Текст: Олга Георгиева

Защо все повече жени в съвременното общество отлагат раждането на първо дете за все по-късен етап от живота си? Кои са факторите, които могат да повлияят негативно на женските репродуктивни способности? Какви могат да бъдат последствията от убедеността, че „има време“? Има ли заболявания, които могат да доведат до преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв? Какво може да направи медицината?

На тези и на други въпроси отговаря д-р Теодора Тихомирова от Болница „Надежда“, в която за пръв път преди пет години стартира социалният проект „Майка навреме“. Днес проектът разширява своя хоризонт, а с това се променя и името му: „Запази Надежда“.

Д-р Теодора Тихомирова е акушер-гинеколог и специалист по репродуктивно здраве в МБАЛ „Надежда“. Завършва медицина в Плевен, специализира в Байройт, Германия, и Виена, Австрия.

Професионалните ú интереси са насочени към диагностика и терапевтичен подход при пациенти с безплодие, минимално инвазивна (лапароскопска и хистероскопска) хирургия при гинекологични заболявания, наблюдение на бременността.

Д-р Тихомирова е съавтор на няколко публикации в списание „Акушерство и гинекология“ на тема хирургично лечение на тазова ендометриоза. Членува в ESHRE (Европейско общество по човешка репродукция и ембриология), като участва активно в ежегодните му срещи.

Д-р Теодора Тихомирова, акушер-гинеколог

Как избрахте репродуктивната медицина?

През шестте години, в които учих медицина, имах възможност да се докосна до всички дисциплини и знаех, че акушерството и гинекологията е моята сфера – вдъхновена и мотивирана от примера на баща ми.

Още като студентка трети курс започнах да посещавам ежегодните конференции по стерилитет и репродуктивно здраве. Случайно или може би не, попаднах на презентация на настоящия ми работодател. Бях убедена, че искам да бъда като него – да говоря със страст и хъс, да ,,горя“ за това, което работя.

За мен репродуктивната медицина е най-удовлетворяващата  област, защото сме помощници и свидетели как от микроскопски видима капчица се създава живот, защото връщаме усмивката на пациентите ни и даряваме надежда на тези, които са я изгубили по пътя.

Кои са най-големите трудности, с които се сблъсквате в професията си?

За мен най-голямата трудност произтича от безсилието и разочарованието, че си направил всичко, но няма резултат. За съжаление в медицината 2 и 2 не е 4. Но тук, за разлика от математиката, пред нас не стоят цифри, а питащи очи, искащи отговори – тъжни, уплашени, отчаяни. Да вдъхнеш кураж, да се изправиш в такъв момент е най-трудно.

Как се роди идеята за социалния проект „Майка навреме“?

От създаването си до днес проектът ни се разшири. Мисията вече обхваща превенция и информираност на обществото за факторите от социален и медицински характер, които водят до влошаване на  репродуктивните възможности както при жените, така и при мъжете.

С целите се промени и името:  „Майка навреме“ става  „Запази Надежда“. Разработваме голяма информационна кампания, както и информационни продукти, в това число и нов уеб сайт: zapazi.me. А иначе идеята за началото се роди преди пет години. Причината е, че твърде често нашите репродуктивни специалисти се сблъскват с проблема „изчерпан яйчников резерв“, и то при  жени от различни възрасти. Причина за това са както различни медицински състояния, така и напредналата репродуктивна възраст при жената.

Какъв е възрастовият диапазон, в който природата е предвидила жените да могат да забременяват, износват и раждат здрави деца?

Природата няма ,,план“ за това. Всичко е строго индивидуално, защото освен възрастта тук са намесени фактори като общо здравословно състояние, придружаващи заболявания, начин на живот, наследственост. Разбира се, като човешки същества сме подвластни и на общи закони, свързани с биологичния ни часовник. Най-високи са шансовете за настъпване на бременност и безпроблемно износване до 35 години.

След 37-та година настъпват неблагоприятни промени в две насоки – качество и количество на яйцеклетките, съответно намаляват шансовете за спонтанна бременност и се увеличава рискът от спонтанни аборти.

Защо според Вас повечето хора имат оптимистично виждане за времето, когато шансовете за забременяване намаляват драстично?

Синдромът ,,има време“ е много опасен, що се отнася до репродуктивно здраве и в частност до функцията на яйчниците. Има разлика в субективното усещане на жената – тя  може да изглежда и да се чувства великолепно, но това да не се отнася до яйчниците. Изчерпването на яйчниковия резерв ,,не боли“.

Често няма някаква конкретна симптоматика и не може да бъде предвидено, ако не се изследва целенасочено. Друг момент, който може би се подценява, е, че промените са необратими. За разлика от мъжете, при които на всеки около 70 дни се произвеждат нови сперматозоиди, то при жените с годините настъпва само редукция на бройката на антралните фоликули, нови не се образуват. Затова оптимизмът тук трябва да бъде заменен с по-прагматичен подход.

