Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Ваканция в „капана“ на диарията

01.08.22

Текст: д-р Диляра Маринова, лекар от Катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА

Да легнеш болен през отпуската – сигурно е най-лошият сценарий, за който можеш да си помислиш след година блян по лятната ваканция. Кои вируси „обичат“ топлото време? Вярно ли е, че за т.нар. летен вирус важи максимата „Всяко чудо за три дни!“? И освен вирусите какви други опасности ни дебнат през отпуската? Разкрива д-р Диляра Маринова, която е част от екипа на Катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия (ВМА)-София.

Д-р Диляра Маринова

„Сезонността е характерна за инфекциозните болести. Това се дължи на различните „предпочитания“ и оптимални условия за развитие на микроорганизмите и техните вектори (преносители). Топлото време и поведението на хората също са фактори, които предполагат по-честото развитие на някои видове инфекции през летните месеци“, разкрива причините за неприятните изненади през ваканцията д-р Диляра Маринова.

И допълва, че през отпускарския сезон някои синдроми се наблюдават по-често от други. А именно – диариите, хранителните токсикоинфекции, хепатитите, ентеровирусните инфекции, както и тези, предавани чрез ухапване от кърлеж или комар. „Най-честите механизми на предаване са фекално-оралният и контактно-битовият, т.е. – ядем и пипаме заразени неща“, уточнява лекарката от ВМА.

„Арестувани“ във WC

Да попаднеш „в капана“ на разстройството е най-вероятната неприятност през отпуската. Факт – лятото е „златно време“ за диариите. „Най-честите микроорганизми, които ги причиняват, са ротавируси, астровируси. А от бактериите – салмонели, бацилус цереус, кампилобактериози, йерсиниози и други. По-рядко причинителите са паразити“, споделя опита си д-р Маринова.

За остра диария лекарите говорят, когато се стигне до повече от 3 изхождания за 24 часа. А практиката показва, че обикновено причината да сме „арестувани във WC-то“ са инфекциите. „Това са някои „летни“ вируси, по-рядко бактерии или техните токсини. Обикновено началото е остро, често с гадене и неразположеност, понякога с болки в корема и болезнени позиви за изхождане. Може да има примеси на слуз, кръв. Нерядко боледуват колективи, семейства и т.н.“, обяснява лекарката от Катедра „Инфекциозни болести“.

Внимателно с морските дарове и сушито

„Стандартно тези заболявания свързваме с консумация на съмнителна храна. През лятото трябва да внимаваме най-вече с ястията от топлите витрини, с млечни и яйчни продукти, особено кремове със сурови съставки. Заради топлото време, невинаги съхранението им е правилно. Трябва да се внимава и с всички видове сурова риба и особено – морските дарове“, предупреждава любителите на тези вкуснотии д-р Маринова.

„Хранителните токсикоинфекции се причиняват от токсините на самите бактерии и обикновено протичат с повръщане, може и температура и рядко – диария. Не се налага лечение. Почивка, диета и адекватна рехидратация са достатъчни. Може да се наложи промивка на стомаха“, уточнява младата лекарка от ВМА.

Не е мит, че т.нар. летни грипове връхлитат внезапно и обикновено отшумяват за няколко дни. „Диаричните заболявания в огромния си процент са самоограничаващи се, т.е. минават от само себе си. При по-тежко протичане обаче, може да се наложи венозна рехидратация и антибиотично лечение“, подчертава д-р Маринова.

Без агресивна терапия при разстройство

И тук идва логичният въпрос – какво да сложим в аптечката, тръгвайки на ваканция? „Трябва да знаем, че повръщането и диарията са „полезни“ симптоми – т.е. не са причина за болест, а израз на такава. Затова не трябва да ги спираме агресивно. Това е начинът, по който организмът се очиства сам и нашата цел е да „нормализираме“ състоянието и да отстраним първопричината“, изтъква лекарката.

„Грешка е да прибягваме към антимотилитетните широко рекламирани медикаменти, като лоперамид. Те са ефективни, но не лекуват и даже могат да влошат състоянието. Имат своето място в терапията, но при много конкретни индикации и при спешни случаи, когато трябва да „затапим“ положението“, категорична е д-р Маринова.

