Author: Олга Георгиева

„Хайдееее! На Стафуня в нивата на празника на сливата! Ракийка си вземете и на празника идете!“ – така започвал празникът преди повече от 80 години в троянското село Борима. Според старите хора той съществувал докъм 1949 г. Преди 20 години се възражда отново в с. Орешак на изложението на художествените занаяти и изкуства, а малко по-късно – и в Троян, за да стане „най-троянският“ празник и европейски признат фестивал на сливата и на троянската сливова ракия.

Славна е троянската сливовица, тачен плод е и сливата – една от основните български земеделски култури. Сливите, както пресни, така и обработени, са от традиционните плодове, с които страната ни излиза и на чуждите пазари. Чрез дестилация на ферментирали сливи (или грозде, или дори джанки и други плодове) на Балканите приготвяме ароматна ракия – нашенският еквивалент на италианската грапа, японското саке, руския самогон, грузинската чача, мексиканската текила и американското бренди. А празникът в Троян и с. Орешак е един наистина оригинален начин да се почетат сливата и сливовата ракия като важна част от нашия бит и материална култура. Чества се винаги в края на септември, тази година датите са 22, 23 и 24-ти септември.

Фестивалът
Троян е разположен в Централна северна България в подножието на Стара Планина при сливането на Бели и Черни Осъм. Ако решите да дойдете за празника на сливата, не е лошо да си резервирате хотел от рано – фестивалът привлича много туристи. Едно от най-атрактивните събития в богатата му програма е ,,Улицата на занаятите’’, която се разполага на пешеходната алея до централния площад „Възраждане“. Майстори занаятчии излагат своите сливови произведения и произведения на традиционните български занаяти: отлежала троянска сливова ракия, сладкарски изделия, накити, рисувано стъкло и коприна, тъкани и плетива, изделия от керамика и дърво и др. В заведенията от т.нар. „Сливова лига’’ се предлага „сливово меню“ – сливови ястия и напитки, приготвени по оригинален начин. Сладкарите развихрят въображението си с невероятни десерти като сливов пай, ореховки с мармалад от сливи, сладолед йогурт със сливи, щрудел със сливи, локум със сушени сливи, нектар и т.н., и т.н. Весели групички се надпреварват да ги дегустират, като пробват по малко от всичко. Други, вече почерпили се, правят разходки край шумящия Осъм. Последните нощи на септември са още топли и приятни и предразполагат за вечери и разговори навън. Троянската кехлибарена ракия допълва доброто настроение. Често по време на фестивала „Винпром – Троян’’ организира „Ден на отворените бутилки“ и отваря вратите (и бутилките си) за неговите посетители. Гостите могат да дегустират подбрани видове ракии и да научат интересни факти за производството на прословутата троянска сливова. Празничен концерт и изпълнения на местни и гостуващи художествени състави на откритата сцена правят атмосферата още по-празнична. В село Орешак пък можете да наблюдавате демонстрация на изваряване на сливова ракия от признати майстори и да се забавлявате на кулинарните приключения с „Орешашките баби“ – да участвате в приготвянето на традиционни за троянския край ястия със сини сливи. Можете да се включите и в работилници по грънчарство, тъкачество и дърворезба или да си купите по нещо от базара със сливови продукти, за да го споделите с близки и приятели у дома.

Троян и Троянския Балкан
Троянският край е мястото с най-много сливови насаждения. Самият Троян е спокоен град с работливи и предприемчиви хора. Старите занаяти тук са се превърнали в добър съвременен бизнес, като например този на троянските производители на мебели, на винопроизводителите, на керамиците, на златарите и производителите на конструкции от желязо и метал. Неслучайно тук се намира един от най-добрите и богати музеи на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Троян има и собствен хлебозавод, който обслужва цялата ловешка област, няколко мандри, четири фирми за производство на месни изделия. В района на Троян се намират природни резервати с уникален растителен и животински свят – Козя стена, Стенето и Северен Джендем. В Северен Джендем се намират около 30 водопада с височина над 20 м, а в Стенето – множество пещери и причудливи скални образувания, като скалния свод Крали Маркова дупка до хижа Амбарица. Козя стена, най-малкият от трите, е създаден за опазване на старопланинския еделвайс и вековните букови и буково-елови гори. Троянският Балкан има добре организиран планински и селски туризъм – курортните села Чифлик и Шипково предлагат топли минерални басейни, туристическото селище Беклемето има чудесни условия за зимен туризъм, за каране на ски, писта за ски бягане и биатлон. Наоколо са разположени и няколко хижи, посещавани редовно от любителите на планинските преходи.

Троянският манастир
Няма как да дойдете до Троян или до Орешак за празника на сливата и да не отидете да запалите свещ в Троянския манастир. Той е един от най-красивите ни манастири и трети по големина в България (след Рилския и Бачковския). Намира се в село Орешак, живописно разположен на брега на река Черни Осъм. Според манастирската летопис е основан някъде към 1600 г. от атонски монаси, които донесли тук копие на чудотворната икона на Богородица Троеручица. Първоначално били построени малка дървена църква „Рождество Богородично“, монашеско жилище и гостоприемница. По времето на игумена Калистрий манастирът бил плячкосан от турска банда, а игуменът – посечен. През първата половина на XVIII век били направени първите по-големи строежи. Стенописите в главната църква са дело на известния живописец Захари Зограф. Запазено е скривалището на Васил Левски от времето, когато отсядал тук. В наши дни Троянският манастир представлява комплекс от църква, жилищни сгради на три етажа във възрожденски стил, стопански сгради и два скита. Манастирът предлага сливова ракия собствено производство и възможност да опитате кулинарните способности на монасите в автентична обстановка. Незабравимо е преживяването да преспите и да почувствате атмосферата на килия от XVIII век, а на сутринта да се събудите от камбанения звън, приканващ за сутрешна молитва. В спомените ви ще останат и вековните гори около манастира и чистият въздух. А ако сте се вдъхновили от многообразните троянски сливови блюда и напитки, можете да си купите сливи и да си приготвите сладко – а защо не и ракия – за зимата, които ще ви напомнят за хубавия есенен празник в Троян.