Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Върбинка - българският адаптоген

17.05.22

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Билката Върбинка е многогодишно тревисто растение, срещано в Азия и Европа, включително и у нас. Растението принадлежи към семейство Verbenaceae и има продълговати назъбени листа и нежни бледовиолетови цветове.

Използва се в цял свят като билково лекарство поради множеството полезни вещества, които съдържа. Билката е сред така наречените адаптогени и помага за адаптиране на организма към стреса.

Потенциални ползи

Върбинката съдържа над 20 полезни растителни съединения, включително иридоидни гликозиди, флавоноиди и тритерпеноиди, които носят множество ползи. Ето някои от тях:

Противораково действие

Изследвания в епруветка и с животни показват, че гликозидите, тритерпеноидите и етеричните масла на върбинката могат да помогнат за инхибиране на растежа на туморите и да предизвикат унищожаване на раковите клетки. В проучване при мишки високи дози екстракт от върбинка от 40 грама на килограм телесно тегло инхибират растежа на тумора с повече от 30% в сравнение с контролната група.

Изследователите приписват тази антитуморна активност на вербенозиди А и В – два вида гликозиди - и тритерпеноиди.

Освен това цитралът – ключов компонент в етеричното масло от върбинка – притежава доказани противоракови свойства.

Подобрява работата на нервната система и мозъка

Екстрактът от върбинка може да бъде от полза за определени неврологични или мозъчни състояния. Проучвания показват, че гликозидът вербеналин на върбинката – известен също като корнин – може значително да подобри увреждането на мозъка след инсулт.

Изследванията доказват, че корнинът подхранва развитието на нови кръвоносни съдове в мозъка, които го снабдяват с кислород, и подобрява митохондриалната му функция.

Митохондриите отговарят за производството на енергия в клетките, но те се нуждаят от кислород за своята работа. Без кислород производството на енергия намалява, което води до редица заболявания на нервната система. Вербеналинът осигурява достатъчно енергия и кръвоснабдяване на мозъка, подобрявайки функциите му след инсулт.

Нещо повече, екстрактът може да предпази от загуба на мозъчни клетки или неврони при болестта на Алцхаймер.

Помага при тревожност и паник атаки

Върбинката от векове се използва в народната медицина като средство за релаксация или „тоник за нерви“, а изследванията върху животни понастоящем потвърждават тези ползи.

Установено е, че дози от 0,1–0,5 грама на килограм телесно тегло екстракт от върбинка намаляват тревожността, като ефектът е сравним с диазепам – популярно лекарство, използвано за намаляване на безпокойството и напрежението.

Изследователите свързват това със съдържанието на флавоноиди и танини в растението, за които е известно, че притежават успокояващи и отпускащи свойства.

Други проучвания стигат до заключението, че екстрактът може да помогне за намаляването на гърчове или припадъци при хора с неврологични заболявания, като епилепсия. Билката удължава времето на началото на пристъпите и съкращава продължителността им.

Това свойство се приписва на вербенина, основен компонент на върбинката. Вербенинът в много случаи е предпочитан пред бромида – съединение, което обикновено се използва при лечение на епилепсия.

Антимикробно действие

Антибиотичната резистентност е нарастващ глобален проблем. Обещаващо, проучванията показват, че върбинката може да ни предпази от резистентни спрямо антибиотици, бактерии и гъбички.

При едно проучване в епруветка етеричното масло от върбинка е тествано срещу два вида гъбички и седем типа бактерии. То инхибира растежа на всички микроорганизми по дозозависим начин, което означава, че колкото по-висока е дозата, толкова по-висок е антимикробният ефект.

По същия начин друго проучване в епруветка демонстрира антибактериалния ефект на екстракта от върбинка срещу Staphylococcus aureus, Escherichia coli и Salmonella typhi, които са причина за множество инфекциозни заболявания.

Известно е, че някои вещества в етеричното масло от върбинка (като цитрал) притежават антимикробна активност. Освен това други полезни съединения като флавоноиди, които присъстват в растението, могат да допринесат за тези ефекти.

Изследванията показват, че флавоноидите могат да инхибират прикрепването на бактериите към гостоприемника и да неутрализират токсичността към човешките клетки.

Други полезни ефекти

Екстрактът и етеричните масла от върбинка могат да осигурят още потенциални ползи за здравето като:

противовъзпалително действие Локалното използване на екстракт от върбинка изглежда има противовъзпалителен ефект при подуване, причинено от задържане на течности.

Поддържа здравето на венците Едно проучване при 260 души показва, че отвара от върбинка може да бъде от полза за регулирането на хроничен гингивит или възпаление на венците.

Подпомага здравето на сърцето Проучване показва, че прилагането на вербеналин или корнин подобрява състоянието на сърдечната тъкан и кръвоснабдяването като цяло.

Помага при диария Екстрактът от корен на върбинка значително намалява количеството и честотата на изхожданията в сравнение с контролната група.

Приложения в народната медицина

Много от ползите за здравето на върбинката са подкрепени от науката, но растението се използва и в традиционната медицина за лечение на някои заболявания.

Например, някои лечители използват листата за лечение на ушни инфекции, докато коренът се използва при възпаление на сливиците и аскариаза – заболяване, причинено от паразита Ascaris lumbricoides, който може да доведе до коремна болка и диария.

Цялото растение се използва и за лечение на болки в корема и за предпазване от „зли очи“, за които се смята, че причиняват нещастие или травма.

Върбинката също традиционно се използва за повишаване на лактацията при кърмещи жени.

На пазара можете да намерите върбинка под формата на тинктура, като прах или мехлем. Може също да я ползвате като билкова настойка, въпреки че има горчив вкус.

Цветовете се използват и като декорация в коктейли и алкохолни напитки.

Странични ефекти и предпазни мерки

Върбинката като цяло е безопасна. И въпреки, че обикновено се понася добре, има случаи на някои странични ефекти.

Проучванията върху животни показват, че консумацията на екстракт от върбинка по време на бременност може да доведе до наддаване на тегло и фетални аномалии като намалена осификация на костите или втвърдяване. Поради това, бременните следва да избягват всички продукти, съдържащи върбинка.

Някои изследвания показват, че пиенето на чай от върбинка по време на хранене може да инхибира усвояването на желязо с 59%. Това означава, че хората с анемия или дефицит на желязо трябва да избягват растението.

Съдържанието на витамин К във върбинката може да доведе до взаимодействия между билки и лекарства и да намали ефекта на медикаментите за разреждане на кръвта като варфарин.

В обобщение

Върбинката е популярен билков лек, използван по целия свят за лечение на множество заболявания. Може да се ползва под формата на чай, тинктура, прах или мехлем.

Растението предлага множество ползи за здравето, доказани от науката, включително противотуморни ефекти, защита на нервните клетки и намаляване на тревожността и напрежението.

Билколечението е наука, която изисква много опит и знания, затова, преди да ползвате някоя билка, посъветвайте се с компетентен терапевт. Възползвайте се по информиран начин от богатствата на природата и средствата за естествено лечение, които тя ни предлага!

cross