На какво се дължи тревожната тенденция все повече млади български жени да отлагат раждането на първото си дете на все по-късна възраст?

Противно на очакванията, че в основата седи преследване на професионални цели, оказва се, че истината е доста по-различна. В проучване, проведено през 2016 г. относно социалните нагласи на жените в репродуктивна възраст, става ясно, че основната причина е в липсата на подходящ партньор. Явно се получава разминаване в потребностите на партньорите, което води до разколебаване и отлагане на майчинството.

Какви възможности дава асистираната репродукция днес на жените?

Асистираната репродукция се включва там, където по една или друга причина се прекъсва веригата  на естествения модел на зачеване – като започнем от проблеми с овулацията и достигнем до използването на донорски яйцеклетки; преминем през отстранени или нефункциониращи маточни тръби; проблеми с оплождането, имплантацията и износването.

Изключително ценно е, че работим в тясна колаборация с други специалисти – интернисти, имунолози, генетици, андролози, защото е важен комплексният индивидуализиран подход, а не работата ,,на парче“.

Замразяването на яйцеклетки достъпна услуга ли е за стандарта на живот в България?

Ще отговоря така – смятам, че грижата за репродуктивното здраве е въпрос на приоритет и личен избор при жените. Цената на услугата не е непосилна и е равностойна на разходи, които правим за много по-маловажни, според мен, неща.

Замразяването на яйцеклетки покрива почти 70% от една стандартна инвитро процедура и това оправдава цената ú. Но много по-важна е реалната стойност на тази „инвестиция“ – какво носи подобен избор на една жена, ако родителството е приоритет за нея.

Съществуват ли рискове за нормалното развитие и здравето на бъдещото бебе от замразена яйцеклетка?

Съвременният метод на замразяване на яйцеклетките се нарича витрификация – свръхбързо замразяване  при минус 196 градуса Целзий, с цел да се запази нежната структура на клетката. Този щадящ метод гарантира, че няма да бъде увредена при замразяване и че ще запази функционалната си годност при размразяване.

Съответно няма как да бъде компрометирана евентуална бременност във връзка с употребата на замразени яйцеклетки, а успеваемостта е съизмерима с тази, постигната със свежи яйцеклетки. Акцентът  е върху качеството, а не дали работим със свеж или замразен материал.

Някои заболявания – генетични, автоимунни, ревматоидни, ендометриоза и други – влошават репродуктивните възможности при жените. Как може да им се помогне?

Основният момент тук е профилактика под формата на скрининг на яйчниковия резерв, особено при споменатите състояния, и адекватна процедура по съхраняване на яйцеклетки, тогава, когато не се планира или не се получава своевременно забременяване.

Болница „Надежда“ реализира и голяма кампания, свързана с рака на гърдата и майчинството. Разкажете ни повече.

Октомври e месец за информираност и профилактика на рака на гърдата. Миналата година болница „Надежда“ реализира голяма кампания, свързана с превенцията на заболяването. Акцент беше една прекрасна изложба на фотографката Диляна Флорентин с известни личности и наши лекари в ролята им на Посланици на Надеждата.

В рамките на кампанията в болницата бяха направени над 200 безплатни прегледа за рак на гърдата. Тази година кампанията продължава с нова сила, а център са младите жени, които се сблъскват с диагнозата. За съжаление често лечението, през което се налага да преминат в битката с онкологичното заболяване, поразява необратимо репродуктивната способност.

Малко са жените, които знаят това, когато се сблъскват със страшната диагноза. Малко са лекарите, които насочват тези млади жени към специалисти по репродуктивно здраве, за да се проведе спешно процедура по замразяване на яйцеклетки, преди да започне тежкото лечение.

Не на последно място – битуват различни митове, че няма достатъчно време за стимулация и замразяване на яйцеклетки преди старта на основното лечение, или, че стимулацията, която е строго специфична за тези случаи, е опасна и би повлияла негативно на онкологичното заболяване.

Замразяването на яйцеклетки е процес по съхраняване на надежда за бъдещо поколение, което допълнително и доказано води до по-успешно преминаване през етапите на лечение на онкологичното заболяване. Съхранената надежда дава изключително висока психологическа мотивация на жената.

Затова чрез тазгодишната кампания искаме да дадем повече гласност по темата, да допринесем с конкретни безплатни прегледи, изследвания и консултации, да проведем различни информационни срещи и дискусии. Разбира се, заедно с това отново реализираме въздействаща изложба с Диляна Флорентин, този път с едни смели момичета, преминали през заболяването и продължили напред с надежда.

Какво е Вашето послание към читателките на сп. BETTY Моята аптека?

На първо място да бъдат здрави и да се отнасят осъзнато и отговорно към него. Нека дамите да „сверяват“ редовно биологичния си часовник, следейки състоянието на яйчниците си, защото това е важна инвестиция за бъдещето и акт на любов към себе си.