Текст: д-р Вероника Делчева, педиатър от МЦ „Слатина“

Варицелата е от най-заразните видове шарка. Пъпките, които се образуват в началото на заболяването, приличат по-скоро на ухапвания от насекоми. Затова повечето родители рядко им обръщат внимание и не взимат съответните карантинни мерки.

Какво представлява варицелата?
Варицелата е остра вирусна инфекция и се причинява от варицела зостер вирус, който принадлежи към групата на херпес вирусите. Среща се по целия свят, а от нея боледуват предимно деца между 2- и 10-годишна възраст. Болестта е силно заразна с един от най-високите контагиозни индекси. От 100 контактни деца около 95 се заразяват. Важно е да се отбележи – децата могат да се разболеят от варицела не само при контакт с болно дете, но и при контакт с болен от херпес зостер. Много рядко се наблюдава обратното – възникването на херпес зостер у възрастни, които са се заразили от деца, болни от варицела. Това са изключения, описани в медицинската литература. Болните от варицела са заразни до засъхването на обрива. Вирусът на варицелата е чувствителен към белина и дезинфектанти и е устойчив на ниски температури – неслучайно сезонността на заболяването е пролет и зима.

Как става заразяването с варицела?
Вирусът се предава по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне. Поради лесния механизъм на предаване и високата възприемчивост варицелата представлява опасност и като вътреболнична инфекция. Въпреки че най-често засяга децата в предучилищна възраст, от нея могат да се разболеят и кърмачета на няколкомесечна възраст. Входната врата за вируса са дихателните  пътища и лигавиците на човека. Чрез кръвта наличието на вируси се разпространява по целия организъм, но вирусът на варицелата се локализира в кожата и лигавиците, където се размножава.

След клинично оздравяване вирусът може да се запази в нервните клетки – дорзалните ганглии в латентно, дремещо състояние, много години. При намалени защитни сили на организма или агресивни фактори на средата вирусът се активира и заболяването се проявява като херпес зостер инфекция. В кожата и лигавиците вирусът предизвиква балонна дегенерация на епителните клетки и така се образуват еднокамерни мехурчета.

Колко трае инкубационният период?
Инкубационният период е до 21-вия ден от датата на контакта с източника на инфекцията. Обикновено обривната вълна е около 7-ми, 14-ти или 21-ви ден.

Какви са симптомите на заболяването и можем ли да ги ограничим?
Симптомите на заболяването са типични – започва с леко неразположение, изразяващо се с отпадналост, безапетитие, лека субфибрилна температура и поява на характерния обрив – мехурчета с възпалителен вал. Много важно е да се знае, че обривът се разпространява центростремително – т.е. от главата към тялото. Когато родителите търсят пъпките, е необходимо да огледат внимателно окосмената част на главата и вратлето. Там обикновено се намират първите мехурчета. След изкъпване или разчесване на сърбящите мехурчета се появява нова обривна вълна – големи участъци от кожата вече са засегнати от множество пъпки. Първите, които са се появили, вече имат коричка – т.е. оформя се картината на звездно небе. Нещо много характерно за варицелата – различни етапи на развитие на обрива. Около 7-мия ден до 9-тия ден са се образували коричките и няма пресни мехурчета. Пациентът вече не е заразен. Остават обаче нарушения в пигментацията на засегнатата кожа, които се възстановяват напълно за около 6 месеца. Ако мехурчетата са разчешат и се инфектират, те се превръщат в гнойни ранички и може да останат трайни характерни белези.

За да ограничим тези неприятни „автографи“ на варицелата, е необходимо да се спазват няколко прости правила.

Да се пази диета, която елиминира консумацията на храни с белтъчно съдържание, които биха засилили сърбежа. Да се ограничи приемът на прясно мляко, шоколад, мед, меса и бобови култури. През първите няколко дни след заразяването е препоръчителен приемът на противоалергично средство. Прилагането на противовъзпалителни и успокояващи кремове обаче трябва да бъде назначено от лекар. При преболедуване от варицела е необходимо да се знае, че имунната система на детето е силно компрометирана. След оздравяването му при подновяването на посещенията в детската градина често то се разболява от нещо друго. Затова е препоръчително предварително да се подкрепи здравословното му състояние с имуномодулатор, имуностимулант или поливитаминен медикамент. Варицелата може да причини и по-сериозни усложнения като бронхит, пневмония, възпаления в очите и специфични нарушения на равновесието.

Кога се очаква ваксината срещу варицела да бъде включена в българския имунизационен календар?
Поради карантинния период, който налага временна нетрудоспособност на родителите и ограничения в контактуването, както и неприятните усложнения, и у нас все повече се говори за ваксинация против варицела. В много страни тя е застъпена и се очаква и в България до 1-2 год. да влезе в имунизационния календар като препоръчителна. Интересът на майките е голям и положителното им отношение към ваксината също.

Обривът при варицела се съпровожда от упорит сърбеж. Засягат се и лигавиците на устата, мекото небце, конюнктивите, гениталиите, по които също се образуват мехурчета, които се пукат и се превръщат в болезнени ранички. Подобряване на състоянието и оздравяване настъпва след завяхването на всички обривни единици.