Текст: Олга Георгиева

Дългите летни дни са времето, в което можем да си осигурим витамин D от слънчевите лъчи, да прекарваме повече време на открито и да се движим повече, за да укрепим костите си.

Можем да намалим значително вероятността за заболявания на опорно-двигателния апарат, ако спазваме постоянно някои елементарни правила в ежедневието си. Кои са те разказва д-р Антон Атанасов, ортопед.

Д-р Атанасов, как избрахте ортопедията като Ваша специалност?

Още от студентските си години имах увлечение по анатомията на опорно-двигателния апарат и след навлизане в клиниката интересът ми се засили и към ортопедията и травматологията. Но както става в живота, и случайността ми помогна.

Бях разпределен като лекар в град Етрополе и така се оказах близо до ортопедичната клиника в града, създадена и ръководена от големи български лекари-ортопеди като чл. кор. проф. д-р Александър Герчев, доц. Тома Василев и доц. Христо Кацаров. И така след година и половина като ординатор във вътрешното отделение на болницата се явих на конкурс и започнах работа като ортопед в същата клиника.

Кои заболявания са най-чести в практиката Ви?

Едни от най-честите заболявания на опорно-двигателната система са травмите. Освен тях редица други състояния могат да засегнат костите, мускулите и ставите. Такива са артрози и артрити, болести от пренапрежение – миотендинити, тендинити, тендовагинити, остеопороза и редица други.

Направило ли Ви е впечатление в последните години дали има ръст на тези заболявания?

В последните години се наблюдава ръст в заболяванията, свързани с опорно-двигателния апарат. Това основно се дължи на условията и начина на живот на хората. Рискови фактори в това отношение са: наднормено тегло, застоял начин на живот, обездвижване, генетична предразположеност, травми и др.

Състоянието на ставите е силно зависимо от възрастта, но се свързва и с други фактори. Немалка група са и автоимунните заболявания, атакуващи ставите. Но с напредването на възрастта, ако не бъдат взети мерки, проблемите с опорно-двигателната система се задълбочават и това може да доведе до трудна подвижност, болки в ставите, а при жените в менопауза до остеопороза.

В какво се изразява превенцията на заболяванията на опорно-двигателния апарат?

В превенцията би трябвало да се акцентира върху осъществяването на профилактични ортопедични прегледи, които обхващат както проверка на цялостното състояние на пациента, така и ехография на тазобедрени стави при деца, плантография (изследване на ходилата), изследване за гръбначни изкривявания, контролиране на телесното тегло и др.

Също голямо значение за доброто състояние на опорно-двигателния апарат има и начинът на живот, работата, ежедневните дейности, физическото и психическото състояние на човека.

Какво е влиянието на слънцето върху костите?

Слънчевата светлина укрепва костите, тъй като стимулира производството на витамин D, а калцият е най-важното вещество за здравето на костите, които съхраняват 98% от калция в нашето тяло.

Ако не получаваме достатъчно витамин D, ще абсорбираме само 10% от калция, който консумираме. Контактът с естествена слънчева светлина е най-добрият начин да заредим тялото си с този витамин. Разбира се, излагането на слънчевите лъчи не е съвсем безопасно.

Трябва да се намери оптималният баланс между нуждата от набавяне на необходимите нива на витамини и щаденето на кожата от дълъг престой под слънчевите лъчи. Най-доброто време, за да си доставим витамин D, е в средата на деня, а времето е индивидуално за всеки, но и няколко минути, прекарани навън по обяд, са напълно достатъчни.

Какви правила е добре да следваме, за да намалим вероятността от заболявания на опорно-двигателния апарат?

Всекидневните ни навици могат да навредят или да подобрят както общото ни състояние, така и това на костите и ставите. Правилното хранене, здравословният начин на живот, умерената физическа активност, избягването на стреса и напрежението, въздействието на чистия въздух, слънчевите лъчи и разходките могат да ни помогнат да избегнем риска от бъдещи проблеми.

Основната функция на ставата е движението, тя се храни и поддържа, когато има движение. Опитайте се да прекарвате повече време навън, движете се. Ще запазите ставите си здрави единствено, ако се движите. Колкото по-често го правите, по-рядко ще изпитвате схващания и болка. Дори и когато работата ви налага да стоите на едно място, в офис, у дома, когато четете или гледате телевизия, налагайте си кратки почивки и правете кратки разходки.

Пепоръчително е да се консумират храни, богати на витамин D – риба, гъби, яйца, мляко. Храненето трябва да е полезно, разнообразно и балансирано. Да се избягват газирани напитки и такива с високо съдържание на кофеин, тъй като те намаляват костната плътност. В последно време се налага теорията, че кофеинът и фосфорната киселина извличат калция от костите.

Важно е да поддържаме теглото си в норма и да предпазваме ставите си от травми.

Какъв спорт бихте препоръчали?

Всички спортове, които раздвижват умерено ставите и без да ги натоварват прекалено. Щадящи за ставите са извършваните с лекота и без големи усилия движения. Препоръчителни видове спорт са тези, при които няма осево натоварване, например плуване, каране на велосипед, бързо ходене, бягане, аеробика, пилатес, някои екзотични спортове, йога и др.

На каква възраст е добре да направим изследване за проверка на плътността на костите?

С напредването на възрастта организмът губи известно количество костна маса. Костите стават по-малко плътни, по-порьозни (с повече пори) и намалява нивото на калция и други минерали.

Препоръчително е да се направи изследване за проверка на плътността на костите на жени над 65 и мъже над 70-годишна възраст независимо от рисковите фактори, както и под тези възрасти, когато има вероятност за такива.