Текст: Олга Георгиева

Д-р Красимира Жекова е акушер-гинеколог с 38 г. стаж. Целият И професионален опит е в болничната помощ.

Започва трудовия си стаж в Добрич, а след това става главен асистент по АГ към МУ Варна. През 1995 г. постъпва на работа в УМБАЛ „Света Анна“ – София АД. Към настоящия момент е Началник АГО и Заместник-Началник към Клиниката по акушерство и гинекология.

 

Д-р Жекова, как избрахте гинекологията като Ваша специалност?

Имах итерес към АГ още в студентските си години. Затова бях много доволна, когато по разпределение започнах работа към Окръжна болница Добрич. За мен това е най-щастливата област на медицината. Макар и трудна (една от най-трудните) медицински специалности, вече 38 години ми носи професионално удовлетворение.

Кои заболявания са най-чести в практиката Ви?

Както за цяла България, така и в амбулаторията, в която практикувам, най-честите заболявания са възпалителните заболявания на женските полови органи – кръвотечения, миоматозна болест и кисти на яйчника.

На каква възраст младото момиче трябва да направи своя първи профилактичен преглед?

Профилактиката е основното направление в съвременната медицина, затова бих посъветвала всяка девойка една-две години след менархе (появата на първото менструално кръвотечение) да посети своя гинеколог.

Защо са толкова важни профилактичните прегледи, колко често трябва да се правят и какво включват?

Както споменах по-горе, профилактиката е основното напра-
вление в съвременната медицина. Много по-лесно е да предпазваш от заболяване, отколкото да лекуваш.

При нашите условия профилактичният преглед включва: общ гинекологичен преглед, ехографско изследване на матка и аднекси, взимане на секрет за микробилогично изследване на половите органи и цитонамазка. Бих посъветвала веднъж годишно всяка жена да си прави профилактичен преглед.

Какво причинява абортът на женския организъм и психика?

Това, което най-често казвам на моите пациентки, е, че ефектът от прекъсването на бременност по желание е непредвидим. Все още имам пациентки с 3-4 аборта по желание без последствия върху тяхното гинекологично здраве и психика.

Така и жени, при които един аборт, извършен по правилата на добрата медицинска практика, ги е направил пациенти на специалистите по репродуктивна медицина и колегите психолози. В XXI век има достатъчно общодостъпни средства за предпазване от нежелана бременност.

Целта на профилактичните прегледи е и тази – да се обсъди и даде съвет на пациентката кое е най-доброто средство.

Какво смятате за секциото по желание?

Юридически секциото по желание не е регламентирано в България. Макар и в XXI век, цезаровото сечение е операция, при която усложненията не могат да се предвидят. Желанието на пациентката за начина на раждане – вагинално или чрез цезарово сечение, е много важен елемент, който трябва да бъде обсъден с акушер-гинеколога.

Не е съвременно да караш жена, която не желае да ражда вагинално, да ú бъде отказано цезарово сечение. Не по-малко важен аспект от медицинска гледна точка е секциото по желание на пациентката да бъде облечено в несъществуващи медицински индикации.

Задача на акушер-гинеколога, работещ в родилна зала, е да осигури на пациентката си начин на раждане, който е най-добър както за нея, така и за новороденото. Това цели да се гарантира благоприятен перинатален изход и за двамата. След толкова години работа в родилна зала не мога да кажа, че не ми се е налагало да правя секцио по настояване на пациентка, но това са единични случаи.

Нека не забравяме, че бременността и раждането освен медицински са и природен процес и няма нищо по-добро както за майката, така и за бебето от едно атравматично вагинално раждане.

Коя е най-добрата защита от болестите, предавани по полов път?

Половата хигиена е дял от личната хигиена и от нея в значителна степен зависят самочувствието и здравето на жената. Хигиената на половите органи е важно условие за здравословен полов живот. Външните полови органи на жената са свързани с отделителната система, поради което са изложени на риск от замърсяване.

Използването на вагинални тампони според мен не е желателно. Препоръчва се въздържане от полови контакти по време на менструация, използване на презервативи, както и лична хигиена на партньора. Избягването на непротектирани полови контакти.

Как може жената да се предпазва от гъбични и бактериални инфекции?

Отговорът на този въпрос е сходен с предишния. Особено важно е лечението на възпалителните заболявания да се извършва след изолиране на съответния причинител на заболяването.

Микробилогичният контрол на излекуването също гарантира снижаване до минимум на риска от рецидив. Лечението се извършва от акушер-гинеколог, а не се използват свещички (предписани на приятелка) или информация, случайно намерена в интернет.

Основен елемент на лечението на възпалителните заболявания на влагалището е възстановяване на нормална влагалищна флора. Бактериите на Дьодерлайн са санитарите на влагалището, те са част от локалния елемент на женския организъм. Оформят естествената защита срещу патогенните микроорганизми.

Основно място тук имат пробиотиците, които, приемани достатъчно дълго време, пазят пациентката от възникване на рецидиви на възпалителния процес.

Какво е добре да знаят жените за менопаузата? Как могат най-леко да преминат през този период от живота си?

Менопаузата е естествен период от живота на жената. При 50-60% от жените ендокринно-половата функция отпада постепенно без болестни оплаквания. При 30-40% от жените се наблюдават различни невропсихични, съдови, обменни нарушения и по-изразени възрастови промени.

Симптоматиката е разнообразна и засяга целия организъм. Затова при наличие на климактеричен синдром диагнозата и лечението трябва да бъдат комплексни, съобразени със съответните специалисти: кардиолог, ендокринолог, мамолог и др.

Предписването на хормонозаместителна терапия става след задължителна консултация с акушер-гинеколог и мамолог. Изисква се периодичен контрол. Спазването на хигиенно-диетичен режим и умерена физическа активност са важни елементи, допълващи медикаментозното лечение.

Какви правила за начин на живот е добре да спазват жените през всички възрасти, за да имат добро гинекологично здраве?

Терминът „гинекологична хигиена“ включва не само грижите за половите органи. Гинекологичното здраве е елемент на общото психично и телесно здраве на жената.

Добре е да се избягват психоемоционалното напрежението, безсънието, прекомерният стрес. Спазването на правилата за здравословен начин на живот, ежедневното спортуване, правилен хранителен режим също вървят ръка за ръка.