Текст: Олга Георгиева

Д-р Евгени Грозданов завършва Медицинска Академия – София през 2001 г. От 2008 г. е магистър лекар по ушно-носно-гърлени болести.

Завършва Здравен мениджмънт в УНСС. От 2003 г. работи в Първа МБАЛ-София, СБАЛ Полимед, МЦ – Фи Хелт. Членува в Националното дружество по ОРЛ, Член на Софийското дружество по ОРЛ. Член на Българското Ринологично сдружение. Член на Българския лекарски съюз.

Развива се в областта на ринологията, отологията, лечение на хронични заболявания на горните дихателни пътища. Притежава сертификат за Лечение на хронична болка.

Идва есента, а с нея притесненията за нова вълна на пандемията, както и увеличаване на стандартните респираторни инфекции. Какво можем да направим, за да се предпазим?

Ето какво каза специално за читателите на сп. BETTY Моята аптека д-р Евгени Грозданов

Д-р Грозданов, как избрахте оториноларингологията като Ваша специалност?

Когато завърших Медицинския университет в София, имаше около пет нулеви години за специализация. По това време имах колежка, която специализираше УНГ в първа МБАЛ-София, една от водещите клиники в България.

Там се работеше целият обем от хирургичните интервенции на глава и шия. Екипът беше сплав от знаещи и можещи специалисти, отворени да обучават специализантите. Тя сподели, че специалността е много интересна и обемът е голям. Горните дихателни пътища все пак са входна врата за инфекциите. Това е хирургична специалност и обхваща оперативни интервенции на глава и шия.

Явих се на конкурс, който спечелих и след четири години специализация взех специалност по ото-рино-ларингология.

Кои заболявания са най-чести в практиката Ви?

Най-честите заболявания са инфекциите на горните дихателни пътища. През есенно-зимния сезон се увеличават ангините, синузитите и острите отити. Много от пациентите са деца, които често са с хипертрофирала аденоидна вегетация (така наречената трета сливица).

Важно е от пациентите да се знае, че ако едно заболяване не премине до седмица, трябва да се потърси лекарско мнение и съответно лечение. От хроничните заболявания много чести са синузитите, носната полипоза, хроничният тонзилит. Те налагат оперативно лечение.

В клиниката на УМБАЛ “Софиямед“, в която работя от нейното основаване, има модерна техника от най-последно поколение, което спомага за гладък оперативен и следоперативен период и бързо възстановяване на пациентите.

Имат ли оториноларинголозите водеща роля в борбата с Covid-19?

Оториноларинголозите са специалистите, които първи се сблъскват със симптомите на вируса. Горните дихателни пътища са входна врата за вируса и първите симптоми са хрема, болка в гърлото, кашлица, загуба на обоняние.

Когато се появяват тези симптоми, пациентите отиват при УНГ специалист. При прегледа се преценява заболяването, прави се ПСР или антигенен тест и най-често се оказва пациент с Covid-19. Така че ние и общопрактикуващите лекари сме първата линия, която се сблъсква с вируса и активно участваме в лечението на по-леките и средни случаи.

При по-тежките случаи се налага хоспитализация и активно болнично лечение. Тук се включват и много други специалности.

Какво можем да направим, за да се предпазим от вируса?

Първото и най-важно условие е ваксинирането на най-голям брой хора. Следва носенето на предпазни маски на обществени места и при събирането на много хора на едно място. Не на последно място е и хигиената на хората.

Съветвам винаги да се измиват ръцете и откритите части на лицето със сапун. Много важно е също, когато човек има някакво неразположение и симптоми, да пази околните хора  и да потърси лекарска помощ.

По какво се различават симптомите на пациенти с лек ковид и на тези с друг респираторен вирус?

Трудно се различават симптомите, защото са идентични. Има леки разлики, например загуба на обоняние, което е характерно за Covid-19.

Имали ли сте случаи, при които пациенти идват при Вас за лечение на последици от боледуване след коронавирусна инфекция? Ако да, в какво се изразяват симптомите и какво е лечението?

Много са тези пациенти. Най-често са с частична и пълна загуба на обоняние и вкус. Лошото е, че не можем да кажем кога и дали ще се възстанови. Все пак вирусът е нов и последствията в тази посока тепърва предстоят. Увреждането на обонятелния анализатор е едно от най-честите.

Хубаво е, че увреждането спира дотук и не навлиза в главния мозък. Много често пациентите се оплакват дълго време от дразнене и сухота в гърлото, задух, бърза уморяемост, намалена трудоспособност, болки по мускулите.

В кои случаи насочвате Ваши пациенти към климатолечение?

Всяко едно хронично заболяване, като астма, хроничен фарингит, алергии, има добро повлияване от климатолечение. Все пак чистият въздух и слънцето повишават жизнения тонус на организма. Хората от години посещават градове като Сандански, Поморие, Хисаря, Велинград, Вършец и ефектът при техните заболявания е огромен.

Има ли нещо специално, което бихте искали Вашите пациенти да знаят?

Апелирам за ваксиниране и има ли симптоматика без повлияване от домашно лечение повече от една седмица, да се потърси лекарска помощ.