Текст: Олга Георгиева

Всеки, който е преживял операция и следоперативен възстановителен период, който е имал сериозна травма, страда от неврологично или заболяване на опорно-двигателната система, знае добре какво чудо е кинезитерапията. Тя не само ни помага да се възстановим, но подготвя тялото да приема по-добре неизменната старост, оставайки в по-добра форма. Не само това – кинезитерапията релаксира и ни осигурява психически и физически комфорт.

За да ни разкаже повече за нея в рубриката ни „В света на професионалистите“ поканихме един млад кинезитерапевт – Теодор Цонов от Казанлък. Той е на 33 години и от десет години работи в спа хотел „Терма“ в село Ягода като кинезитерапевт и управител на спа центъра. Магистър е по кинезитерапия от НСА, обича да спортува и да експериментира с различни видове тренировки, а неговото хоби е риболовът.

Как се роди идеята до лековитите минерални води на с. Ягода да се издигне спа хотел?

Това е една сбъдната мечта на моя баща, д-р Цонов. Родителите ми са лекари, майка ми е личен лекар, а баща ми – педиатър. Заради своята идея да създаде „фабрика за здраве“ баща ми се отказа от медицинската практика и се посвети на хотела, който създаде заедно със свой партньор.

Ягодовската минерална вода е позната още от древността, но старата баня в селото е изоставена и отдавна не функционира. Едва преди 12 години откриването на хотела направи възможно отново да се използва лечебната ú сила, съчетана с възможностите на кинезитерапията.

Затова ли и Вие се насочихте към кинезитерапията?

Да, моите родители ме мотивираха да се насоча към тази професия. Това, че работим заедно, ми дава подкрепа, сигурност и по-добри резултати, което е най-важното. От баща ми съм научил колко е важно човек да обича това, с което се занимава, да е трудолюбив и по-скромен.

Какво представлява кинезитерапията?

Кинезитерапия буквално означава лечение чрез движение, но тя е много повече. Включва лечебна физкултура с пасивни и активни упражнения (според състоянието на пациента), лечебни и релаксиращи масажи, гимнастика във вода.

Кинезитерапията е част от физиотерапията (наред с миостимулацията, ударно-вълновата терапия, ставната мобилизация). Кинезитерапията се използва както за лечение, така и за профилактика и позволява на болния да участва активно в оздравителния процес.

При какви заболявания се прилага?

Прилага се успешно при заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания, сърдечносъдови заболявания, ревматоидни заболявания, след операции и травми, включително и при деца.

По какъв начин са свързани кинезитерапията и балнеолечението?

Двете дейности много често вървят ръка за ръка. Балнеолечението е лечение чрез минерална вода и се съчетава изключително добре с методите на кинезитерапията. Добро действие оказва и съчетанието с тангенторни вани с вода, акупунктура, рейки и др.

Каква е историята на минералните води в с. Ягода?

В края на 60-те години на XIX век един човек на име Стоенчо Груеолу организирал построяването на банско помещение за хигиенни нужди в с. Ягода.

През 1903 г. при каптирането на минералната вода неочаквано строителите се натъкнали на останки от стари римски бани с големи размери, в които били намерени мраморни статуи, релефи и многобройни старинни предмети. От това може да се направи заключение, че още от незапомнени времена тук е съществувал лечебен извор.

През 1928 г. била построена част от минералната баня, а през 1934 г. тя била довършена и обновена. В наши дни обаче банята е изоставена и не функционира, което за съжаление се случва и на много други места в България.

При какви заболявания е показана ягодовската минерална вода? 

Подходяща е за лечение на хронични болести на периферната нервна система и функционални нервни заболявания, кожни заболявания (псориазис) и др. Ягодовската минерална вода извира с температура 54 градуса. Тя е с по-ниско съдържание на сяра, по-ниска обща минерализация (370-380 мил мола на литър).

Да се върнем на кинезитерапията. Каква е разликата между лечебния и релаксиращия масаж?

При релаксиращия масаж се изпълняват леки и спокойни техники, бавно и по-дълбоко, без болка. Може да се работи в определени точки и енергийни зони по лицето, ушите, краката за обща релаксация.

При лечебния масаж се насочваме към конкретната зона, техниката е различна, по-силова, може да се усети и болка до определена граница, масажът е много внимателен и премерен, защото става дума за вече травмирано място. Може да се работи и по точки на ходилата, но отново свързани с болката в съответната зона.

Важно ли е самият кинезитерапевт да е в добра физическа форма?

Не е задължително, но помага. Основното за кинезитерапевта е да има добра техника, да е наясно с методиките и да има усет. Този усет е дарба, много зависи от човека. Но с годините се развива все повече сетивен опит и се развива още повече този усет.

Важно е кинезитерапевтът, след като е запознат с научните постановки, взаимствал е опит от колеги, да си изгради сам система, която му позволява да се изморява по-малко и да си определи лимит. Ако този лимит не се зачита и се надхвърля, във времето кинезитерапевтът става все по-малко ефективен.

А добрата му форма е важна по друга причина: тъй като при масажите се осъществява много близък контакт, кинезитерапевтът не трябва да натоварва със своето биополе и енергия клиента/пациента. Затова аз спортувам много, не пуша, не пия алкохол, не ям месо, бяла захар, бяло брашно, пакетирани храни и съм се научил как да се разтоварвам и да се зареждам с енергия.

Как?

Водата е едно от най-ефективните средства за разтоварване, особено течащата вода. След масажи измивам с течаща вода ръцете си с разтворени пръсти. Тук имам възможност да правя процедури с минерална вода, правя и процедури с морска сол, която като кристал поглъща негативната енергия.

Особено силно е действието на течащата вода в реката, затова влизам често в река и позволявам на студената вода да отмие натрупаната енергия. Ходя бос в гората, разхождам се много сред природата, слушам хубава музика, спя достатъчно.

Кои са най-големите трудности във Вашата професия?

Самозванците и хората, които са без образование. Те много пречат на нашата дейност.

Как се отразява при вас пандемията от COVID-19 и какви мерки предприемате?

Спазваме всички противоепидемични мерки, които са посочени официално от Министерството на здравеопазването. А пандемията се отразява негативно и ни е  трудно, но се справяме. Това е в почти всички сектори, не е само при нас.

Какви са Вашите професионални мечти?

Да се усъвършенствам и да ставам все по-добър в това, което правя. Един ден да имам мой собствен комплекс.

Вашият професионален съвет към читателите на сп. BETTY Моята аптека?

Да мислят позитивно, да се хранят по-здравословно, да се движат колкото се може повече и да използват уникалните минерални води на българия!