Текст: Олга Георгиева

Желанието на хората да изглеждат много по-добре и по-млади добива реални измерения през 1952 г., когато италианският хирург с унгарски произход Арпад Фишер получава официално разрешение от папата да извършва козметични операции на здрави хора с цел разкрасяване.

Утвърдена от Министерство на здравеопазването през 2001 г., пластичната хирургия в България предизвиква все по-голям интерес през последните години. В този брой ви срещаме с д-р Цветелина Вачкова, пластичен хирург.

Д-р Цветелина Вачкова завършва медицина през 2007 г. в Медицински университет – София. Прави тримесечен стаж в Париж, Франция, при д-р Дарина Кръстинова.

От 2008 г. досега работи в УМБАЛ „Александровска“ в клиниката по „Пластично-възстановителна и естетична хирургия“, от 2009 г. започва специализация под ръководството на доц. Димитър Евстатиев, а по-късно на доц. Роман Романски.

През 2015 г. придобива специалност „Пластично-възстановителна и естетична хирургия“.

Част от специализацията е проведена в Манчестър, Великобритания, и Мадрид, Испания, в екипа на световно признати специалисти. Д-р Вачкова има многобройни участия в конгреси и симпозиуми в Европа и САЩ, множество проведени курсове и обучения в областта на иновациите в „Естетична медицина“. Член е на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Д-р Вачкова, как избрахте медицината и защо точно пластичната хирургия?  

Не беше трудно решение. Вкъщи всички са лекари. Със сес-тра ми сме трето поколение доктори, израснали сме предимно в медицинска среда. Майка ми е пластичен хирург – предала ми е безброй съвети и умения от опита си. Научила ме е, че нямам право на грешки.

Каква е разликата между пластична хирургия и естетична козметична хирургия?

Няма разлика. Специалността се нарича „Пластично-реконструктивна и естетична хирургия“ и обхваща както възстановителни операции, така и естетичните.

В кои случаи пластичната хирургия подпомага решаването на здравословни проблеми или травми?

Пластичната хирургия е основна част от лечението на дефекти от травми, изгаряния или постоперативни белези; трудно заздравяващи рани (напр. при диабетно бол-ни); възстановяват се нарушени или липсващи анатомични структури (напр. гърда, нос и т.н.). Все по-широко навлиза и микрохирургията в тази област. Обект на пластичната хирургия са и вродените малформации.

Кои са най-популярните хирургични процедури за подобряване на външния вид?

От естетична гледна точка това са подмладяващите лицето операции – различните видове лифтинги, корекцията на клепачи, нос, уши, липофилингът. Голям интерес има към увеличаване на гърдите, както и повдигане на бюста.

Кои са най-необичайните желания на Ваши пациенти?

„Искам да приличам на Барби‘‘. „Развеждам се – оперирайте ме“. В нашата професия трябва да си и психолог.

Има ли случаи, в които отказвате оперативна намеса?

Често млади момичета копират някоя известна личност и са готови да се подложат на операции, които не са им необходими – тогава отказвам. Има случаи, когато знам, че друг колега ще се справи по-добре от мен, и тогава изпращам пациента при него. Най-важно е крайният резултат да е добър за пациента.

Винаги ли пластичната хирургия подобрява самочувствието и живота на пациента?

Към това се стремим. Понякога операциите, които извършваме, са многоетапни – изисква се време, търпение. Работим в екип заедно с пациента. Взаимното доверие е от огромно значение.

Има ли противопоказания за уголемяване на бюст?

Да. Огромни гърди на крехко телосложение не е естетически издържано, а и това нарушава тъканите. Много млади момичета също съветвам да изчакат с подобни интервенции. Анестезиолозите също имат думата за отказ да дадат обща упойка при някои състояния.

Еднократна ли е процедурата или са необходими последващи поддържащи процедури във времето?

Поставянето на импланти в гърдите се прави на един етап. Съветваме пациентката всяка година да се проследява при мамолог. При необходимост е възможно да се извършат допълнителни корекции. Също така с възрастта  женското тяло нормално се променя, това също би могло да доведе до желание за последващи оперативни интервенции на бюста.

На каква възраст според закона може човек да взима самостоятелно решение за извършването на пластични операции?

При достигане на пълнолетие – 18-годишна възраст.

Правят ли се в България операции за смяна на пола и за промяна на лицето и тялото спрямо съответния пол?

В България се правят част от операциите за промяна на тялото, но тоталната смяна на пола се извършва в специализирани центрове в чужбина. У нас подобна интервенция може да се извърши само след решение на съда и психологическа експертиза.

Какво е Вашето мнение за различните техники за подмладяване?

Съществуват десетки различни процедури за подмладяване на лицето. Изборът на дадена техника за конкретен пациент е от огромно значение. Не всяка процедура е подходяща за всеки човек. Не трябва и да се прекалява, нещо, което за съжаление виждам често. Затова препоръчвам на хората да се подлагат на лечение при истински специалисти, с необходимите умения и опит, защото понякога грешките са страшни.

Кои са най-големите предизвикателства, с които сте се сблъсквали във Вашата професия?

Най-трудно е да се поправи грешката на направена лошо интервенция. Предизвикателство е и работата с деца. При тях по-често се наблюдават хипертрофирали белези и келоиди след травми и операции. В момента заедно с други колеги прилагаме нова технология в борбата с грубите белези и резултатите са обнадеждаващи. Всички знаем, че външният вид играе важна роля в развитието на младите.

Вие самата подлагали ли сте се на пластични операции?

Пластични операции засега нямам, но съм длъжна да изглеждам добре, затова се подлагам на някои от техниките за подмладяване.

Какво бихте искали Вашите пациенти да знаят?

Пластичната хирургия не е само силиконови гърди и опънати бръчки. Това е хирургия с цялата ú сложност. Човек трябва да знае какво точно иска, да прецени последиците и резултатите по време на предварителната консултация. Да се въоръжи с търпение. Тъканите се възстановяват за период от два-три месеца, остават малки, понякога видими белези. Тук няма магии, но има професионализъм, отговорност и любов към работата ни. Тогава има и добри резултати!

Вижте нашите съвети за красота