Олга Георгиевa

Когато се събудиш преди изгрева, огненочервеното кълбо на изгряващото слънце те дарява със своята енергия и сила. Въодушевлението от първите сутрешни лъчи като символ на зараждащия се живот бележи българския хипи празник Джулай Морнинг, с който хиляди хора всяка година посрещат лятото. А какво по-хубаво място за това от морския бряг?

Слънцето първо огрява България в най-източния бряг на Черно море – при с. Камен бряг. Въпреки, че Созопол е доста по на юг, неговите плажове са едно от най-предпочитаните места за Джулая, груповото посрещане на слънцето в ранни зори на 1 юли. Този своеобразен ритуал се прави само у нас, а името му идва от песента „July Morning” на английската рок-група Юрая Хийп, от 1971г. Повече от двадесет години по-късно, удивен, че в България съществува такъв празник, бившият вокалист на бандата – Джон Лоутън, изпълнява песента на живо при изгрев слънце на скалите при Камен бряг. Как се е родила идеята за Джулай Морнинг? Според някои – като протест срещу комунистическата власт и израз на желанието за ново бъдеще. Според други празникът е хрумване на група млади и весели приятели, което се превръща в традиция. За събиращите се днес хора тя има по-скоро смисъл на съвместно символично пречистване, на бягство от града и собственото Аз.

Созопол
Колкото прилича, толкова и се различава от другия ни най-стар черноморски град – Несебър. Созопол помни стъпките на същите народи, опасан е от подобни крепостни стени, разположен е на полуострови, също има стар и нов град и архитектурата му наподобява несебърската. Но има свой характер, своя собствена атмосфера, своя история. Той е най-старият ни град на Черно море, древногръцка колония, основана през 610г. пр. Хр. от йонийците, които я наричат Аполония. Месемврия (Несебър) е дорийска колония, създадена около век по-късно, която става неин конкурент в морската търговия и в борбата за залива (днес Бургаския залив). Созопол е разположен в южната му част, на 35 км от Бургас и на 68 км от Несебър. А в Созополския залив се намират островите Свети Иван и Свети Петър. Живописен е Созопол, такова е и името му, което през хилядолетията се е променяло не веднъж. Антеа. Аполония Понтика (в чест на древногръцкия бог Аполон, покровител на изселниците, почитан като лечител). Созополис (град на спасението или на оздравяването). Сизеболу (на турски). Созопол (българското име от след Освобождението). Това си мисля, докато седя на малкия балкон, издаден над скалата, и слушам непрестанния шум на морето. Отседнахме в тази типична созополска стара къща точно заради близостта ѝ с него, с живия му и постоянен ритъм. Нощем прибоят заглушава песента на щурците, придружава сънищата. Денем е величествена симфония. Лятото е започнало, във въздуха се носи силният аромат на водорасли, пясък и смокини. Никое друго море няма ароматите на Черно море. Многолюдните „джулайци“ са посрещнали изгрева и се готвят за един нов ден по плажовете. Как ли е протичал тук денят в стари времена, когато е кипяла оживена търговия, в пристанището са пристигали кораби от далечни земи, а хората са вършели ежедневните си задачи, които надали са включвали мързелуване на пясъка под жарките слънчеви лъчи, с тела, намазани със слънцезащитен крем…

Старият град
Днес предпочитам да се разходим из стария град. Той е живо доказателство за историята на нашите земи, история на градеж и разрушение, и отново градеж. Аполония е едно от първите места на Балканския полуостров, в което прониква християнството. Според преданията, от тук минава апостол Андрей на път за Скития. През IV в. на мястото на централния храм на Аполон е построена църквата „Св. Кирик и Юлита”, на местата на светилищата на Деметра и Персефона – манастирът на „Св. Апостоли и 20 000 мъченици”, същото се случва и с останалите храмове. През XVII век Созопол е обект на набези на пирати, главно запорожки казаци. През 1692г. всички манастири и църкви в града са опожарени и унищожени от турците. Днешният архитектурен облик на Созопол са запазените църкви и множество къщи от дърво и камък, строени през XVIII и XIX век.

През 1974г. старият град е превърнат в Архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол. Средновековните крепостни стени, опасващи града, са строени по времето на император Анастасий, около 511г., престроявани и доизграждани през следващите векове. От тях са запазени значителни фрагменти, достигащи височина до 3-4 метра, както и Южната крепостна стена и стражевата кула, днес превърнати в архитектурно-исторически комплекс. Обаянието на днешния стар град се допълва от калдъръмените улички и приятни площадчета, „завзети” от художниците с техните стативи и картини. Излишно е да споменавам уютните кафенета и ресторантчета, многобройните магазини със сувенири, които са неизменна част на всеки туристически град. Плажовете на Созопол са друго негово предимство, а съвсем наблизо са и къмпингите „Градина”, „Златна рибка”, „Каваци”, „Веселие” и „Смокиня”. Първите два, както и последните три, имат обща брегова ивица, която е и един от най-големите нудистки плажове в България.

Фестивалът „Аполония”
Към созополското очарование се добавят и традиционните фестивали: Созополис (в края на май, началото на юни), Sozopol Fest – July Morning (в нощта срещу 1 юли), Празникът на града (17 юли, денят на Света Марина, закрилница на града) и разбира се, Празниците на изкуствата Аполония (1 – 10 септември). Ако Слънчев бряг се обособи като мястото за нощен живот на младите и на чуждестранните туристи, Албена – като спокоен курорт за млади семейства с деца, то Созопол приютява най-разнородни групи „отпускари” от юни до септември. Сезонът се „открива” с Джулай Морнинг и се „закрива” с Аполонията, един своеобразен привлекателен финал на лятото по черноморието. Тази година за 32-ри път Созопол ще събере български творци и изпълнители от различни сфери на изкуството – музика, театър, литература, кино, балет, пластични изкуства, архитектура. За десет дни на петте фестивални сцени се представят над 70 културни събития, в това число и специални детски програми, в които участват стотици изпълнители. Любителите на изкуствата ще могат да се радват на най-новите и добри концерти, спектакли, игрални и документални филми, художествени изложби. Една чудесна традиция в град с хилядолетна история. Независимо дали искате да започнете тук лятото с Джулая или да го завършите с Аполонията, Созопол ще ви даде незабравими спомени. Щастливо лято!