Текст: Олга Георгиева

Лятото с топлите си дълги дни е времето за почивка, пътуване и прекарване на много повече часове на открито. Но слънцето и горещината могат да бъдат опасни особено за хората с неврологични заболявания.

Потърсихме невролог с дългогодишен опит, който да сподели и с читателите на сп. „BETTY Моята аптека“ насоките, които дава на своите пациенти.

Д-р Искра Трайкова завършва Медицина през 1977 г. в Медицински университет-София. С конкурс постъпва на работа в клиниката по неврология на Александровска болница през 1978 г. От 1982 г. придобива специалност по неврология, а по-късно и сертификат за електрофизиология – електромиография. Води практически занятия на студенти по медицина и стоматология.

Д-р Трайкова, как избрахте лекарската професия и с какво Ви спечели неврологията?

Като деца си играехме все на лекари и още тогава знаех, че ще стана лекар. Баща ми ме записа в техникума по фина механика и оптика, но аз не се явих и отидох в най-близката гимназия, за да мога да кандидатствам след това медицина. Неврологията ми беше най-интересна, защото тя изучава най-висшия човешки орган с още неразгадани тайни.

Целият Ви професионален стаж е в Александровска болница, по-голяма част като електромиографист. Как се насочихте към електромиографиите?

В началото беше случайно, просто се оказа, че конкурсът, на който съм се явила за място в неврологията, е за електромиографист. Но след това осъзнах колко голямо е значението на този метод на изследване за поставянето на диагнози.

Каква информация дава той за състоянието на пациентите с неврологични заболявания?

Дава информация за нивото на увреда в нервната система – точно коя част от нерва е увредена и в каква степен, доколко тежко е заболяването, като дава и прогноза. В много случаи с това изследване може да се прогнозира по-нататъшният ход на болестта. Важно значение има и за предвиждане на изхода при травматични увреди на периферния нерв.

Кои са най-честите неврологични заболявания, които сте срещала във Вашата практика?

Най-чести са заболяванията на опорно-двигателния апарат: дискови хернии, дископатии, полиневрити, както и някои наследствени заболявания, различните миопатии, също и травмите на периферната нервна система.

Какви съвети давате на Вашите пациенти, за да се предпазят от влиянието на силното слънце и високата температура през лятото?

Да поемат повече течности, да не се излагат на слънце между 11 и 16 часа, да следят кръвното си налягане, особено ако имат проблеми с него. При разходки на открито да носят светла лятна шапка, дрехите да са от подходяща памучна дишаща материя, за да не предизвикват прекомерно изпотяване. Препоръчително е носенето на слънчеви очила, особено за хората с мигрена.

Защо горещината не влияе добре на хората с хронични неврологични заболявания?

Освен чрез директно затопляне на мозъка високата температура действа и чрез сърдечносъдовата система – повишава или понижава кръвното налягане, което при хора, особено с мозъчнасъдова болест, както и при възрастни хора, може да доведе до инсулт.

При кои заболявания излагането на слънце е особено опасно?

При мозъчносъдова болест, епилепсия, при хора, прекарали инсулти и инфаркти, както и при възрастните хора, чиито съдове с хода на годините са променени. Силното слънце и високата температура могат да предизвикат пристъп при пациенти с мигрена.

Възможно ли е слънцето да предизвика неврологично заболяване?

Възможно е. Може да доведе до инсулт, да отключи епилептичен припадък.

Какъв тип климат е подходящ за хората с неврологични заболявания: високопланински, сред борова гора, морски и край водни басейни, влажен или сух?

Умерен климат без резки температурни промени. Не влияят добре нито високите, нито ниските температури, както и големите промени в атмосферното налягане. Много опасно е неразумното ползване на климатици: влизането от висока температура навън в затворено помещение с прекалено ниска, както и обратното.

Рязката смяна на температурата влияе негативно и на пациенти с множествена склероза. Затова се препоръчва разликата между температурата навън и в помещението да не е повече от 10 градуса по Целзий.

Какви лечебни процедури е добре да се търсят по време на почивката?

Умерено движение, медицински масаж на тялото, физиотерапевтични процедури, разходки на чист въздух. Да не се изкушават по време на лятната си отпуска да прекаляват с употребата на алкохол, особено на концентрати.