
  • Заболявания на кожата: трофични язви, невродермит, хронични екземи.

СПА ваканция за всеки джоб

Вършец може да се похвали и с няколко хотела с модерни СПА центрове и големи басейни. Хубавото е, че достъпът до релакс зоната и водните им атракции е отворен дори за хората, които не могат да си позволят нощувка в тях.

Така – на цени между 10 и 20 лв. за възрастен и символична сума за децата – избралите по-бюджетна почивка в някоя от многобройните къщи за гости могат да се насладят на СПА изживяванията. Алтернатива на градските басейни са и комплексът „Минкови бани“ и общинският минерален плаж в съседното село Спанчевци, които са „по джоба“ на всеки.

Зеленото „сърце“ на града

Не само водата, но и росата във Вършец е лековита, напомнят местните. Причината градският парк – сбъднатата мечта на д-р Илиев, приютил вековни дървета като секвоя, лирово дърво, кедър, гинко билоба, магнолия, райска ябълка, може да си съперничи единствено с Борисовата градина в София. Боровата гора се слива с известната Слънчева градина, която се вие около баните и най-старото БГ казино, в което някога е хвърлял зарове принц Кирил.

Името ù идва от проектираните под формата на лъчи алеи, изградени от специален камък, който блести под слънцето. Чарът на Вършец допълва и „Булевардът с чинарите“. Разходката под сянката на вековните дървета позволява на туристите да разгледат и пищните вили на някогашната аристокрация, накацали от двете страни на двукилометровия „зелен булевард“.

Слънчеви бани на Иванчова поляна

Алеите на градския парк водят до още едно „бижу“ на Вършец – Иванчовата поляна, ширнала се на най-високото му място, само на 10 минути от центъра. С годините тя се превръща в част от т.нар. Пътека на здравето. Местните вярват, че сутрешната роса там лекува, стига човек да се измие с нея преди изгрев. Затова и в курорта си имат максима – когато се ходи във Вършец, се става рано за разходка до Иванчова поляна. Днес тя е чудесно място за пикник и слънчеви бани на чист въздух – със своите дървени беседки и шезлонги.

От парка започва и друга популярна екопътека – до Водопада. 30-минутната разходка през буковите и иглолистните гори си заслужава, за да се насладиш на прохладата, която носи каскадата на р. Орлощица. За по-опитните планинари добър избор е пътеката към Тодорини кукли, но за покоряването на върха се изисква цял ден.

Безплатна разходка с варан и кино под звездите

От тази пролет Вършец предлага и „пътешествие във времето“, истинско приключение за малките туристи. Единственият по рода си Палеопарк на Балканите се простира на 1 хектар от градския парк. Входът е безплатен, а посетителите се връщат 2,5 млн. години назад, разхождайки се сред диви коне, съблезъби котки, носорози, хиени, лешояди и варани, кръстосвали тези земи в праисторията.

През август Вършец предлага и безплатни забавления всеки ден – постановки, концерти и лятно кино в амфитеатъра, както и куп спортни състезания за децата и дори кулинарен фестивал. Пълната програма на тазгодишния „Празник на курорта, минералната вода и Балкана“ е достъпна на сайта на общината на адрес: https://www.varshets.bg/index.php?option=news&range=news&id=1538

cross