Пробиотик и прахчета в аптечката

Ако попаднем в клопката на разстройството обаче, е добре да имаме рехидратиращи разтвори на прахчета, които възстановяват електролитните загуби при повръщане и диария. И не само. „Пробиотиците и ентеролът са неизменна част от лечението на една диария и/или дисбактериоза.

В аптеките има различни медикаменти, достъпни без рецепта, които са полезни при тези състояния“, посочва лекарката. И бърза да уточни, че ако тази терапия не ни повлияе или по-лошо – влошаваме се, незабавно трябва да потърсим лекарска помощ.

Тъмна урина издава хепатита

Лятото е и „сезонът“ на хепатитите. „Най-често срещани са хепатит А и хепатит Е поради механизма на предаване – фекално-орален. И двата вида могат да протекат леко. Особено трябва да внимаваме с недобре сготвено свинско месо“, предупреждава д-р Маринова.

И разкрива, че болестта ще познаем по силната отпадналост, изразената липса на апетит, тъмната урина, светлите – до почти бели изхождания – и, разбира се – пожълтяването на лигавици, очи и кожа. Лекарката не крие, че в тежките си форми тези хепатити водят до възпаление на черния дроб, нарушена функция на органа и понякога – жълтеница.

„Болният е заразен дълго време, особено в началото на инфекцията, когато симптомите са неспецифични и е добре да бъде изолиран и лекуван на легло“, подчертава д-р Маринова.

Гърлото боли при ентеровирус

Зад широкото понятие „летен грип“, оказва се, се крие цяла „плеяда“ от вируси. „Те са особено голяма група от различни видове – ентеровируси, коксаки вируси, еховируси, полиовируси, риновируси и др. Клиничната картина е изключително широка и разнообразна“, признава лекарката от ВМА.

И обяснява, че често започват с леко стомашно неразположение – със или без диария, с болки в гърлото, хрема, като може да има и кашлица, а при коксаки вирусите – специфични обриви. „Лекуват се симптоматично. При по-тежко протичане е уместно да се потърси лекар. Хората трябва да знаят, че са заразни един за друг“, напомня д-р Маринова.

Далеч от високите треви

В топлото време се активизират и насекомите. „Ухапванията са твърде често срещани. Обикновено преминават като временно раздразване, леко възпаление и сърбеж на кожата. В нашия географски регион инфекции се предават основно от кърлежи и комари“, отбелязва младата лекарка от ВМА. Затова и препоръчва да използваме репеленти и леки, покриващи тялото дрехи, както и да внимаваме при разходки във високи треви – особено след дъжд.

Кърлежите най-често пренасят лаймска болест, която може да е безсимптомна или да се прояви със специфичен обрив – еритема мигранс. „Марсилската треска пък се проявява с висока температура, с обрив и първичен афект (т.нар. таш ноар)“, разкрива още д-р Маринова.

Комарите по Черно и Бяло море носят Западнонилска треска

Хубавото е, че комарите у нас рядко могат да ни разболеят сериозно. „Маларията е една от най-тежките инфекции, които предават, и е специфична за по-южни територии. Същото важи и за жълтата треска, треска чикунгуня, денга, лайшманиоза“, успокоява лекарката. Не бива да забравяме обаче, че западнонилската треска се предава от комари, които се срещат по българското и гръцко крайбрежие.

„Характерни за някои от тези инфекции са завишена температура, главоболие, понякога промени в съзнанието, чернодробно засягане, анемии, проблеми с кръвосъсирването и други“, изрежда ги лекарката от ВМА.

COVID-19 не „излиза в отпуск“

На финала д-р Маринова напомня, че COVID-19 не „излиза във ваканция“. „Вирусът показа, че има есенно-зимна сезонност. Лятото обаче не го спира и той не изчезва. Вирусът продължава да циркулира, макар и в по-малка степен, само за да се завърне с по-голяма сила през есента и зимата“, не крие младата лекарка.

cross