Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Не започвайте веднага антибиотично лечение при Ковид

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Личен архив
17.05.22

Д-р Ценка Георгиева, специалист по инфекциозни болести и началник сектор "COVID-19" в УМБАЛ "Софиямед"

Д-р Георгиева завършва медицина в Медицинска Академия - София през 1982 г. Придобива специалност по инфекциозни заболявания. От 1982 до 1984 г. работи като епидемиолог в ХЕИ-Ловеч. Работи и в инфекциозното отделение на Окръжна болница-Ловеч. От 1986 г. до 2015 г. е лекар в инфекциозно отделение на УМБАЛ „Света Анна“-София.

От 2016 г. е част от екипа на Спешно отделение на УМБАЛ „Софиямед“, както и консултант по инфекциозни болести в лечебното заведение. Д-р Георгиева има над 35 г. практика като инфекционист, като през март 2020 г. оглавява специализирания сектор за лечение на пациенти с COVID-19 в болницата.

Какъв е опитът, който натрупаха лекарите във времето от началото на пандемията, кои са най-новите подходи при лечението на Ковид-19 и какво е добре да правим у дома при поява на симптоми разказва д-р Георгиева специално за читателите на сп. BETTY Моята аптека.

Д-р Георгиева, как се насочихте към инфекциозните болести?

Завършващите медицина бяхме по разпределение и моето беше в град Ловеч. Наложи се да започна първо като епидемиолог в ХЕИ, след това се освободи едно място в инфекциозното отделение и затова, без да искам, се насочих към тази специалност. Желаех да работя с пациенти и тази възможност ми се отдаде в това отделение. Но не съжалявам. Втори път, ако ми се наложи, пак същата специалност ще избера.

Вашата специалност е от огромно значение особено по време на пандемии като настоящата от Ковид 19. Кои бяха най-големите изненади, които поднесе този вирус на медицината?

Най-после се разбра в България, че инфекциозните заболявания не трябва да бъдат толкова пренебрегвани. За съжаление точно с избухването на тази пандемия се утвърдихме като важна специалност в медицината, за което не се радвам толкова, защото трябваше на първо място да се борим с пандемията. Но тя беше много изненадваща и за нас, инфекционистите, тъй като този вирус е изключително неприличащ на останалите, с които сме се срещали досега. Много е променлив, няма специфично лечение за него.

За вирусните заболявания има само няколко антивирусни медикамента. Предизвикателството беше за целия свят, тъй като заболяването протичаше много тежко и с увреждане на белия дроб. Това с течение на времето в крачка успявахме да наблюдаваме и да уточняваме както в България, така и в целия свят. Изключително трудно се оказваше лечението, сменяхме едни медикаменти с други, правеха се различни комбинации, но без особен ефект. Счита се, че два основни процеса движат патогенезата на Ковид-19. В началото заболяването се дължи главно на репликацията на вируса, а по-късно в хода на инфекцията заболяването се обуславя от преувеличената имунна реакция към него.

В целия свят започнаха да се изготвят протоколи за лечение, за да се предотврати анархията в началото на лечението. Въпреки че липсва ефективно противовирусно лечение, тези протоколи помогнаха за намаляване на смъртността. През 2021 г. и в България се появи Справочник за лечение на Ковид-19. В тези протоколи за лечение се утвърди необходимостта от прилагане на кортикостероиди и антикоагуланти, особено при кислородозависимите пациенти в тежко състояние. Много хора идваха в много тежко състояние и трябваше да се ориентираме бързо, защото смъртността се оказа много висока. Опитвахме се максимално да сме полезни на пациентите си и да спасяваме животи.

Изключително трудно беше в началото, аз също се разболях средно тежко. Лекуваше ме моята колежка д-р Зарчева, специалист по детски и инфекциозни болести, с която оглавихме Ковид отделението. Преодолях го, разбира се, бях също с пневмония. Когато се разболях, още нямаше ваксини, след това се ваксинирах.

Смятате ли, че хората, които не са били ваксинирани и са изкарали ковид, трябва да се ваксинират след това?

Трябва задължително да го направят. Аз съм преболедувала и след това имам ваксина и бустер. Досега опитът показва, че всички, които са ваксинирани, дори тежко онкоболни, ако са ваксинирани, го преодоляват. Ние нямаме до момента починал ваксиниран. Общо взето, заболяването при тези, които са ваксинирани, протича много леко. По информация на СЗО сега се изработва ваксина, която ще може да покрие омикрон и многото му разновидности.

Рано ли беше в началото на април за махането на маските?

Аз мисля, че можеха да се запазят някои от мерките, защото те не са толкова страшни и притеснителни. Трябва да ви кажа, че откакто е пандемията, возейки се в градския транспорт, не съм чула никой нито да кашля, нито да има хрема, а по време на грипните епидемии, когато не носехме маски, в превозното средство беше като оркестър.

И това показва колко са важни маските, защото те на 100% не ви предпазват, но намаляват поемането на количество вирус, т.е. натовареността с вирyса ще бъде много по-малка. И по-леко ще прекарвате заболяването. Не съм съгласна, че ги махнаха например в превозните средства, където има много струпани хора, на обществени места, на концерти, театри.

Как мислите, ще има ли нови модификации, ще трябва ли да продължаваме да се пазим?

Със сигурност ще има нови модификации. Докато не се натрупа население, което да се е срещало с вируса или да е ваксинирано в голям процент, да кажем 70-80%, ще продължи да има нови мутации. Това е една от причините лекарите да настояваме хората да се ваксинират. Когато вирусът не срещне възприемчив организъм, той няма как да предизвика заболяване и няма как да се видоизмени. Много малко са противопоказанията за ваксина.

Как трябва да започне домашното лечение при първи симптоми и позитивен антигенен тест?

В зависимост от тежестта на заболяването с общи симтоматични средства. Ако имате температура – антипиретици, витамини и най-вече витамин D, C, селен и цинк. Ако има ринити - с капки за нос, ако има гърлобол – съответно, но да не се започва с антибиотик веднага. По принцип е установено, че 7-8 процента от заболелите от ковид инфекцията в света се нуждаят от антибиотик, тъй като се е намесила бактериална инфекция. Пациентите обикновено идват при нас в тежко състояние, след като са се лекували амбулаторно.

В кой момент трябва да се направи рентгенова снимка и да се потърси болнична помощ?

В момента, в който състоянието на пациента се влоши, фебрилитетът и кашлицата продължават повече от 4-5 дни, появи се задух, трябва да се потърси лекарска помощ.

Кои са Вашите препоръки за пост ковид лечение и грижа?

Ако няма усложнения, няма нужда от антибиотично лечение. Когато изписваме пациентите, в зависимост от кръвните изследвания и от образното изследване решаваме дали е необходимо да се даде за вкъщи допълнително лечение и какво да бъде то.

Какви принципни съвети бихте дала като инфекционист за поведението на хората в обществото при пандемии?

Първо, хигиена. Второ, носене на маски. И здравословен начин на живот. Трябва да оздравяваме имунитета си, което значи здравословно хранене и спорт.

cross